Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a temetők rendjéről és a temetkezési tevékenység végzéséről

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 02. 01

Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a temetők rendjéről és a temetkezési tevékenység végzéséről

2023.02.01.

Balatonlelle Város Önkormányzata képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Balatonlelle Város Közigazgatási területén fekvő köztemetőkre, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Balatonlelle Város Közigazgatási területén az alábbi köztemetőkbe lehet temetkezni:

a) Temető utcai köztemető 3646. hrsz.

b) Irampusztai úton lévő köztemető 4424/51. hrsz.

(3) A balatonlellei köztemetők létesítéséről, fenntartásáról Balatonlelle Város Önkormányzata gondoskodik.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott önkormányzat tulajdonában lévő köztemetők üzemeltetéséről az önkormányzat a résztulajdonában lévő Somogy megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. (7400 Kaposvár Mező utca 2) útján gondoskodik, az üzemeltetővel kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján.

Temetkezési szabályok

2. § (1) A temetők területét csak a rendeltetési céljuknak megfelelően lehet használni. A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a működő temetőkben lehet.

(2) A köztemető olyan létesítmény, amelyet azzal a céllal létesítettek, hogy abba bárki felekezeti vagy egyéb feltételekre tekintet nélkül eltemethető legyen.

(3) A balatonlellei köztemetőkben koporsós, hamvasztásos urnaelhelyezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(4) A temetőket legalább 1,8 m magas tömör vagy áttört kerítéssel, illetve élő sövénnyel kell körbe keríteni.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) Sírhely: minden olyan temetési hely, amelyet meghatározott számú koporsó, vagy urna elhelyezésére jelöltek ki.

(2) Sírbolt: a nyilvántartó könyvben megjelölt helyen külön építési engedéllyel al- és felépítménnyel rendelkező, meghatározott számú elsődlegesen koporsós temetésre szolgáló építmény.

(3) Urnasírbolt /urnakripta/: a nyilvántartó könyvben megjelölt helyen üzemeltetői engedéllyel al-, és felépítménnyel rendelkező meghatározott számú urna talajszint alatti és feletti elhelyezésére létesített hamvasztásos temetést szolgáló előregyártott elemekből készült építmény.

(4) Urnafülke /kolumbárium/: a hamvasztásos temetés esetén meghatározott méretű egy elhalt urnába helyezett hamvainak talajszint feletti temetési helye.

(5) Sírjel: a temetkezési hely jelölésére szolgáló a csatlakozó terepszintben lévő, vagy abból kiemelkedő keretszerkezet nélküli építmény.

(6) Síremlék: a temetkezési hely jelölését szolgáló, a csatlakozó terepszintből kiemelkedő, keretszerkezettel rendelkező építmény.

(7) Gyermeksírhely: a 10 évesnél fiatalabb életkorban elhunyt gyermek koporsójának eltemetésére szolgáló egyes sírhely.

(8) Egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben e rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsók, illetve hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel.

(9) Kettes sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely melyben e rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén további koporsók, illetve hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel.

(10) Urnasírhely: a hamvasztásos temetés esetén két elhunyt hamvait tartalmazó urna földbe temetését szolgáló temetkezési hely.

(11) A balatonlellei köztemetők tulajdonosa: Balatonlelle Város Önkormányzata.

(12) Temetkezési szolgáltató: az a gazdálkodó szervezet, amely megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, telephellyel, halottszállító járművel és a szolgáltatás ellátásához szükséges személyzettel rendelkezik.

(13) Rendelkezésre jogosult személy:

a) aki a temetést szerződésben vállalta,

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelezte,

c) végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa,

d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója az öröklés rendje szerint.Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1.pontja)

(14) Köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

Temetési helyek

4. § (1) A temető fenntartója gondoskodik a temetők területének felosztásáról, valamint annak építészeti és kertépítészeti kialakításáról.

(2) A temetőt sírhelytáblákra / parcella /, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A temető fenntartója határozza meg, hogy az egyes sírhelytáblák, sírsorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva, ugyanakkor a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.

(3) A sírhelytáblákat, sorokat és a temetési helyeket a nyilvántartással való azonosíthatóság érdekében számozni kell. A számozást a helyszínen is fel kell tüntetni.

(4) A sírhelytáblák között legalább 4 m széles gépjárművel is járható utat kell létesíteni.

(5) A temetőt az épített és természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell teremteni, illetve őrizni annak park jellegét.

