Balatonlelle Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2000. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, a belterületi ingatlanok számozásának valamint a közterületi név- és házszámtáblák elhelyezésének rendjéről.

Hatályos: 2001. 01. 01- 2021. 03. 30

Balatonlelle város Önkormányzatának képviselőtestülete- a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. Törvény 16.§ (1) bekezdésében, továbbá az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet  40.§ (6) és (7) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján -  a közterületek elnevezésének, a belterületi ingatlanok számozásának, valamint a közterületi név- és házszámtáblák elhelyezésének rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya kiterjed Balatonlelle város közigazgatási területén önálló épülettel vagy építési telekkel rendelkező szervekre, szervezetekre és magánszemélyekre.


Értelmező rendelkezések


2.§

E rendelet alkalmazása során:


Közterület: Minden olyan földterület, amelyet rendeltetésének célja utca, tér, park, stb., és amelyet rendeltetési céljának megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként is tart nyilván.


Építési telek: a város belterületén az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal (alszámmal) rendelkező, vagy megosztás folytán újonnan keletkező ilyenné váló beépíthető, lakó, - és üdülőtelek.


Önálló épület: az utcai számozás szerint főépületnek minősülő lakó, üdülő, gazdasági vagy egyéb rendeltetésű épület.


Önálló lakás: Az önálló helyrajzi számmal ellátott ingatlanon lévő többlakásos épület (sorház). Ide nem értve a társasházakban (üdülőkben) lévő önálló lakásokat, üdülőegységeket, ahol az egyes lakások, üdülőegységek számozása a társasházakban (üdülőkben) az épület szintjeinek megfelelően szintenként történik.


Körterületi névtábla: Olyan tábla, amelyen a közterület teljes neve a közterületi kódszótárral, illetve a címjegyzékkel megegyező módon szerepel.


Házszám: Az építési teleknek, önálló épületnek, és a többlakásos épületbe levő egyes lakásoknak a házsorban elfoglalt egyedi számmal történő megjelölése.


Közterületek elnevezésének eljárási szabályai


3.§


  1. Új közterület elnevezésére, meglévő közterület elnevezésének megváltoztatására a jegyző nevében és megbízásából a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodája (továbbiakban: Műszaki Iroda) tesz javaslatot – a város általános rendezési tervével összhangban a képviselő-testületnek.
  2. A javaslat elkészítése előtt a közterületen élő lakosság véleményét lakossági fórum keretében ki kell kérni, és az ott elhangzott véleményekről készített feljegyzést az előterjesztéshez csatolni kell.
  3. A képviselő-testület döntését követően a Műszaki iroda gondoskodik:


  • a közterület nevének az ingatlan-nyilvántartáson történő bejegyeztetéséről,
  • annak, az általa vezetett címnyilvántartáson, rendezési tervi térképeken történő átvezetésről,
  • a helyi Okmányiroda értesítéséről a képviselő-testület határozatának  a megküldésével,
  • az Önkormányzat Városüzemeltetési szervezetének értesítéséről.

(4) Az Okmányiroda, a részére megküldött képviselő-testületi határozat alapján haladéktalanul gondoskodik a változásnak az Országos Személyi-adat- és Lakcímnyilvántartáson történő átvezetéséről.


Közterületi névtáblák kihelyezése


4.§


  1. A közterületi névtáblát elsősorban közterületen kell elhelyezni. Az utca nevét jelző táblát az utca jobb oldalán fekvő első és utolsó, illetve a közbenső sarki telek előtti közterületen 1,2 méter földbe ásott, betonba ágyazott csővázas tartóoszlopon, úgy hogy az jól látható legyen.
  2. Amennyiben a közterületi névtábla közterületen nem helyezhető el, az (1) bekezdésben megjelölt ingatlan tulajdonosa köteles tűrni annak a saját ingatlanán történő elhelyezését.
  3. A Műszaki Iroda értesítése alapján a közterületi névtáblák elhelyezéséről, továbbá ezek karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról az Önkormányzat Városüzemeltetési Szervezete köteles gondoskodni. E munkálatok elvégzéséhez a (1) bekezdésben megjelölt ingatlan tulajdonosa az ingatlanára való bejutást köteles biztosítani.


