Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő testületének 17/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról.

Hatályos: 2023. 01. 01

Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő testületének 17/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról.

2023.01.01.

Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1). bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében, valamint a 43. § 3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § Balatonlelle Város Önkormányzata a közigazgatási területére kiterjedő hatállyal:

a.) építményadót,
b.) idegenforgalmi adót, valamint
c.) helyi iparűzési adót vezet be.
II. Fejezet

ÉPÍTMÉNYADÓ

2. Az adó alapja és mértéke

2. §1 (1) Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó mértéke:

a) Egy lakásos lakóépületben lévő lakás (pl: családiház, sorház, láncház, kastély, villa, udvarház, egyéb) esetén:

aa) 1- 60 m2-ig 101.-Ft./m2/év

ab) 60-100 m2-ig 6.060.-Ft. + 61 m2 feletti rész után 114.-Ft./m2/év

ac) 100 m2 felett 10.620.-Ft. + 101 m2 feletti rész után 253.-Ft/m2/év

b) Többlakásos lakóépületben lévő lakás (pl: társasház, lakásszövetkezeti lakás esetén

ba) I. övezet (12. §. (4) bekezdés szerint): 1.200.-Ft/m2/év

bb) II. övezet (12. §. (4) bekezdés szerint): 700.-Ft/m2/év

c) üdülő épület esetében 700.-Ft/m2/év

d) kereskedelmi egység esetében 374.-Ft/m2/év

e) szállásépület esetében 500.-Ft/m2/év

f) egyéb nem lakás céljára szolgáló épület esetében 184.-Ft/m2/év

3. Adókedvezmény

3. § (1)2 Többlakásos lakóépületben lévő lakás esetében az életvitelszerű lakóingatlan-használó, tartózkodó magánszemélyt a tulajdonában lévő lakás után fizetendő adó mértéke a 2. § (2) bekezdés b) pont foglaltak alapján megállapított éves építményadó összege helyett a 2. § (2) bekezdés a.) pontjába foglaltak szerinti adózik.

(2) Ugyanazon adótárgyon több adófizetési kötelezett közül a kedvezmény csak a követelményeknek megfelelő adóalanyt illetik meg, tulajdoni hányadának megfelelően.

(3) Az adófizetésre kötelezett magánszemély az (1) bekezdésben meghatározott kedvezménnyel kapcsolatos változásokat, a változást követő év január 15-ig jelenti be az adóhatóságnál. A kedvezmény igénybevételéhez - a bevallás benyújtása mellett - az életvitelszerű használatot a mentességet igénybe vevőnek kell igazolnia, illetve életvitelszerűségről történő nyilatkozata esetén köteles becsatolni az azt alátámasztó dokumentumokat.

(4)3 Az adóhatóság megvizsgálja az életvitelszerű lakóingatlan-használó által benyújtott nyilatkozat valóságtartalmát és szükség esetén bizonyítási eljárást folytat le, megvizsgálva a közüzemi számlákon szereplő fogyasztás és az életvitelszerű lakóingatlan-használat arányosságát összevetve, hogy:

a) dokumentumok, közműszolgáltatói igazolások, számlák, miként tartalmazzák az igénybe vevő nevét, lakóhelyét, a fogyasztás címét, a számlázási/levelezési címét és

b) a számlázási/levelezési cím, mely időponttól érvényes a kérelem benyújtását megelőző egy évről szóló számlákon (résszámlákon, elszámoló számlákon).

III. Fejezet

IDEGENFORGALMI ADÓ

4. Az adó alapja

4. § Az adó alapja a Htv. 30. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti adókötelezettség esetén a megkezdett vendégéjszakák száma.

5. Az adó mértéke

5. §4 Az adó mértéke személyenként és vendég éjszakánként 500.-Ft.

6. Az adó beszedésére kötelezett

6. § (1)5 Az adó beszedésére kötelezett - a befizetési kötelezettsége teljesítésének ellenőrizhetősége érdekében - a nála elszállásolt vendégekről (11) bekezdésben meghatározott adattartalmú vendégnyilvántartást (továbbiakban: Vendégkönyvet) vezet kivéve a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016.évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus törvény) hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltató.

(2)6 A Vendégkönyvet a szálláshely szolgáltatási tevékenység engedélyének kiadásával egyidejűleg kell beszerezni és hitelesíteni az önkormányzat Jegyzőjénél a nem üzleti célú szálláshely szolgáltatónak.

(3) A Jegyző a szálláshely szolgáltatási engedély kiadása során a Vendégkönyv borítójára rögzíti a hitelesítés időpontját és aláírással, bélyegzőlenyomattal látja el.

