Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő testületének 4/2019. (II.15.) önkormányzati rendelete

a Balatonlelle Város Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 03. 27- 2023. 10. 31

Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő testületének 4/2019. (II.15.) önkormányzati rendelete

a Balatonlelle Város Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről1

2020.03.27.

Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak szerveire ( polgármester, bizottságok ) az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület Balatonlelle Város Önkormányzat önkormányzati szintű összesített 2019. évi költségvetési főösszegét 1 631 650 ezer forintban állapítja meg.

(2) Az önkormányzati szinten összesített költségvetés fő számai:

a) a költségvetési bevételek összege 1 631 650 ezer forint,

b) a költségvetési kiadások összege 1 530 089 ezer forint,

c) a költségvetés egyenlege - a költségvetési bevételek és a költségvetési kiadások

különbözete- : 101 561 ezer forint többlet.

(3) Az önkormányzat önkormányzati szinten összesített 2019. évi kiemelt költségvetési bevételi előirányzatai:

B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről: 390 200 ezer forint
B2. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről: - ezer forint
B3. Közhatalmi bevételek: 446 050 ezer forint
B4. Működési bevételek: 278 900 ezer forint
B5. Felhalmozási bevételek: 38 500 ezer forint
B6. Működési célú átvett pénzeszközök: - ezer forint
B7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök: - ezer forint
B8. Finanszírozási bevétel 478 000 ezer forint
Költségvetési bevételek összesen: 1 631 650 ezer forint.
(4) Az önkormányzat önkormányzati szinten összesített költségvetési bevételeiből:
a) kötelező feladatok bevételei: 272 743 ezer forint
b) önként vállalt feladatok bevételei: 1 272 574 ezer forint
c) államigazgatási feladatok bevételei: 86 333 ezer forint
(5) Az önkormányzat önkormányzati szinten összesített költségvetési bevételei előirányzat csoportonként:
a) működési költségvetés bevételi előirányzat csoport 1 593 150 ezer forint,
b) felhalmozási költségvetés bevételi előirányzat csoport 38 500 ezer forint.
(6) Az önkormányzat bevételeinek összetételét az 1. melléklet tartalmazza.

3. § (1) Az önkormányzat önkormányzati szinten összesített 2019. évi kiemelt költségvetési előirányzatai:

K1. Személyi juttatások: 506 320 ezer forint
K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó: 99 173 ezer forint
K3. Dologi kiadások: 414 957 ezer forint
K4. Ellátottak pénzbeli juttatása: 10 000 ezer forint
K5. Egyéb működési célú kiadások: 227 929 ezer forint
K6. Beruházások: 353 543 ezer forint
K7. Felújítások: 6 000 ezer forint
K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások: 550 ezer forint
K9. Finanszírozási kiadás: 13 178 ezer forint
Költségvetési kiadások összesen: 1 631 650 ezer forint.
(2) Az önkormányzat önkormányzati szinten összesített költségvetési kiadásaiból:
a) a kötelező feladatok kiadásai: 378 429 ezer forint
b) az önként vállalt feladatok kiadásai: 1 060 507 ezer forint
c) az államigazgatási feladatok kiadásai: 192 714 ezer forint.
(3) Az önkormányzat önkormányzati szinten összesített költségvetési kiadásai előirányzat csoportonként:
a) működési költségvetés kiadási előirányzat csoport 1 271 557 ezer forint,
b) felhalmozási költségvetés kiadási előirányzat csoport 360 093 ezer forint.
(4) Az önkormányzat és költségvetési szervei kiadásainak kiemelt előirányzatai intézmények szerinti összetételét a 2. melléklet tartalmazza.
(5) A felhalmozási kiadások költségvetési szervenkénti kimutatását megbontva beruházásokként, felújításokként a 3. melléklet tartalmazza.
(6) Az önkormányzat és költségvetési szervei kiadásainak kiemelt előirányzatok szerinti összetételét és megoszlását a 4. melléklet tartalmazza.

