Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

temetők rendjéről és a temetkezési tevékenység végzéséről szóló 33/2012. (XI.30.) Önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

temetők rendjéről és a temetkezési tevékenység végzéséről szóló 33/2012. (XI.30.) Önkormányzati rendelet módosításáról

2014.01.01.

Balatonlelle Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 41. §. (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a 33/ 2012.(XI.30. ) Önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítja:

1. § A rendelet 2. § - a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

(5) Balatonlelle Város Önkormányzata a koporsós temetések számára a szociális parcellát és a az urnás temetések számára a szociális temetkezési helyet az Irmapusztai úton levő köztemetőben jelöli ki.

2. § A rendelet 3. § - a az alábbi (15 ) bekezdéssel egészül ki:

(15 ) szociális temetés: az eltemettető vagy az általa felkért személy személyes közreműködésével, az állam által biztosított kellékekkel ingyenes temetési helyre történő koporsós vagy hamvasztásos temetés, amely az eltemettető számára ingyenes.

3. § A rendelet 4. § (10 ) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(10 ) A hamvakat tartalmazó urnát az eltemetésre köteles személynek az elhunyt
végrendelete, ennek hiányában
a, a temető vagy temetkezési emlékhely befogadó nyilatkozata, vagy
b, a hamvak temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli elhelyezése esetén az eltemetésre kötelezett személy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozatának meglétéről az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti,az eltemetésre kötelezett személyek nyilatkozatairól szóló nyilvántartás vezetésére az önkormányzat által kijelölt köztemető igazolása
alapján kell kiadni.

4. § A rendelet 6. § (1)bek.- a az alábbi e) ponttal egészül ki:

e) szociális sírhely esetén

- koporsós sírhely: 210 cm hosszú, 200 cm mély,90 cm széles
- urna sír: 100 cm hosszú, 60 cm széles, 60 cm mély és a sírhelyek között minden irányban 30 cm távolságot kell tartani.
- urna fülke: 30 cm magas, 30 cm széles

5. § A rendelet 6. § ( 2 ) bekezdése hatályát veszti.

6. § A rendelet az alábbi 6/A § - al egészül ki:

6/A § (1) Szociális temetést az eltemettetésre kötelezett igényelhet az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól.
(2) Szociális temetés keretében az elhunyt hűtéséről, szállításáról, továbbá az eltemettető választása szerint a hamvasztásról az állam gondoskodik. A szociális temetéshez az állam sírhelyet, koporsót, urnát és sírjelet biztosít.
(3) Az önkormányzat az Irmapusztai úton lévő köztemetőben a koporsós temetések számára szociális parcellát (hantnélküli sírokkal), urnás temetések számára szociális temetkezési helyet jelöl ki. Szociális parcellában, szociális temetkezési helyen kizárólag szociális temetés végezhető.
(4) Szociális temetés választása esetén az eltemettetőt temetési költségek nem terhelik, és azok hagyatéki teherként sem érvényesíthetők. Ha az eltemettető a szociális temetésre vonatkozó jogszabályi előírásoktól eltér, köteles a temetéshez kapcsolódó előkészítés, öltöztetés, szállítás, hűtés, esetleges hamvasztás költségét, a sírhely megváltási díját, a felhasznált koporsó vagy urna és sírjel árát az önkormányzat részére megtéríteni.
(5) Szociális temetésre nem kerülhet sor, ha a temetést szerződésben vállalták.
(6) Az eltemettető vagy az általa felkért személy a szociális temetés igénylése során nyilatkozatban vállalja, hogy maga látja el a következő temetkezési szolgáltatásokat:
a) az elhunyt temetésre való előkészítése (mosdatása, felöltöztetése), kivéve a Tv. 24/B. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott esetet,
b) sír vagy urnasír kiásása és visszahantolása,
c) koporsó, urna gépjármű nélküli szállítása a temetőn belül, és
d) a sírba helyezés vagy urnaelhelyezés
(a továbbiakban együtt: személyes közreműködés).
(7) Az eltemettető és a szociális temetésben közreműködők nyilatkoznak továbbá arról, hogy a (6) bekezdésben meghatározott tevékenységek elvégzése kapcsán az eltemettető nem ajánl fel, a személyes közreműködők pedig nem fogadnak el semmilyen ellenszolgáltatást, a temető üzemeltetője a munkavégzés szabályairól őket tájékoztatta, a munkavégzés során esetlegesen előforduló baleset miatt kártérítési követeléssel sem a temető tulajdonosa, sem a temető üzemeltetője, sem pedig az eltemettető felé nem élhetnek.
(8) A (6) és (7) bekezdésben meghatározott nyilatkozatokat legkésőbb a munkavégzés megkezdése előtt a temető üzemeltetője részére az eltemettető köteles átadni, ennek hiányában a munkavégzés megkezdését a temető üzemeltetőjének meg kell akadályoznia.
(9) Ha a szociális temetés iránti igény bejelentését követően olyan igazolható körülmény merül fel, ami a személyes közreműködést vállalót megakadályozza a személyes közreműködés ellátásában, az eltemettető más személyt kérhet fel és erről tájékoztatja az önkormányzatot.
(11) Amennyiben az eltemettető szociális temetést igényelt, azonban nem tud gondoskodni a személyes közreműködés biztosításáról, erről tájékoztatja az önkormányzatot, amely közköltségen történő temetés keretében gondoskodik az elhunyt eltemettetéséről. A költségek hagyatéki teherként érvényesíthetők.