(4 )Amennyiben a vendégkönyv betelik, annak bemutatása mellett új vendégkönyvet kell beszerezni és hitelesíttetni.
(5) Amennyiben a szálláshely szolgáltató tevékenységét megszünteti, aktuálisan vezetett Vendégkönyvét a Jegyzőnél be kell mutatni. A Jegyző a Vendégkönyvet a lezárás időpontjával rögzítésével, valamint a hatóság aláírásának és bélyegzőlenyomatának elhelyezésével lezárja.
(6) A Vendégkönyv sorai számozottak. Minden vendég adatait külön sorban kell feltüntetni. A Vendégkönyvben az adatokat folyamatosan, sorkihagyás nélkül kell vezetni.
(7) A (11) bekezdés szerinti nyilvántartás vezethető kézi formában (papír alapon), illetve elektronikusan (számítógépes programmal).
(8) Számítógéppel feldolgozott adatokat nyomtatott formában havonként összesítetten, tételes napi bontásban kinyomtatva kell az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (továbbiakban: Art.) 77.-78. § előírásai szerint megőrizni.
(9) Kézi, illetve elektronikus nyilvántartás vezetése esetén tartalmaznia kell a (11) bekezdésben foglaltakat, valamint az alapjául szolgáló „Bejelentő lap” használata kötelező. (rendelet 1. melléklete) A szálláshelyet a vendég az aláírt „Bejelentő lap” kitöltését követően foglalhatja el. A „Bejelentő lapon” regisztrált vendéget az érkezés napján rögzíteni kell a Vendégkönyvben. A „Bejelentőlap” az elévülési időn belül megőrzendő bizonylatnak számít, a kötelező adattartama igény szerint bővíthető.
(10) Kézzel és számítógéppel vezetett vendégnyilvántartás esetén a vendégek aláírásának a bejelentő lapon kell szerepelnie. A bejelentő lapot sorszámmal kell ellátni, a sorszámra a papír alapon és a számítógéppel vezetett nyilvántartásban hivatkozni kell. A bejelentőlap adattartalmának és sorszámának meg kell egyeznie a Vendégkönyv tartalmával, illetve a vendégnyilvántartásra hivatalosan forgalmazott számítástechnikai programban rögzített adatokkal és sorszámmal. A kitöltött és aláírt bejelentőlapok a vendégnyilvántartás kötelező mellékletét képezik.
(11) A Vendégkönyvbe az érkezésének napján kell bejegyezni a vendég (igénybevevő):
a) családi és utónevét,
b) születési családi és utónevét,
c) születési helyét és idejét,
d) anyja születési családi és utónevét,
e) az igénybevevő személyazonosítására alkalmas okmányok, illetve útiokmányának azonosító adatait,
f) szálláshely igénybevételének kezdő és befejező időpontját,
g) vendégéjszakák számát,
h) egyéb: idegenforgalmi mentességi okot.
i) szobaszámot - azon szálláshely szolgáltatónak kell vezetnie, aki az 5 vagy azt meghaladó szóbát hasznosít vagy egy helyrajzi számon több engedéllyel rendelkezők összes szoba száma eléri vagy meghaladja az 5 szobát.

7. Az adó bevallása, nyilvántartása és megfizetése, mentességek7

7. § (1) Szálláshely szolgáltató az idegenforgalmi adófizetési kötelezettségről a vendéget

köteles felvilágosítani.
(2) Az adó beszedésre kötelezett szállásadónak a Htv.) 31. §-ban tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást igazolnia kell, ennek hiányában az adót be kell szedni, illetve meg kell fizetnie.
(3) A vendégről vezetett nyilvántartást úgy kell összeállítani, illetve vezetni, hogy az adó alapjának, az adó összegének, a mentességek, a kedvezmények igénybevételének ellenőrzésére alkalmas legyen.
(4) Szálláshely szolgáltató köteles gondoskodni arról, hogy a nyilvántartás a szálláshelyen folyamatosan és vezetésre alkalmasan rendelkezésre álljon, ellenőrizhető legyen.
(5) A nyilvántartást az egyes bevallási időszakok végén le kell zárni, s meg kell állapítani a fizetendő adót.
(6) A nyilvántartást úgy kell vezetni és tárolni, hogy az adó megfizetésének, valamint az adó alapjául szolgáló bizonylatoknak az ellenőrzését lehetővé tegye.
(7) A befizetésről szóló bizonylatot a vendégkönyvhöz kell csatolni „.