Házszámozás, házszámtáblák elhelyezése


5.§


  1. Telekalakítás esetén, a telekalakítás engedély megadásáról szóló határozatban a telekalakításról szóló 85/2000.(XI.8.)FVM. rendelet 1.§ a.) pontja alapján a telekalakítás eredményeként keletkező telek helyrajzi számának és  területének meghatározásán túl, tartalmaznia kell annak házszámát is, melyet  a (2) és (3) bekezdésben foglaltak szerint kell meghatározni. Egyben a határozatban határidő megjelölésével fel kell hívni a tulajdonost, az e rendeletben meghatározott házszámtábla elhelyezési kötelezettségének a (5) és (6) bekezdésében foglaltak szerinti teljesítésére.
  2. Új építési telkek kialakítása esetén, amelyik utcáról az új utca közvetlenül lecsatlakozik a házszámozást onnét kell kezdeni úgy, hogy az új utca jobb oldali teleksora páros számozást, baloldali teleksora páratlan számozást kap a számok emelkedő sorrendjében ( például: 2,4,6 stb.).
  3. Meglévő beépített telket érintő telekalakítás esetén a házszámozást úgy kell elvégezni, hogy a beépített visszamaradó telek megtartja eredeti házszámát, az újonnan kialakuló telek (telkek) pedig az eredeti házszám szoros ABC szerinti alszámot kap (nak) (például: 47/A; 47/B stb. ).
  4. A telekalakítás megadásáról szóló jogerős határozat alapján a Műszaki Iroda gondoskodik annak a Címjegyzéken történő átvezetéséről. Egyben a jogerős határozat egy példányát haladéktalanul megküldi a helyi Okmányirodának, aki köteles biztosítani annak az Országos Személyi-adat és Lakcímnyilvántartáson történő átvezetését.
  5. A házszámtáblát az építési frontban lévő épületek esetében annak homlokvonalán, a talajtól számított 2,5méter magasságban úgy kell elhelyezni, hogy az,  az utcáról jól olvasható és látható legyen. Az építési fronttól távolabb levő épületek házszámtábláit a bejárati ajtókra kell kifüggeszteni.
  6. Építési telek esetében, a házszámtáblát az utca telekhatártól számított 1 méteres távolságon belül, földbeásott fa, vas, vagy egyéb anyagból készült 2,5 méter magas tartóoszlopon kell elhelyezni úgy, hogy azt az esetlegesen felnövő növényzet ne takarhassa el.
  7. A házszámtáblák kihelyezése, beleértve a házszámváltozás miatt szükségessé váló cserét is, továbbá a megrongálódott, olvashatatlanná vált házszámtáblák kicserélése az (5) és (6) bekezdésben foglalt szabályok betartásával a tulajdonos, bérlő, használó (továbbiakban: tulajdonos) kötelessége, melynek költségei is őt terhelik.
  8. Ha a tulajdonos az (7) bekezdésben foglalt kötelezettségének nem, vagy nem az (5) és (6) bekezdésben meghatározott módon tesz eleget, a polgármester azt a tulajdonos költségére elrendelheti.


Szabálysértési rendelkezés


6.§[1]


Átmeneti és záró rendelkezések


7.§


  1. Ez a rendelet 2001 január hó 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit azonban a már folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.
  2. A rendelet kihirdetéséről a SZMSZ. 36.§ (6) bekezdésének betartásával a jegyző köteles gondoskodni.
  3. A már meglévő építési telkek és lakóházas ingatlanok, illetőleg önálló lakások házszámtáblával való ellátásáról a tulajdonos, - a Műszaki Irodával történt egyeztetés után – legkésőbb 2001 június 30.-áig köteles eleget tenni.




Dr. Récseiné dr. Hohl Tímea s.k.

                Jegyző

Kenéz István s.k.

 Polgármester

ZÁRADÉK:



Kihirdetve: 2012. április 27.






Dr. Récseiné dr. Hohl Tímea s.k.

                Jegyző










[1] Hatályon kívül helyezte a 21/2012.(IV.27.) rendelet 6.§-a. Hatálybalépés napja: 2012. 05.31.