Balatonlelle Város Önkormányzat Polgármesterének 5/2021. (III.26.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámok megállapításának egyes szabályairól

Hatályos: 2021. 04. 01

Balatonlelle Város Önkormányzat Polgármesterének 5/2021. (III.26.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatásáról és a házszámok megállapításának egyes szabályairól

2021.04.01.

Balatonlelle Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá tartozó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (5) bekezdésében, valamint 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva továbbá a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján eljárva, Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el.

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja a központi címregiszterről és címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) nem szabályozott, címképzéssel és címkezeléssel kapcsolatos tevékenység szabályozása, amelynek hatálya kiterjed Balatonlelle város közigazgatási területén önálló épülettel vagy építési telekkel rendelkező szervekre, szervezetekre és magánszemélyekre.

Közterületek elnevezésének, megváltoztatásának általános szabályai

2. § (1) Minden olyan közterületet el kell nevezni, amelyről postacímmel ellátott vagy ellátható ingatlan főbejárata nyílik, vagy nyílhat.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét lehetőség szerint a közterület kialakítását jóváhagyó rendezési terv jóváhagyásával együtt, amennyiben ez nem lehetséges a közterületnek az ingatlan-nyilvántartásban történő bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani.

(3) Közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, kulturális értékekre, a helytörténeti kutatásokra, a lakosság történelmi hagyományaihoz kötődő névhasználatára, a nyelvi és nyelvhelyességi követelményekre, az egyszerűségre és arra, hogy a név a többi közterület nevétől írásban is, hangzásában is jól megkülönböztethető legyen.

(4) Az idegen és a nehezen kiejthető, megtévesztő szavakat és kifejezéseket az elnevezéseknél kerülni kell.

(5) A közterületnév megváltoztatására a közterület elnevezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Közterületek elnevezésének megváltoztatásának eljárási szabályai

3. § (1) A közterületek jogi jellegének megállapítása és megváltoztatása, valamint a közterületek nevének megváltoztatása Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) Új közterület elnevezésére, meglévő közterület elnevezésének megváltoztatására a jegyző nevében és megbízásából a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodája (továbbiakban: Műszaki Iroda) tesz javaslatot – a város általános rendezési tervével összhangban a képviselő testületnek.

(3) A javaslat elkészítése előtt a közterületen élő lakosság véleményét lakossági fórum keretében ki kell kérni, és az ott elhangzott véleményekről készített feljegyzést az előterjesztéshez csatolni kell. Az érintettek véleményüket, javaslatukat a postai és elektronikus úton egyaránt benyújthatják.

(4) A képviselő testület döntését követően a Műszaki iroda gondoskodik:

1. a közterület nevének az ingatlan-nyilvántartáson történő bejegyeztetéséről,

2. annak a, rendezési tervi térképeken történő átvezetésről,

3. az Önkormányzat Városüzemeltetési szervezetének értesítéséről.

Közterületi névtáblák elhelyezésének szabályai

4. § (1) A közterületi névtáblát elsősorban közterületen kell elhelyezni. Az utca nevét jelző táblát az utca jobb oldalán fekvő első és utolsó, illetve a közbenső sarki telek előtti közterületen 1,2 méter földbe ásott, betonba ágyazott csővázas tartóoszlopon, úgy hogy az jól látható legyen.

(2) Amennyiben a közterületi névtábla közterületen nem helyezhető el, az (1) bekezdésben megjelölt ingatlan tulajdonosa köteles tűrni annak a saját ingatlanán történő elhelyezését.

(3) A Műszaki Iroda értesítése alapján a közterületi névtáblák elhelyezéséről, továbbá ezek karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról az Önkormányzat Városüzemeltetési Szervezete köteles gondoskodni. E munkálatok elvégzéséhez a (1) bekezdésben megjelölt ingatlan tulajdonosa az ingatlanára való bejutást köteles biztosítani.

(4) A megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében a megváltoztatástól számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni, és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni. Az új névtáblát az áthúzott régi tábla alatt kell felszerelni. A régi névtáblát egy év elteltével az Önkormányzat Városüzemeltetési Szervezete azt eltávolítja.

(5) Amennyiben a névtábla megrongálódik, vagy megsemmisül, ezt a tábla elhelyezésére szolgáló ingatlan tulajdonosa köteles írásban jelezni a Városüzemeltetési Szervezetnek.

Házszám megállapítására, megváltoztatására vonatkozó kiegészítő szabályok

5. § (1) A címképzés vonatkozásában a Korm. rend. 2. §-ban és 11-20. §-ban meghatározottak az irányadók.

(2) Új építési telkek kialakítása esetén, amelyik utcáról az új utca közvetlenül lecsatlakozik a házszámozást onnét kell kezdeni úgy, hogy az új utca jobb oldali teleksora páros számozást, baloldali teleksora páratlan számozást kap a számok emelkedő sorrendjében ( például: 2,4,6 stb.).

(3) Meglévő beépített telket érintő telekalakítás esetén a házszámozást úgy kell elvégezni, hogy a beépített visszamaradó telek megtartja eredeti házszámát, az újonnan kialakuló telek (telkek) pedig az eredeti házszám szoros ABC szerinti alszámot kap(nak) (például: 47/A; 47/B stb. ).

(4) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak indokolt esetekben, olyan rendezetlen állapotok megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely az ingatlanok azonosítását akadályozza. Ilyen esetnek minősül különösen, ha:

a) több ingatlan azonos címmel szerepel az ingatlan-nyilvántartásban,

b) az ingatlan utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

c) telekalakításra került sor.

(5) Ha a közterületen több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik, vagy az ingatlanok számozása hibás, akkor az ingatlanok címét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell módosítani.

Házszámot jelző tábla elhelyezésére vonatkozó szabályok

6. § A házszámtáblát a beépített ingatlan esetén a közterületről jól látható módon az épület utcafronti homlokzatán vagy a kerítésen a kapubejárat mellett kell elhelyezni. A 10 méternél nagyobb előkert esetében a házszámla táblát az utcafronti kerítésen kell kirakni. Amennyiben az ingatlan beépítetlen, ebben az esetben a házszámla tábla az utcafronti kerítésen vagy az ingatlan területén felállított tartóoszlopon kerül elhelyezésre

Házszám megállapítására vonatkozó eljárási szabályok

7. § (1) A házszámokat az önkormányzat jegyzője állapítja meg.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerint cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek, szervezetnek a kérelmére indul, akinek a házszám változtatásához jogos érdeke fűződik.

Záró rendelkezések

8. § (1) Hatályát veszti a Balatonlelle Város Képviselő-testületének a 23/2000. (XII.20.) önkormányzati rendelete.

(2) Ez a rendelet a 9. § szerinti időpontban lép hatályba, de rendelkezéseit azonban a már folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

9. § Ez a rendelet 2021. április 1-jén lép hatályba.