8. § Idegenforgalmi adó mentességek:

(1) Az életkor miatti mentesség (Htv. 31. § a) pontja) igénybevétele esetén a mentességi nyilatkozat kitöltése nem kötelező, amennyiben a Vendégkönyv és a Bejelentő lap az életkor adatát egyértelműen tartalmazza.

(2) Az adóbeszedésre kötelezettnek - a Htv. 31. § a.) pontja szerinti adómentesség kivételével - az adómentességre jogosító tartózkodásról a „Nyilatkozat igénybe vett idegenforgalmi mentességről„ (rendelet 2 melléklete) szóló nyomtatvány, továbbá:

a) tanulói, hallgatói jogviszony igazolására: a diák igazolvány száma,

b) munkavégzés célú tartózkodás esetén: munkáltató cégszerű igazolását munkaviszony elrendeléséről,

c) szakképzés keretében résztvevőknél: a szakképző intézmény igazolását,

d) a szolgálati kötelezettség teljesítése esetén: elrendelő cégszerű igazolása, a melléklete a vendégkönyvnek, majd az aktuális havi idegenforgalmi adóbevallás benyújtásával együtt kell az önkormányzati adóhatóság részére benyújtani, ennek hiányában az adót meg kell fizetni.”

8. Az adó ellenőrzése

9. § (1) A helyszíni ellenőrzés során ellenőrizni kell:

a) a szállásadó az érkezés napján nyilvántartásba vette-e az adóalanyt,

b) a vendégkönyv adatainak pontos kitöltését.

c) bevallási - és befizetési kötelezettségét határidőben teljesítette-e.

(2) Az önkormányzati adóhatóság ellenőrzése során az Art. és az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI törvény (Továbbiakban: Air.) rendelkezéseit kell alkalmaznia.

(3) Az Önkormányzati Adóhatóság ellenőrzése során ellenőrzi:

a) az adó határidőben történő megfizetését,

b) a vendégkönyv év végi lezárását,

c) a bevallási kötelezettség határidőben történő teljesítését.

IV. Fejezet

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ

9. Az adó mértéke

10. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adó évi mértéke az

adóalap 1,8 %-a.
(2) 8

10. Adómentesség, adókedvezmény

11. § A Htv. 39/C. § (4) bekezdésében foglaltak alapján és feltételek szerint mentes az iparűzési adó alól: háziorvos, védőnő vállalkozó.

V. Fejezet

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

12. § (1)9 Életvitelszerű lakóingatlan-használat:

a.) a természetes személy adózó az adóhatóság felé adótárgyanként bejelentett lakóingatlanát használja otthonaként, azaz máshol nincs olyan lakása, amelyet ténylegesen, rendeltetésszerűen használ,
b.) ebből az ingatlanból szervezi életét: rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, ide ér haza,
c.) ahol az életviteléhez szükséges tevékenységeket – úgymint étkezés, főzés, mosás – legjellemzőbben folytatja,
d.) az ingatlant érintően a közüzemi szolgáltatásokat naptári éven át folyamatosan vesz igénybe, továbbá elsődleges elérési - számlázási/levelezési – címeként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatónál, és ezt hitelt érdemlően, számlamásolatokkal igazolni tudja,
e.) továbbá az adózó nem rendelkezik más olyan lakóingatlannal, amelyet életvitelszerűen használ és ezt a tényt, valamint az adótárgyanként megadott lakóingatlan életvitelszerű használatának tényét az adóhatóság részére igazolja.
f.) Az adótárgy lakóingatlan életvitelszerű használatának igazolása történhet különösen:
fa) lakást otthonaként történő lakcímkártya bemutatásával,
fb) közjegyzői/magánokiratba foglalt nyilatkozattal,
fc) jogerős bírósági határozattal, amennyiben abból az életvitelszerű lakóingatlan- használat ténye megállapítható, valamint bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó okirattal, amennyiben abból a közös háztartás helye, valamint annak életvitelszerű használata megállapítható.
(2) 10 Vendégkönyv: egész éven át vagy időszakosan, üzletszerűen vagy más módon működtetett olyan létesítménynél vezetett nyilvántartás, ahol éjszakai elszállásolás is megvalósul, valamint az e rendelet 7-8 §-a és az Art. 77-78 §-ban foglaltaknak megfelelő nyilvántartás. Elektronikus nyilvántartás vezetése esetén a program használójának rendelkeznie kell a programozó által kiállított olyan - magánokiratba foglalt - nyilatkozattal, amely igazolja a program zárt rendszerét, amely a módosítások, változások lekövethetőek.
(3) 11 Nyilvántartási kötelezettség: nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettség terheli a Htv. 34 § (1) bekezdés a) pontjában foglalt adóbeszedésre kötelezettet kivéve a Turizmus törvény hatálya alá tartozó szálláshely szolgáltatót, míg a Htv. 34. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott adó beszedésre kötelezett mentesül a vendégkönyv hitelesítés alól.
(4) 12 Többlakásos lakóépületben lévő lakások övezetei:
I. övezet: a vasúti pályatesttől Északra a Balatonig terjedő terület.
II. övezet: a vasúti pályatesttől Délre eső a Balatonlelle közigazgatási határáig.
VI. Fejezet

MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELEM ADÓÜGYEKBEN (fizetéskönnyítés, adómérséklés)

13. § (1) Méltányossági kérelem elbírálásához szükséges dokumentumok:

a) Magánszemély esetében:
aa) kérelem,
ab) anyagi helyzetre vonatkozó adatlap,
ac) jövedelemigazolás,
ad) a kérelem beadását megelőző 3 hónapra vonatkozó közüzemi számlák, a kiadások igazolásához,
b) Egyéni vállalkozók esetében:
ba)kérelem,
bb) anyagi helyzetre vonatkozó adatlap,
bc) jövedelemigazolás
bd) (adatlap melléklete, az egyéni vállalkozás pénzügyi helyzetének igazolásához),
c) Jogi személyek esetében:
ca) kérelem,
cb) pénzügyi helyzetre vonatkozó adatlap,
cc) a tárgyévet megelőző időszakra vonatkozó mérleg és eredmény-kimutatás, valamint az aktuális időszak (a kérelem benyújtásának évét bemutató, három hónapnál nem régebbi) mérleg és eredmény-kimutatás (az időszak megjelölésével).
VII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

14. § (1) Jelen rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi adókról szóló 41/2012.(XII.19.) Kt. rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

2. melléklet

Nyilatkozat igénybe vett idegenforgalmi adómentességről

Vendég neve:

Születési hely, idő:

Állandó lakóhely címe:

Érkezés napjai:

Távozás napja:

Szálláshely címe:

Szállásadó neve:

Adómentesen eltöltött vendégéjszakák száma:

Adómentesség jogcíme:

18. év alatti életkor miatt

Szolgálati kötelezettség teljesítése miatt

Hatósági, bírósági intézkedés folytán

Balatonlellén székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozás, vagy alkalmazottja, munkavállalója munkavégzése miatt:
Vállalkozás neve: _________________________
Székhelyének címe: _________________________
___________________________________________
Adószáma: _________________________

Balatonlellén ideiglenes* iparűzési tevékenységet végző vállalkozó vagy munkavállalója munkavégzése miatt:
Vállalkozás neve: _________________________
Székhelyének címe: _________________________
___________________________________________
Adószáma: _________________________

Üdülő tulajdonosa, bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója (Ptk. 8:1. §.(1)-(2) pontja)**

Kérem, hogy a megfelelő jogcímnél x-szel szíveskedjenek jelölni.

Kijelentem, hogy az idegenforgalmi adómentességem a fenti jogcímen fennáll.

Balatonlelle, 201.. _______________ hó _____ nap

_____________________________________
vendég aláírása

*1990 évi C. tv 37. §. foglaltak alapján: Balatonlellén székhellyel és telephellyel nem rendelkező vállalkozó, aki:
- építőipari tevékenység esetén - adóéven belül - 30-181 nap közötti időtartamra, vagy
- bármely – az előző pontban nem szereplő- tevékenység esetén, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, ha egyetlen önkormányzat területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.
** Ptk. 8:1. §.(1)-(2) Hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;
Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.
Egyeneságbeli rokon: pl: szülő, nagyszülő, dédszülő, gyerek, unoka, dédunoka.
1

A 2. § a Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította a 6/2019.(III.29.) önk. rendelet 2.§-a. Hatályos:2019.04.01.

3

Módosította a 6/2019.(III.29.) önk. rendelet 2.§-a. Hatályos:2019.04.01.

4

Az 5. § a Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (1) bekezdése a Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (2) bekezdése a Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

Módosította a fejezet tartalmát 6/2019.(III.29.) önk. rendelet 3.§-a. Hatályos:2019.04.01.

8

A 10. § (2) bekezdését a Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

9

Módosította a 6/2019.(III.29.) önk. rendelet 4.§-a. Hatályos:2019.04.01

10

Módosította a 6/2019.(III.29.) önk. rendelet 4.§-a. Hatályos:2019.04.01

11

A 12. § (3) bekezdése a Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 12. § (4) bekezdését a Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.