4. § (1) Az önkormányzat önkormányzati szinten összevont költségvetésében a K5. Egyéb működési célú kiadások kiemelt kiadási előirányzaton belül a tartalékok összege 101 561 ezer forint, melyből:

a) általános tartalék 31 561ezer forint,

b) céltartalék 70 000 ezer forint,

melyet az 5. melléklet tartalmaz.

(2) A tartalékkal és céltartalékkal való rendelkezés jogosultja a Képviselő-testület.

5. § Az önkormányzatot a központi költségvetésből megillető hozzájárulásokról szóló kimutatást a 6. melléklet tartalmazza.

6. § A képviselő-testület az önkormányzat önkormányzati szinten összesített – közfoglalkoztatottak nélküli – 2019. évre vonatkozó költségvetési szervenként létszámadatokat a 7. melléklet szerint állapítja meg.

7. § Az Önkormányzat Európai uniós támogatásból megvalósuló projektjeinek kiadásait és bevételeit e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

8. § Képviselő-testület több éves kihatással járó feladattal a 2019. évi költségvetésében nem számolt.

9. § A helyi önkormányzat önkormányzati szintre összesített, költségvetési bevételeinek és kiadásainak egyenlegén belül a működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlegét a 9. melléklet mutatja be.

10. § A Képviselő-testület a közvetett támogatásokat, azok jellege, összege és kedvezményezettje szerinti részletezettséggel a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

11. § A 2019. évi költségvetési évet követő három év tervezett bevételi és kiadási előirányzatainak mérlegszerinti bemutatását a 11. melléklet tartalmazza.

12. § A Képviselő-testület az önkormányzat felhasználási ütemtervét a 2019. évi bevételi és kiadási előirányzatokról a 12. melléklet szerint fogadja el.

A 2019. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

13. § A jóváhagyott költségvetésen, Képviselő-testületi, bizottsági vagy polgármesteri döntésen alapuló előirányzatokról, előirányzat módosításokról a költségvetési szervek kiadási és bevételi kiemelt előirányzatokra szóló kiértesítést a Polgármesteri Hivatal végzi.

14. § (1) Az Ávr.9. § (1) bekezdésében meghatározott gazdálkodási feladatokat az önkormányzat és költségvetési szerveire vonatkozóan a Polgármesteri Hivatal közgazdasági irodája látja el.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerveknél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését.

(4) Az év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt általános tartalékban kell helyezni.

(5) A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak részére biztosított -cafetéria juttatás 2019. évi keretösszege 200 000 forint /fő/év a munkaidő százalékában, amely összeg tartalmazza a munkáltató által fizetendő adók és járulékok összegét is.

(6) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(7) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(8) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(9) A költségvetési szervek kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(10) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

A költségvetési előirányzatok változtatása

15. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek költségvetését – rendeletének módosításával – megváltoztathatja. Az előirányzat-módosítás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörében tartozó előirányzatokat.

(2) Év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő képviselő-testületi ülésén tájékoztatja.

(3) A helyi önkormányzat képviselő-testülete fenntartja magának a költségvetési rendeletben meghatározott költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok módosításának jogát.

(4) A helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek a jelen rendeletben szereplő kiemelt kiadási előirányzatain belül a rovatok közötti kiadási előirányzatait saját hatáskörben átcsoportosíthatja. Az átcsoportosításnál az intézmény köteles betartani a vonatkozó jogszabályi előírásokat.

(5) A képviselő-testület a végrehajtott előirányzat-változásai miatt a költségvetési rendeletet legalább félévenként – adott év augusztus 31-ig, illetve az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig (december 31-i hatállyal ) – módosíthatja.

(6) A Képviselő testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

(7) A költségvetési szervek a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételeiket a költségvetési rendeletbe történő módosítása után használhatják fel.

Létszám és bérgazdálkodással kapcsolatos eljárások

16. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerv a részére jóváhagyott, illetve módosított személyi juttatásokkal és a költségvetési létszám-előirányzatával a jogszabályi előírások figyelembe vételével önállóan dönt.

(2) A létszám- és személyi juttatások jogszerű gazdálkodásáért a költségvetési szerv vezetője felel.

A gazdálkodás egyéb szabályai

17. § (1) A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI törvény alapján nyújtott támogatásokat szerződésben kell foglalni. A támogatási szerződésnek megfelelően kerül a támogatási összeg kiutalásra. A pénzügyi támogatásban részesülők kötelesek a részükre céljelleggel megítélt támogatás rendeltetésszerű, szerződés szerinti felhasználásáról a felhasználást követően, de legkésőbb tárgyévet követő január 15-ig a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Irodájához elszámolást benyújtani, csatolva ehhez a kifizetési bizonylatok másolatát. Az elszámolásról az SZMSZ-ben foglaltak alapján Humánpolitikai Bizottság tárgyévet követő év február hónapban átruházott hatáskörben beszámol. Az 500 ezer Ft-ot meghaladó támogatásokban részesülők a támogatás felhasználásáról a következő évben Képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni a Képviselő-testület által meghatározott időpont szerint.

(2) A Polgármester kezességet a Képviselő-testület egyedi felhatalmazása alapján vállalhat.

(3 A Polgármesteri Hivatal gondoskodik a Képviselő-testület által jóváhagyott – évközi változásokkal módosított – előirányzatok mértékéig az önkormányzat szerveinek pénzellátásáról.
(4) Amennyiben költségvetésben tervezett időarányos bevételek nem fedezik az esedékes kötelező feladatok kiadásait, a finanszírozás megváltoztatása nem veszélyeztetheti az intézmények működését.
(5) A Képviselő-testület hatályban tartja a 25/2014.(XII.14.) önkormányzati rendeletét, amely a Balatonlellei Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről rendelkezik.

Záró rendelkezések

18. § (1) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2019. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat 2019. évi költségvetési bevételei
ezer Ft

Megnevezés

2017. évi teljesítés

2018. évi eredeti ei.

2018.évi
várható
teljesítés

2019. évi terv

B1 Működési célú támogatás áht. belül

455 508

396 794

464 047

390 200

Normatív hozzájárulás

432 138

380 170

442 286

359 076

Műk. célú tám. áht.belül (TB alap )

9 052

9 624

9 798

9 624

Mük. célú pe. átvétel Társulástól ( Pü. végreh. 6 500 e Ft, Szoc. Társ.15 000 e

6 538

7 000

6 423

21 500

Egyéb fejezetkez. műk. célú tám.

-

4 554

-

Elkülönített áll. pénzalaptól műk. célú tám.

7 780

986

-

B2 Felhalmozás célú támogatások áht. belül ( pály. tám., EU-s támogatások)

83 415

313 001

306 561

-

Belterületi utak, járdák felújítása ( pályázati támogatás)

13 001

13 001

-

Zöld város pályázat TOP-2.1.2-16-SO1-2017-00002

300 000

292 500

-

Szoc. Alapszolg. Központ infrastrukturális fejlesztése

1 060

-

B3 Közhatalmi bevétel

466 005

422 200

455 241

446 050

Helyi adók

463 865

420 000

451 898

444 000

építményadó

151 653

140 000

137 317

147 000

iparűzési adó

224 078

200 000

212 795

205 000

gépjármű adó

18 306

15 000

18 680

17 000

idegenforg. adó

69 828

65 000

82 957

75 000

Egyéb közhatalmi bevétel: pótlék, bírság

1 895

2 000

2 691

2 000

Helyszíni, szabálysért. bírság, ig. szolg. díja

246

200

32

50

Egyéb közhat. bevétel

-

-

769

-

B4 Működési bevétel

300 936

273 300

333 353

278 900

Intézményi működési bevétel

218 337

204 800

254 580

214 400

Városüzemeltetési Szervezet

203 141

180 100

224 097

184 400

Óvoda

1 753

1 700

1 915

1 800

Művelődési Ház és Könyvtár

10 555

20 000

25 294

25 000

Bölcsőde

1 168

1 000

1 207

1 200

Polgármesteri Hivatal

1 720

2 000

2 067

2 000

Önkormányzat működési bev.

82 599

68 500

78 773

64 500

Bérleti és lízingdíj

11 763

10 000

8 054

5 000

Földhasználati díj

7 806

9 000

10 729

10 000

Osztalék

1 353

1 000

4 364

1 000

Közterület használat

49 180

40 000

45 899

40 000

Lakbér bevétel

3 333

3 500

3 840

3 500

Egyéb működési célú bevétel

4 745

5 000

5 886

5 000

B5 Felhalmozási bevétel

38 443

35 000

46 265

38 500

B6 Működési célú átvett pénzeszköz

391

-

720

-

B8 Finanszírozási bevétel

222 167

250 000

380 461

478 000

Maradvány igénybevétel

208 281

250 000

380 461

478 000

Áht. belüli megelőlegezés

13 886

13 178

-

Bevételek összesen

1 566 865

1 690 295

1 999 826

1 631 650

2. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat 2019. évi kiadásai
ezer Ft

Megnevezés

2017. évi
teljesítés

2018. évi eredeti ei.

2018.évi
várható teljesítés

2019.évi terv

Önkormányzati kiadás

K1 Személyi juttatások

43 683

36 473

44 120

38 538

K2 Munkaadót terhelő járulékok

9 109

6 780

8 577

7 720

K3 Dologi kiadások

68 809

73 980

78 784

81 595

K4 Ellátottak pénzbeli juttatásai

7 049

10 000

7 897

10 000

K5 Egyéb működési célú kiadások

136 435

111 141

164 509

126 368

K6-7 Felhalmozási célú kiadások
( beruházás-felújítás )

76 369

384 463

152 915

317 294

K8-9 Egyéb felhalmozási célú kiadások

13 088

18 286

18 279

13 728

K1-K9 Költségvetési kiadás

354 542

641 123

475 081

595 243

Polgármesteri Hivatal

K1 Személyi juttatások

121 120

117 325

128 412

133 322

K2 Munkaadót terhelő járulékok

30 349

25 084

27 999

26 942

K3 Dologi kiadások

23 614

26 930

24 077

30 450

Működési kiadás összesen

175 083

169 339

180 488

190 714

K6-7 Felhalmozási célú kiadások
( beruházás-felújítás )

609

2 000

5 098

2 000

K1-K8 Költségvetési kiadás

175 692

171 339

185 586

192 714

Városüzemeltetési Szervezet

K1 Személyi juttatások

147 333

170 556

167 134

181 732

K2 Munkaadót terhelő járulékok

36 978

33 581

31 237

36 411

K3 Dologi kiadások

194 742

198 475

201 258

209 794

Működési kiadás összesen

379 053

402 612

405 629

427 937

K6-7 Felhalmozási célú kiadások
( beruházás-felújítás )

11 379

5 300

38 247

37 200

K1-K8 Költségvetési kiadás

390 432

407 912

443 876

465 137

Balatonlellei Óvoda

K1 Személyi juttatások

81 180

81 485

84 075

79 305

K2 Munkaadót terhelő járulékok

18 837

14 900

17 284

14 600

K3 Dologi kiadások

16 140

18 005

18 245

19 590

Működési kiadás összesen

116 157

114 390

119 604

113 495

K6-7 Felhalmozási célú kiadások
( beruházás-felújítás )

567

-

93

1 545

K1-K8 Költségvetési kiadás

116 724

114 390

119 697

115 040

Műv. Ház és Könyvtár

K1 Személyi juttatások

38 397

42 267

42 957

45 768

K2 Munkaadót terhelő járulékok

9 070

7 490

8 891

8 400

K3 Dologi kiadások

59 750

60 170

63 002

63 498

Működési kiadás összesen

107 217

109 927

114 850

117 666

K6-7 Felhalmozási célú kiadások
( beruházás-felújítás )

812

2 000

2 946

900

K1-K8 Költségvetési kiadás

108 029

111 927

117 796

118 566

Bölcsőde

K1 Személyi juttatások

25 919

26 469

28 773

27 655

K2 Munkaadót terhelő járulékok

5 908

4 810

5 683

5 100

K3 Dologi kiadások

7 785

9 320

8 887

10 030

Működési kiadás összesen

39 612

40 599

43 343

42 785

K6-7 Felhalmozási célú kiadások
( beruházás-felújítás )

1 373

600

704

604

K1-K8 Költségvetési kiadás

40 985

41 199

44 047

43 389

K1-9 Összes kiadás

1 186 404

1 487 890

1 386 083

1 530 089

működési kiadás

1 082 754

1 075 241

1 156 818

felhalmozási kiadás

91 109

394 363

359 543

felhalmozás célú pe. átadás

-

4 400

550

finanszírozási kiadás

12 541

13 886

13 178

Tartalék előirányzata

-

202 405

101 561


Kiadás mindösszesen


1 186 404


1 690 295


1 386 083


1 631 650

3. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat
2019. évi felhalmozási kiadás
ezer Ft

Megnevezés

Beruházás

Felújítás

Összesen

Önkormányzat:

Járdaépítés

30 000

30 000

Zöld város kialakítása TOP-2.1.2-16-SO1-2017-00002 (pályázat alapján)

277 535

277 535

ASP II.

3 759

3 759

Informatikai fejlesztés

2 000

2 000

Szociális,-költségalapú bérlakás felújítás

500

500

Napelemes közvilágítás ( park)

3 500

3 500

összesen:

316 794

500

317 294

Polgármesteri Hivatal:

Informatikai fejlesztés

2 000

2 000

összesen:

2 000

2 000

Városüzemeltetési Szervezet:

Ford kisbusz vásárlás 197/2018. (XII.31.) Kt. határozat alapján

9 000

9 000

Traktor adapterek vásárlása

10 000

10 000

2 db számítógép vásárlás ( új programokhoz biztosítani kell)

400

400

2 db lombfújó

400

400

Konyhára ipari olajsütő

300

300

Strandi beruházás
( beléptető, főbejárat átépítés, szivattyúk felújítása, sodrószivattyú vásárlás, klórszonda, laptop )

11 000

11 000

Gépház villamosfelújítás

4 000

4 000

Kuka vásárlás ( telep. hull.)30 db

600

600

Gépjármű felújítás

1 500

1 500

összesen:

31 700

5 500

37 200

Óvoda:

- világítás korszerűsítés 1 405 e Ft - szoftver 70 e Ft - csoportszoba szekrény 70 e Ft

1 545

1 545

összesen:

1 545

1 545

Művelődési Ház és Könyvtár:

-helytörténeti gyűjteményhez riasztó 300 e Ft
- Belső Színpad keverőpult 130 e Ft
- Tűzoltó készülék csere 100 e Ft
- Lombszívó 70 e Ft
- Számítógépes fejlesztés II. ütem
Könyvtár 200 e Ft
- 2 db polc készítés Könyvtár 100 e Ft

900

900

Könyvtár: tartós könyvbeszerzés

-

-

-

összesen:

900

-

900

Bölcsőde:

- napvitorla 3 db ( udvarra) 210 e Ft
- tetőtéri ablakok árnyékolása ( 7 db
ablak) 224 e Ft
- takarítógép 100 e Ft
- multifunkcionális színes nyomtató
70 e Ft

604

604

összesen:

604

604

Felhalmozási kiadás összesen:

353 543

6 000

359 543

4. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat és költségvetési szervei kiemelt kiadási előirányzatai összetétele, megoszlása
2019.év
ezer Ft

Megnevezés

K1
Szem. jell. kiad.

K2
Munk-adót
terh. jár.

K3
Dologi kiad.

K4
Ellátott.
pénzb.jutt.

K5
Egyéb kiadás

Műk. kiad.
össz.

K6
Beruh.

K7
Felújítás

K6-K7
Felh. kiad.

K8-9
Egyéb felh. fin.kiad.

K5
Tartalék előirányz.

Kiadás össz.

Önkormányzat

38 538

7 720

81 595

10 000

126 368

264 221

316 794

500

317 294

13 728

101 561

696 804

Polgármesteri
Hivatal

133 322

26 942

30 450

190 714

2 000

2 000

192 714

VÜSZ

181 732

36 411

209 794

427 937

31 700

5 500

37 200

465 137

Óvoda

79 305

14 600

19 590

113 495

1 545

1 545

115 040

Műv. Ház és Könyvtár

45 768

8 400

63 498

117 666

900

900

118 566

Bölcsőde

27 655

5 100

10 030

42 785

604

604

43 389

Összesen

506 320

99 173

414 957

10 000

126 368

1 156 818

353 543

6 000

359 543

13 728

101 561

1 631 650

Vm %

31.0

6.1

25.5

0.6

7.7

70.9

21.7

0.4

22.1

0.8

6.2

100.0

5. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat 2019. évi tartaléka
ezer Ft

Megnevezés

Összeg

Átcsoportosítás jogát
gyakorolja

Céltartalék:
- beruházás indítása
- Kossuth L. u. helyreállítás
- új pályázatokhoz önrész
biztosítása

70 000


Képviselő-testület


Általános tartalék:

31 561


Képviselő-testület


Tartalék összesen:


101 561

6. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzatát megillető 2019 . évi alaptámogatás

Jogcím száma

Jogcím megnevezés

Mennyiségi
egység

Fajlagos
összeg

Forint

I.1.a

Önkormányzati hiv. működésének támogatása elismert létszám alapján

elismert hiv. létszám

4 580 000

86 333 000

I.1.a-I.1.f

Önkormányzati hiv. működésének támogatása – beszámítás után

forint

86 333 000

I.1.b.

Településüzemeltetéssel
kapcsolódó feladatellátás támogatása

forint

51 659 850

I.1.ba

Zöldterület-gazdálkodással
kapcsolatos feladatok támogatása

hektár

22 300

12 166 880

I.1.bb

Közvilágítás fenntartásának
támogatása

km

26 656 000

I.1.bc

Köztemető fenntartásával
kapcsolatos feladatok
támogatása

m2

100 000

I.1.bd

Közutak fenntartásának
támogatása

km

12 736 970

I.1.b-I.1.f

Támogatás összesen -
beszámítás után

forint

11 417 899

I.1.b-I.1.f

Zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok támogatása

forint

22 300

0

I.1.b-I.1.f

Közvilágítás feladatainak támogatása

forint

0

I.1.b-I.1.f

Köztemető fenntartásával kapcsolatos feladatok támogatása

forint

0

I.1.b-I.1.f

Közutak fenntartásának támogatása

forint

11 417 899

1.1.c.

Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

2 700

13 321 800

I.1.c-I.1.f

Egyéb önkormányzati feladatok támogatása beszámítás után

forint

2 700

0

1.1.d.

Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

külterületi lakos

2 550

226 950

I.1.d-I.1.f

Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása beszámítás után

forint

2 550

0

1.1.e.

Üdülőhelyi feladatok támogatása

idegenforgalmiadó-forint

1

69 827 724

I.1.e-I.1.f

Üdülőhelyi feladatok támogatása beszámítás után

forint

69 827 724

I.1.f beszámítás

V. Beszámítás

forint

53 790 701

I.1.f kiegészítés

Jogcímekhez kapcsolódó
kiegészítés

forint

0

I.1.-I.1.f

Települési önkormányz. működésének támogatása beszámítás és kiegészítés után

forint

167 578 623

I.6

Polgármesteri illetmény támogatása

forint

0

I.

A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása összesen

forint

167 578 623

II.1.(1) 1

Óvodapedagógusok elismert létszám (8 hónap)

4 371 500

32 349 100

II.1.(2) 1

Pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező, óvodapedagógusok nevelő munkáját segítők száma a Köznev. tv. 2. melléklet e szerint

2 205 000

11 760 000

II.1.(1) 2

Óvodapedagógusok elismert létszáma (4 hónap)

4 371 500

13 697 367

II.1.(2) 2

Pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező, óvodapedagógusok nevelő munkáját segítők száma a Köznev. tv. 2. melléklet e szerint(4 hónap)

2 205 000

5 880 000

II.2.(1) 1

Óvoda működtetés támogatása (napi nyitva tartás eléri a nyolc órát) 8 hónap

97 400

7 792 000

II.2. (1) 2

Óvoda működtetés támogatása (napi nyitva tartás eléri a nyolc órát) 4 hónap

97 400

3 246 667

II.4.a (1)

Pedagógus II-be sorolt óvodapedagógusok kiegészítő támogatása

396 700

1 983 500

II.

A települési önkormányzat egyes köznevelési feladatainak támogatása

forint

76 708 634

III.2

.A települési önkormányzat szociális feladatainak egyéb támogatása

forint

6 239 000

III.3.a+ III.3.oa

Család- és gyermekjóléti szolgálat

számított létszám

3 400 000

10 200 000

III.3.c.(2)

Szociális étkeztetés társulás által történő feladatellátás

60 896

13 397 120

III.3.db(2)+ III.ob

Házi segítségnyújtás – személyi gondozás – társulás által történő feladatellátás

429 000

30 030 000

III.3.f (2)

Időskorúak nappali intézményi ellátása – társulás által történő feladatellátása

163 500

1 144 500

III.5. aa) -
III. 5.ab)

Gyermekétkeztetés támogatása
( dolgozói bértámogatás, üzemeltetési támogatás)


forint

27 297 471

III.5. b)

A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása

forint

387

154 413

III.6.a (1)

Bölcsődei szakmai dolgozók bértámogatása : felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők

4 419 000

6 628 500

III.6.a (2)

Bölcsődei szakmai dolgozók bértámogatása :bölcsődei dajkák, középfokú végzettségű kisgyermeknevelők

2 993 000

8 979 000

III.6.b.

Bölcsődei üzemeltetési támogatás

forint

4 749 000

III.

A települési önkormányzat szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

108 819 004

IV. 1. d

Települési önkormányzat
nyilvá nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak támogatása

forint

1 210

5 970 140

IV.

A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

forint

5 970 140

Támogatás összesen

359 076 401

7. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat költségvetési szerveinek 2019. évi létszáma

sorszám

Megnevezés

létszám (fő)

állandó létszám

időszaki foglalkoz-
tatás

1.

Önkormányzat
1 fő ( polgármester )
Védőnői Szolgálat 2 fő


3


2.


Polgármesteri Hivatal 28 fő köztisztviselő (3 fő részmunkaidős, 1 fő határozott ideű foglalk.),
4 fő fizikai ( 2 fő részmunkaidős)
idegenforgalmi adóellenőrök 11 fő,


32


11


3.


Lellei Óvoda


23

4.

Bölcsőde

8


5.


Művelődési Ház és Könyvtár
Könyvtár 3 fő
Műv. Ház 12 fő teljes munkaidős
1 fő részmunkaidős


16



6.


Városüzemeltetési Szervezet 62 fő,
27 fő szezonális 4 hónapra)


62


27

Összesen:

144

38

8. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat
2019. évi Európai Uniós Támogatással megvalósuló programja, projektek
ezer Ft


Megnevezés


Előző évi támogatás
fel nem használt része


Tárgyévi bevétel


Tárgyévi kiadás

Zöldváros pályázat TOP-2.1.2-16-SO1-2017-00002

277 535

-

277 535


Összesen:


277 535

-


277 535

9. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételei és kiadásai 2019. évre
ezer Ft

B1 Működési célú támogatás
Áht. belül
B3 Közhatalmi bevétel
B4 Működési bevétel
B8 Finanszírozási bevétel

390 200

446 050
278 900
478 000

K1 Szem. jellegű kiadás
K2 Munkaadót terhelő jár.
K3 Dologi kiadás
K4 Ellátottak pénzbeli jutt.
K5 Egyéb működési célú
kiadás
K9 Finanszírozási kiadás

506 320
99 173
414 957
10 000
227 929


13 178

Működési bevétel

1 593 150

Működési kiadás

1 271 557

B2 Felhalmozási célú
támogatás
B5 Felhalmozási bevétel

-

38 500

K6-7 Beruházás-felújítás
K8 Egyéb felhalmozás célú
kiadás

359 543
550

Felhalmozási bevétel

38 500

Felhalmozási kiadás

360 093

Összesen:

1 631 650

Összesen:

1 631 650

10. melléklet

Tájékoztató Balatonlelle Város Önkormányzat 2019. évi közvetett támogatásairól


Támogatás kedvezményezettje


Jogcím


Mérték


Összeg ( Ft )


Építményadó


méltányosság


10 db


100 000


Gépjárműadó


méltányosság


2 db


20 000

Összesen:

12 db

120 000

11. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat 2019. költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásai mérlegszerű bemutatása
ezer Ft

Megnevezés

2019. év

2020. év

2021. év

2022. év

B1 Önkormányzati támogatás

390 200

382 000

420 000

420 000

B2 Felhalmozás célú
támogatás

-

50 000

65 000

85 000

B3 Önkormányzat működési
költségvetési bevétele

446 050

365 000

370 000

375 000

B4 Önkormányzat által
irányított költségvetési
szerv.bev.

278 900

280 000

260 000

270 000

B5 Önkormányzat felhalm.
célú bevétele

38 500

30 000

-

-

B6 Önkormányzat működési
célú bevétele áht. belülről

-

5 000

5 000

5 000

B8 Pénzmaradvány

478 000

150 000

180 000

195 000

BEVÉTEL ÖSSZESEN

1 631 650

1 262 000

1 300 000

1 350 000

K1 Személyi jellegű kiadás

506 320

510 000

510 000

515 000

K2 Munkaadót terhelő járulék

99 173

101 000

100 000

102 000

K3 Dologi jellegű kiadás

414 957

400 000

410 000

420 000

K4 Ellátottak pénzbeli
juttatása

10 000

10 000

10 000

10 000

K5 Egyéb működési célú kiadás

126 368

85 000

87 000

85 000

K6-7 Felhalmozási kiadás

359 543

40 000

90 000

90 000

K 8 Egyéb felh. célú kiadás

550

-

-

-

K9 Finanszírozási kiadás

13 178

-

-

-

K512 Tartalék

101 561

116 000

93 000

128 000

KIADÁS ÖSSZESEN

1 631 650

1 262 000

1 300 000

1 350 000

12. melléklet

Balatonlelle Város Önkormányzat előirányzat felhasználási ütemterve a 2019. évi bevételi és kiadási előirányzatairól
ezer Ft

Megnev.

Bev.

Jan.

Febr.

Márc.

Ápr.

Máj.

Jún.

Júl.

Aug.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Önkorm. támogatás

390 200

32 500

32 500

32 500

32 500

32 500

32 500

32 500

32 500

32 500

32 500

32 500

32 700

Felhalm. célú tám.

-

-

Önkorm. műk. célú bevétel

446 050

14 000

18 000

123 000

20 850

10 000

16 000

26 000

24 000

98 000

33 000

26 000

37 200

Önk. által írányított költs. szerv.bev.

278 900

8 100

8 100

10 500

10 500

10 100

18 000

85 000

65 600

31 000

12 000

9 000

11 000

Önk. felh. célú bev.

38 500

2 500

18 500

17 500

Működési célú bev. áht. belül

-

Pénzmar.

478 000

478 000

Bevétel össz.

1 631 650

535 100

58 600

166 000

63 850

52 600

85 000

143 500

139 600

161 500

77 500

67 500

80 900

Működési kiad.

1 156 818

92 000

92 000

96 000

125 000

132 000

150 000

96 818

63 000

70 000

75 000

85 000

80 000

Felhalm. kiadás

359 543

25 000

12 000

150 000

10 000

22 543

120 000

10 000

10 000

Egyéb felh. célú kiadás, finanszir.

13 728

13 178

550

Tartalék

101 561

101 561

Kiadás össz.

1 631 650

206 739

117 000

108 000

275 000

142 000

172 543

216 818

73 000

80 000

75 000

85 000

80 550

1

Az önkormányzati rendeletet a Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. november 1. napjával.