7. § A rendelet a következő 6/B § –al egészül ki:

6/B §. (1) Egészségügyi intézményben elhunytnál és boncolás esetén nincs lehetőség a személyes öltöztetésre. Egészségügyi és boncolást végző intézmény a boncolást követően a szociális temetés igénylésének igazolása alapján a holttestet a kegyeleti szempontok figyelembevételével helyreállítva és felöltöztetve adja át.
(2) Szociális temetés esetén kizárólag a Tv. 24/A. § (3) bekezdésében meghatározott kellékeket lehet felhasználni.
(3) Szociális temetési helyre az első betemetéstől számított 25 éven belül kizárólag szociális temetés keretében urna elhelyezése történhet.
(4) A szociális temetés előírásai vallási közösség szertartásai szerint végzett temetés esetén a vallási közösség hitéleti tevékenységét, vallási szokásait nem érintik.

8. § A rendelet a következő 6/C § –al egészül ki:

6/C § (1) Amennyiben szociális temetés keretében hamvasztásos temetésre kerül sor, a holttest hamvasztásának költségét az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzat viseli.
(2) Szociális temetés igénybevételekor a holttest köztemetőben történő tárolásának és hűtésének költségét a köztemető fenntartója viseli.

9. § A rendelet 7. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

( 2 ) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama nem lehet kevesebb, mint
a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;
b) sírbolt esetén 60 év;
c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;
d) urnasírbolt esetén 20 év.
A temetési hely feletti rendelkezési jog a rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható). A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama a meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de legalább az a) és d) pont esetében 10 év, a b) pont esetében 30 év, a c) pont esetében 5 év. Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.

10. § A rendelet 7. § (3 ) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3 ) A temetési hely felett - a nemzeti sírkertbe tartozó temetési hely, valamint a hősi temetési hely kivételével - az rendelkezik, aki megváltotta. Több azonos jogállású örökös esetén – ellenkező megállapodásuk hiányában - a rendelkezési jog kizárólag együttesen gyakorolható.

11. § A rendelet 7. § ( 6 ) bekezdése hatályát veszti

12. § A rendelet 9. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul

(7) a síremlék magassága a járdaszinttől:

- gyermeksíroknál 120 cm
- felnőtt síroknál 150 cm
- urnasírjelnél 120 cm
lehet.
Nagyobb és építészeti vagy szobrászati szempontból jelentősebb sírjel /sírem lék/ felállításához a város jegyzőjének engedélye szükséges, aki szükség esetén szakértőket is bevonhat a kérelem elbírálásába. Sírkápolna építésére kivételes esetekben sem adható engedély.

13. § A rendelet 11. § ( 2 ) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit. A köztemetőn belül elhunyt hűtése, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórása, urnaelhelyezése, sírásás, sírhelynyitás, sírbahelyezés, visszahantolás, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátása az üzemeltető kizárólagos joga és kötelessége. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető e rendelet 2.

számú mellékletében felsorolt díjakat érvényesíti.

14. § A rendelet 11. § (5) bekezdése hatályát veszti.

15. § A rendelet 12. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(7) A temető üzemeltetője a szabályzatban megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg. Nem szedhető díj a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.

16. § A rendelet 15. § (1) bekezdése hatályát veszti.

17. § A rendelet 15. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) Ezen rendelet a következő mellékletekkel érvényes:

1.sz. melléklet: az egyes temetkezési helyek megváltásának, illetve újraváltásának díjai
2.sz. melléklet:
I. A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybe vételéért fizetendő díjak
II. A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás összege
3./ sz. melléklet: temetők nyitvatartási rendje

18. § A rendelet 1.sz. melléklete helyébe e rendelet 1.sz. melléklete lép.

19. § A rendelet 2. sz. melléklete helyébe e rendelet 2.sz. melléklete lép.

20. § (1) E rendelet 2014. január 01-én lép hatályba.

(2) E rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.

1. melléklet

Az egyes temetkezési helyek megváltásának, illetve újraváltásának díjai:
a) Sírhelyek (25 évre)
- Gyermek sírhely 9.125.- Ft
- Felnőtt egyes sírhely 18.380.- Ft
- Felnőtt kettes sírhely 30.420.- Ft
- Felnőtt hármas sírhely 37.035.- Ft
b) Urnahelyek
- Urnafülke urnafalban (10 évre) 10.325.- Ft
- Urnasírhely (20 évre) 27.350.- Ft
- Urna elhelyezése sírboltban (20 évre) 13.590.- Ft
c) Sírbolt 60 évre:
- kétszemélyes sírbolt 78.040.- Ft
- négyszemélyes sírbolt 100.530.- Ft
- hatszemélyes sírbolt 124.320.- Ft
d) Lejárt, meg nem váltott, és újraértékesített
temetkezési helyek sírhely előkészítési díja a csont-
maradványok egyéb módon történő elhelyezése
mellett 15.615.- Ft
Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák.