Balatonlelle Város Önkormányzat Polgármesterének 6/2021. (III.26.) önkormányzati rendelete

a közterület használat szabályairól

Hatályos: 2021. 04. 01- 2022. 06. 30

Balatonlelle Város Önkormányzat Polgármesterének 6/2021. (III.26.) önkormányzati rendelete

a közterület használat szabályairól

2021.04.01.

Balatonlelle Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá tartozó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) 2. pontjában meghatározott feladatkörében valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény és 34. (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek városképi, városrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vételével határozzák meg a közterület használatot, ezen belül a közlekedési és zöldterületek használatát.

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed:

a) az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (közút, járda, tér, park) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá

b) a közterületi jelleggel funkcionáló, de nem önkormányzat tulajdonban lévő területre, illetőleg építményre, amelyekre az önkormányzat számára a tulajdonos a Polgári Törvénykönyvről 2013. évi V törvény (továbbiakban Ptk.) alapján használati jogot biztosít.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) Balatonlellei Város Önkormányzata által üzemeltetett piacok és alkalmi vásárok területére,

b) a közút nem közlekedési célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra.

A KÖZTERÜLET HASZNÁLATI ENGEDÉLY

3. § (1) A közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra csak közterület használati engedély alapján szabad használni.

(2) A közterület használati engedély megadásával kapcsolatos jogkörét a képviselő-testület - 4. § (3) bekezdése kivételével - a polgármesterre ruházza át.

(3) Közterület használati engedély megadását bármely magánszemély, jogi személy vagy gazdálkodó szervezet kezdeményezheti. Jogi személyek és gazdálkodó szervezetek esetében ( ide értve az egyéni vállalkozókat is ) az engedélyezési eljárás az E-önkormányzati Portálon elektronikus ügyintézés keretében történik.

(4) A közterület használati engedély megadásához kérelmezőnek a “ Közterület, közút eltérő használatának engedélyezése iránti kérelem” megnevezésű formanyomtatványt kell a polgármesterhez benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az egyéni vállalkozói igazolás vagy cégkivonat másolatát.

4. § (1) Közterület használati engedély annak adható, aki:

a) a polgármester által meghatározott esetekben elkészítteti, és annak rendelkezésére bocsátja a közterületen általa elhelyezendő, nem állandó jellegű szerkezetek helyszínrajzát és műszaki terveit.

b) a közterület használatáért megállapított díjat maradéktalanul megfizette.

(2) Közterület használati engedély legfeljebb 3 évre adható.

(3) Három évet meghaladó időtartamra, illetve a rendeletben nem nevesített sajátos, a közterület használatát huzamosabban akadályozó célra, a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület – egyedi határozatával – adhat közterület használati engedélyt.

(4) A közterület használati engedély csak akkor adható meg, ha kérelmező e rendelet mellékletében megállapított díjat az önkormányzat által kiállított számla alapján megfizette.

(5) A közterület használati engedély megadása nem mentesíti kérelmezőt a használathoz és a közterületen folytatott tevékenységhez szükséges egyéb hatósági engedélyek és hozzájárulások beszerzésének kötelezettsége alól.

(6) A közterület használati jog másra nem ruházható át.

(7) Az alkalmi rendezvények helyét és idejét a polgármester esetenként állapítja meg.

5. § (1) Közterület használati engedély nélkül használható a közterület:

a) közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásakor,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések lehelyezésekor,

c) A közterületbe a járdaszinttől mér 3,0 m magasságig legfeljebb 10 cm-re, 3,0 m magasság felett legfeljebb 150 cm-re benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető berendezés, fényreklám, cég- és címtábla elhelyezésénél.

(2) Nem adható közterület használati engedély az alábbi célokra:

a) város és utcaképbe nem illő berendezés létesítésére,

b) elárusítóhelyek és üzletek környékén áru és göngyöleg tárolására,

c) üzemképtelen jármű tárolására,

d) autóbusz, tehergépkocsi, pótkocsi, utánfutó, mezőgazdasági jármű és erőgép,lakókocsi tárolására,

e) cirkusz és állatbemutató elhelyezésére az üdülőterületen,

f) mutatványos tevékenység folytatására, az alkalmi rendezvényeket kivéve,

g) építési terület céljára június 1-től augusztus 31-ig.

A KÖZTERÜLET HASZNÁLATI DÍJ

6. § (1) A közterület használati díjak listáját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Kivételesen, megindokolt és különös méltánylást érdemlő esetekben - 300 ezer Ft használati díj felett - a közterület használati engedély iránti kérelemhez csatolt egyedi kérelemre, a polgármester a használati engedélyben részletfizetést engedélyezhet.

(3) A közterület használati díj meghatározásakor minden töredék m2 egésznek számít.

(4) A közterületet használó a díjat a közterület használati engedélyben foglalt időszakra vonatkozóan arra tekintet nélkül köteles megfizetni, hogy a közterületet ténylegesen használta-e.

(5) Az egy évet meghaladó használat esetében ki kell kötni, hogy a használati díj a képviselő-testület döntésének megfelelően változhat, és a változás megállapítását követő évben az új díjtételnek megfelelő díjat kell fizetni. Erre vonatkozóan a közterület használati engedélyt módosítani kell.

A KÖZTERÜLET HASZNÁLAT MEGSZŰNÉSE

7. § (1) A közterület használat megszűnik, ha a közterület használati engedélyben meghatározott határidő lejárt, vagy az abban foglalt feltétel bekövetkezett.

(2) A polgármester a közterület használati engedélyt visszavonhatja, ha a közterületet használó:

a) a közterületet nem a közterület használati engedélyben foglalt célra használja,

b) nem, vagy nem csak azt a közterületet használja, amelyre a közterület használati engedélyben jogosultságot szerzett,

c) a közterület használati engedélyben foglalt kötelezettségeit súlyosan megszegi, különösen, ha a használati díj részletekben történő megfizetésének az előírt határidőig nem tesz eleget.

d) tevékenység végzési jogosultságát a kereskedelmi tevékenység ellenőrzésére jogosult hatóságok megtiltják, visszavonják

8. § (1) A közterület használati engedély nélküli, valamint a közterület használati engedélyben meghatározott időtartam lejárta utáni használat esetén a jogosulatlan használó köteles:

a) a használatot azonnal megszüntetni és a közterületet eredeti állapotában saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani, a megadott határidőn belül,

b) az igénybe vett közterület nagyság és igénybevételi időtartam figyelembevételével a jelen rendeletben meghatározott díjakat megfizetni.

(2) Jelen rendeletben illetve a közterület használati engedélyben előírtak teljesülését a Közterület-felügyelet jogosult ellenőrizni, valamint a szabálysértési törvény alapján jogosulatlan közterületi értékesítés esetén helyszíni bírságot szabhat ki.

A kiemelt jelentőségű közterületekre vonatkozó közterület használat sajátos szabályai

9. § (1) E § alkalmazása során kiemelt közterületnek minősül a 3171/2, 3103/3 hrsz-ú szabadstrand területe, és az 5079/2 hrsz-ú terület Szent István tér és Hortenzia utca közötti szakasza.

(2) A képviselő-testület minden év március 31-ig a kiemelt közterületeken megállapítja az azokra kiadható közterület használati engedélyek számát és a tevékenységek profilját, melyet a polgármester hirdetményként közzétesz.

(3) A hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a hasznosításra meghirdetett közterületek helyét

b) a közterület használat célját és a folytatható tevékenységek számát,

c) a jelentkezés határidejét.

(4) A kiemelt jelentőségű közterület használatára vonatkozó kérelmeket minden év május 30-ig kell benyújtani a polgármesterhez. Amennyiben ezen határidőig a képviselő-testület által engedélyezett helyek mindegyikére nem érkezett be jelentkezés, a polgármester a beérkezések sorrendjében mindaddig adhat közterület használati engedélyt az egyes használati célokra, míg azok száma el nem éri az engedélyezettet.

(5) Amennyiben a képviselő-testület által engedélyezett keretszámnál egy-egy tevékenységre többen jelentkeznek, úgy meghívásos liciteljárást kell tartani. Az eljáráson az vehet részt, aki a közterületen folytatni kívánt tevékenység végzésére jogosult és a meghívóban közölt bánatpénzt - mely napozóágy kölcsönzési tevékenység esetén 200.000.- Ft., taxi állomáshelyek használata esetén 50.000.- Ft, vizíjármű kölcsönzési tevékenység végzése esetén 100.000.- Ft , egyéb tevékenység esetén a rendelet 1. mellékletében meghatározott, adott tevékenységre vonatkozó m2 ár 2 hónapra kiszámított összege - befizette.

(6) A közterületre közterület használati engedély annak adható, aki a liciteljárás feltételeinek megfelelt, és a lefolytatott eljárás során a legnagyobb összegű használati díj megfizetésére tesz ajánlatot és ezt a használati díjat meg is fizette.

(7) A liciteljáráson a területigénylők, a polgármester vagy megbízottja, a műszaki irodavezető, valamint a közterület használati engedélyek előkészítésével megbízott ügyintéző vesz részt.
A tárgyalásról jegyzőkönyvet kell készíteni, amely tartalmazza:

a) a területigénylők nevét és címét,

b) az eljárás keretében megajánlott legmagasabb használati díj kialakulásának folyamatát,

c) a legmagasabb használati díjra tett ajánlat összegét, az ajánlattevő nyertes nevét, adatait.

(8) Ha a liciteljárás nyertese a tárgyalást követően bejelenti, hogy a közterületet nem kívánja igénybe venni, vagy a használati díjat határidőig nem fizeti meg, úgy a befizetett bánatpénzt elveszti és a liciteljáráson részt vett következő legmagasabb használati díjat felajánló – az általa felajánlott használati díjon – jogosult a közterület használati engedélyt megkapni. Több azonos ajánlatot tevő közül sorsolással kell eldönteni, hogy ki az engedélyezésre jogosult. Amennyiben minden ajánlattevő visszalép, a területet csak a liciteljárásban részt nem vett újabb közterület használati kérelmet benyújtott kérelmező részére lehet - újabb liciteljárás nélkül - bérbe adni, a használati díj azonban nem lehet alacsonyabb a liciteljárás során megajánlott legalacsonyabb összegnél.

(9) A liciteljárás nyertese által befizetett bánatpénzt a használati díj részeként kell elszámolni, a további kérelmezőknek pedig a versenytárgyalás napját követő 15 napon belül vissza kell utalni.

Rendezvénypark területére vonatkozó közterület használat sajátos szabályai

10. § (1) E § alkalmazása során Rendezvényparknak minősül az 5088/24 hrsz-ú park területe, és a 5080 hrsz-ú Móló sétány Szent István tér és Napospart utca közötti szakasza.

(2) A Rendezvénypark területére, kereskedelmi tevékenységre, vendéglátó ipari tevékenységre valamit a Balatonlellei Hegyközség által igazolt hegyközségi tagok részére borkóstoltatás és saját termelésű szőlőből készült borértékesítési tevékenységre, valamint gyermekszórakoztató eszközök üzemeltetésére adható használatba közterület.

(3) A Balatonlellei Hegyközség által igazolt hegyközségi tagok részére, a borkóstoltatási és borértékesítési tevékenység kizárólag faházból végezhető.

(4) A faházak felállítása és elbontása közötti időszak minden napjára – függetlenül a faházak nyitvatartási idejétől – e rendelet 1. melléklete 22) pontjában megállapított használati díjat meg kell fizetni.

Filmalkotás forgatása céljából történő közterület használat sajátos szabályai

11. § (1) A mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület használat (továbbiakban: filmforgatás célú közterület használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) A filmforgatás célú közterület használat nem haladhatja meg az egy hét – a vasúti pályatesttől É-ra fekvő területen minden év június 15-től augusztus 31-ig tartó időszakban a 3 nap – időtartamot.

(5) A közterület használat naponta 7 és 22 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleg kárelhárítást és helyre állítást követően újra biztosítani kell.

(7) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(8) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület használati szerződés van, a közterület használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(9) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítása,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben és tisztán tartása,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodás,

d) a filmforgatással érintettek és az önkormányzat tájékoztatása a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról

e) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítése.

(10) Amennyiben a filmforgatás során helyi közút igénybevétele válik szükségessé, úgy a hatósági szerződés jóváhagyásának feltétele a közútkezelői hozzájárulás megléte.

Önkormányzati tulajdont képező ingatlanon létesített felépítmény által elfoglalt terület-használat sajátos szabályai

12. § (1) Önkormányzati tulajdont képező ingatlanon – önkormányzati hozzájárulással – létesített épület, felépítmény által elfoglalt területre vonatkozóan földhasználati szerződést kell kötni, a földhasználati jogot az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyeztetni. A földhasználati szerződés tartalmi követelményeit jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Amennyiben a felépítmény tulajdonosa a felépítményt értékesíteni kívánja, úgy az Önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg.
A tulajdonjog változás ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez az Önkormányzat írásbeli hozzájárulása szükséges.
A hozzájáruló nyilatkozat kizárólag abban az esetben adható meg, ha a felépítmény tulajdonosának az Önkormányzat felé földhasználati díjhátraléka nem áll fenn, és a vevő az önkormányzattal a földhasználati előszerződést jelen rendeletben foglaltak alapján megkötötte.

(3) Jelen rendelet hatályba lépését követően kötött földhasználati szerződés esetében a földhasználati díj mértékét jelen rendelet 2. mellékletének 21) pontja alapján kell megállapítani.
A felépítmény tulajdonjogában bekövetkező változás során az új tulajdonossal megkötendő földhasználati szerződésben a díj mértéke nem lehet kisebb, mint a felépítményre vonatkozóan már előzőleg megkötött földhasználati szerződésben szereplő díj mértéke.
A megállapított földhasználati díj mértéke évente a KSH által közölt előző évre vonatkozó hivatalos inflációs ráta mértékének megfelelően nő.

(4) Önkormányzati tulajdont képező ingatlanon történő épület, felépítmény megvalósításához kiadott önkormányzati tulajdonosi hozzájárulás időtartama a földhasználati szerződés alapján fizetendő földhasználati díj megfizetéséhez igazodik. Amennyiben a földhasználati szerződésben megállapított díj – az önkormányzat által történő írásban tett - felszólítás ellenére nem kerül megfizetésre, a felszólítás kézhezvételétől számított egy év után a földhasználati jog megszűnik, és az épület, felépítmény tulajdonosa azt saját költségén és veszélyén, kártalanítás nélkül köteles elbontani.

(5) E paragrafusban nem szabályozott kérdésekben a Ptk-nak a szerződésekre vonatkozó rendelkezései az irányadók.

A RENDELET HATÁLYA

13. § Hatályát veszti a közterület-használat szabályairól szóló 4/2016.(IV.1.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2021. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

HASZNÁLATBA ADHATÓ KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATI DÍJAI

1a. 1.) üzleti előkertek:

a) vendéglátó 1 600.-Ft/m2/hó

b) kereskedelmi 5 000.-Ft/m2/hó

1b. 2.) vendéglátói és kereskedelmi előkert közterülettől lekerítve fedéssel, éves használattal 3 200.-Ft/m2/év

1c. 3.) idényjellegű árusítás 800.-Ft/m2/nap

1d. 4.) alkalmi árusítás (max. 10 nap) 2 100.-Ft/m2/nap

1e. 5.) éves kihelyezésű reklámtáblák és egyéb hirdető berendezések 13 000.-Ft/m2/év

1f. 6.) idényjellegű, ideiglenes reklám- és hirdető táblák 4 000.-Ft/m2/hó

1g. 7.) Taxi állomáshelyek 12 000.-Ft/hely/év

1h. 8.) építési anyag, építési állvány, közterület építési célú felhasználása 300.-Ft/m2/nap

1i. 9.) őstermelői gyümölcsárusítás 300.-Ft/m2/nap

1j. 10.) tüzelőanyag 10 napon túli közterületen történő tárolása 200.-Ft/m2/nap

1k. 11.) újság, könyv, folyóirat, képeslap árusítás

a) pavilonból 5 000.-Ft/m2/év

b) asztalról 200.-Ft/m2/nap

1l. 12.) portrérajzolás (min. 3 m2-en) 1 300.-Ft/m2/nap

1m. 13.) légvár, ugrálóasztal, vizifoci, strandröplabda és egyéb sport és szabadidő céljára használt terület 1 200.-Ft/m2/hó

1n. 14.) Lellei Borhét rendezvényei: a Rendezvénypark területének használata térítés mentes, de a használatra külön megállapodást kell kötni a polgármesterrel

1o. 15.) szolgáltató egységeknél autóparkolásra ki nem jelölt területen idényjellegű parkolóhely 15 000.-Ft/gk/szezon

1p. 16.) helyi művészeti, képzőművészeti szakkörök, LIONS Club, nyugdíjas szervezetek által szervezett alkalmi jótékonysági árusítás (kérelem egyedi elbírálással, területhasználat külön engedéllyel, térítésmentesen)

1q. 17.) Vizijármű kölcsönzés céljára a szabadstrandon 5 hely adható bérbe:

A használatba adott területeken max. 12 db vizijármű üzemeltethető és a használati díj helyenként 350 000.-Ft/szezon.

Ezen járműállományt meghaladó minden egyes további jármű üzembe tartásáért további 25 000.-Ft/szezon használati díjat kell fizetni.

Közterület használati engedély hiányában üzemeltetett minden egyes vizijármű után 50 000.-Ft/szezon pótdíjat kell megfizetni.

a) BAHART kikötő kerítése melletti partszakasz,

b) Jázminvirág utcai partszakasz,

c) Zöldlugas köznél lévő partszakasz,

d) Margaréta és Mályva utcák közötti partszakasz,

e) Virág utcai móló keleti oldalán lévő partszakasz.

1r. 18.) helyben készült egyedi önarcképes balatonlellei képeslap árusítására a Szent István téren (1 hely ) maximum 3 m2, 1 300.-Ft/m2/nap

1s. 19.) Napozóágy kölcsönző üzemeltetésére a szabadstrandon 3 hely adható használatba:

A használatba adott területeken max. 60 db/hely napozóágy helyezhető el:

napozóágy kölcsönzői tevékenység 10 000.-Ft/napozóágy/szezon

napozóágyak elhelyezésére szolgáló tároló (maximum 15 m2 alapterülettel) 300 000.-Ft/hely/szezon

a) Óriáscsúszda mellett lévő közterület

b) Boglárka utca és a Tó utca között lévő közterület

c) Virág utca nyugati oldalán lévő közterület

1t. 20.) Mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység 10 000.- Ft/gépkocsi/hónap ( Nem kell közterület használati díjat fizetni Rádpuszta és Irmapuszta településrészeken.)

1u. 21.) Önkormányzati tulajdont képező ingatlanon létesített felépítmény által elfoglalt terület után fizetendő földhasználati díj mértéke:

a) Balatonlelle, Szabadstrand területén és a 5084/8 hrsz-ú ingatlanon 2 200.- Ft/m2/év

b) Balatonlelle, Napfény Strand területén, Szent István téren levő üzletsoron, Móló sétányon ( ide értve a Móló sétány és a Napfény Strand Ny-i bejárata közötti útszakaszt), Napospart utcában, Szirom közi Strand területén 5 000.- Ft/m2/év

1v. 22.) A Rendezvénypark területén használatba adható közterületek használati díja a június 15-augusztus 31. közötti időszakban (a Borhét időszakának kivételével, a rendezvények napján és a rendezvények közötti napokon):

a) kereskedelmi tevékenység 2 000.-Ft/m2/nap

b) vendéglátó ipari tevékenység (melegkonyha, büfé, stb.) 3 000.- Ft/m2/nap

c) a Balatonlellei Hegyközség által igazolt hegyközségi tagok részére a borkóstoltatási és borértékesítési tevékenység ( faházból) 500.- Ft/m2/nap

d) gyermekszórakoztató eszközök üzemeltetése 25.000.-Ft/200 m2/nap

1w. 23.) A Rendezvénypark területén használatba adható közterületek a szeptember 01-június 15. közötti időszakban használati díj nélkül, közterület használati engedély alapján igénybe vehetők.

1x. 24.) A város területén vendéglátó ipari -, és kereskedelmi üzleti előkertek szeptember 01. és június 01. közötti időszakban használati díj nélkül, közterület használati engedély alapján igénybe vehetők.

1y. 25.) Napfény strandon:

a) vendéglátói, kereskedelmi valamint a pályáztatott szolgáltatásokhoz kapcsolódó előkert 6 000.-Ft/m2/szezon

b) éves kihelyezésű reklámtáblák és egyéb hirdető berendezések 13 000.-Ft/m2/év

c) idényjellegű, ideiglenes reklám-és hirdetőtáblák 4 000.-Ft/m2/hó

1z. 26.) Rákóczi út 3461/13 hrsz-ú ingatlan előtt lévő közterületen idényjellegű tevékenységek folytatására kijelölt terület 500.-Ft/m2/nap

2. melléklet
Földhasználati jogot alapító szerződés

Melyet kötöttek egyrészről Balatonlelle Város Önkormányzata (Székhely: 8638 Balatonlelle, Petőfi u. 2., KSH szám: 1433862, Képv.: Kenéz István polgármester, adószám: 15401005214 ) tulajdonos (továbbiakban: Önkormányzat) másrészről .………….. felépítmény tulajdonos ( lakhely:……………………,an.:……………………………született …………………adószáma:…………………………………….(továbbiakban: Földhasználó), együttesen Felek
alulírott helyen és napon az alábbi feltételek szerint:

1. Felek kijelentik, hogy az Önkormányzat 1/1 arányú tulajdonát képezi a balatonlellei …..hrsz. alatt felvett, „……megnevezésű, ……. m2 alapterületű belterületi ingatlan.

2. Felek kijelentik továbbá, hogy a …………-én kelt adás-vételi szerződés alapján Földhasználó tulajdonát képezi a balatonlellei ………… hrsz-ú „ ….” megnevezésű ….m2 területű felépítmény.

3. Felek megállapodnak abban, hogy az Önkormányzat a földhasználó tulajdonában álló, jelen szerződés 2.) pontban megjelölt ingatlanra feltétlen és visszavonhatatlan földhasználati jogot biztosít az épület fennállásáig.

4. A Földhasználó a földhasználatért évente földhasználati díjat köteles fizetni, amelynek összegét felek a hatályos önkormányzati rendelet alapján ….. m2 területre vonatkozóan …...- Ft/m2/év, azaz összességében ……...- Ft/év összegben, azaz ………… forint/év összegben állapítják meg.

5. A földhasználati díj mértéke évente a KSH által közölt előző évre vonatkozó hivatalos inflációs ráta mértékének megfelelően nő.

6. A Földhasználó az éves díjat két egyenlő részletben minden év március 15. napjáig, illetve szeptember 15. napjáig tartozik megfizetni. A Földhasználó tudomásul veszi, és jelen szerződés aláírásával nyugtázza, hogy a fizetési határidő eredménytelen elteltétől számítva a hátralékos összeg után kamatot köteles fizetni, melynek mértéke évi 20 %.

7. A Földhasználó jelen szerződés aláírásával feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adja ahhoz, hogy legalább félévi díjhátralék esetén az Önkormányzat a felépítményre a hátralékos díj és járulékai erejéig jelzálogjogot, és ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztessen be az ingatlan-nyilvántartásba.

8. Felek megállapodnak abban, hogy amennyiben a Földhasználó a felépítményét értékesíteni kívánja, úgy az Önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg.

9. Földhasználó tudomásul veszi, hogy tulajdonjogának 3. személyre történő átruházása esetén – a tulajdonjog-változás ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez az Önkormányzat írásbeli hozzájárulása szükséges. A Földhasználó köteles eladási szándékáról az Önkormányzatot írásban értesíteni, és a kapott vételi ajánlatot közölni. Az ajánlati kötöttség az értesítés kézhezvételét követő soron következő rendes testületi ülés megtartásáig, de legfeljebb 60 napig áll fenn. Amennyiben az Önkormányzat e határidőn belül vételi szándékáról nem nyilatkozik, úgy Földhasználó jogosult a felépítményt szabadon értékesíteni.
Földhasználó tudomásul veszi, hogy a jelen szerződés 9. pontja szerinti hozzájáruló nyilatkozatot az Önkormányzat kizárólag abban az esetben adja meg, ha a Földhasználónak az Önkormányzat felé földhasználati díjhátraléka nem áll fenn, és a vevő az önkormányzattal a földhasználati előszerződést jelen rendeletben foglaltak alapján megkötötte.

10. Földhasználó kijelenti, hogy cselekvőképes magyar állampolgár, ügyletkötési képességét sem jogszabály, sem határozat nem korlátozza.

11. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V.törvény vonatkozó rendelkezései az irányadók.

12. A felek a szerződésből eredő vitás ügyeik rendezésére kikötik a Fonyódi Városi Bíróság kizárólagos illetékességét.
Felek jelen szerződést átolvasták, közösen értelmezték, és mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag aláírták.
Balatonlelle …..………………...
Kenéz István polgármester
felépítmény tulajdonos