(6) A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni és a végleges tereprendezés, ültetvényezés, valamint a sírhelytáblát határoló út megépítése előtt használatba venni nem lehet.

(7) A sírhelyeket a megnyitott sírhelytáblában folytatólagos sorrendben kell kijelölni. Az elhaltakat a halálozás bejelentésének időpontja szerinti sorrendben a következő sírhelyre kell temetni. Ez a szabály nem vonatkozik:

a) az egyes sírhelyre történő rátemetésre,

b) mélyített sírhelyre történő rátemetésre,

c) sírboltba történő temetésre és urnaelhelyezésre,

d) kettes sírhelyre történő temetésre, rátemetésre vagy urnaelhelyezésre,

e) urnasírboltba történő temetésre,

f) megszűnt /lejárt használati idejű, vagy egyéb okból megszűnt és kiürített temetési helyre történő újratemetésre.

(8) Sírboltok, egyes, kettes és gyermeksírhelyek, urna sírhelyek és sírboltok részére az egységes gondozás biztosítása érdekében külön sírhelytáblát, vagy sorokat kell kijelölni.

(9) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba a koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelyre rátemetéssel engedélyezhető.

(10) A hamvakat tartalmazó urnát az eltemetésre köteles személynek az elhunyt végrendelete, ennek hiányában

a) a temető vagy temetkezési emlékhely befogadó nyilatkozata, vagy

b) a hamvak temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli elhelyezése esetén az eltemetésre kötelezett személy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozatának meglétéről az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti,az eltemetésre kötelezett személyek nyilatkozatairól szóló nyilvántartás vezetésére az önkormányzat által kijelölt köztemető igazolása alapján kell kiadni.

Temetési helyek használata

5. § (1) Koporsós temetésre használható temetkezési helyek lehetnek:

a) egyes sírhelyek,

b) kettes sírhelyek,

c) gyermek sírhelyek,

d) sírboltok,

e) közös sírok

(2) A koporsó egy holtest elhelyezését szolgálja.

(3) Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettes sírhelyet nem szabad létesíteni.

(4) Elhamvasztott halottak hamvait, illetve a hamvakat tartalmazó urnákat temetőn belül:

a) koporsós sírhelyre rátemetéssel,

b) urnafalban,

c) urnasírhelyben és annak síremlékén urnafülkében,

d) sírboltban,

e) közös sírban lehet elhelyezni.

(5) Az egyes temetési helyeken elhelyezhető koporsók, illetve hamvakat tartalmazó urnák száma összesen:

a) egyes sírhely esetében 2 felnőtt koporsó /mélyített sírban / és 2 urna /talajszint alatt elhelyezve /, vagy 1 felnőtt és 1 gyermekkoporsó és 2 urna /talajszint alatt elhelyezve /,

b) kettes sírhely esetében 4 felnőtt vagy gyermekkoporsó /mélyített sírba / és 4 urna /talajszint alatt elhelyezve /,

c) gyermeksírhely esetében 2 gyermekkoporsó és 1 urna /talajszint alatt elhelyezve /,

d) urnasírhely esetében 2 urna talajszint alatt és 2 urna urnafülkében síremléken,

e) urnasírbolt esetében a sírboltkönyvben rögzítettek szerint 2 vagy 4 urna talajszint alatt és 2 urna urnafülkében síremléken,

f) sírbolt esetében a sírbolt könyvben rögzítettek szerint 2,4 vagy 6 koporsó és 2,4 vagy 6 urna kizárólag a sírbolt belsejében.

6. § (1) A temetőben kialakítható sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 250 cm hosszú,200 cm mély és 150 cm széles

b) felnőtt kettes sírhely: 250 cm hosszú,200 cm mély és 250 cm széles

c) felnőtt hármas sírhely: 250 cm hosszú, 200 cm mély és 350 cm széles

d) Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felül lévő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

da) gyermek sírhely: 130 cm hosszú,200 cm mély és 115 cm széles

db) urna földbe temetésnél szegéllyel együtt: 155 cm hosszú,100 cm mély és 115 cm széles

dc) sírboltok 2 és 4 személyes 400 cm hosszú,200 cm mély és 300 cm széles

(2) A mélyített felnőtt sírhelyre (2.20 m) külön jogszabályban meghatározott hatóság engedélye alapján még egy koporsó temethető.

(3) Felnőtt sírhelyre vonatkozó díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető, de ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(4) A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával természetes anyagból készült / természetes szálú textília vagy papír / - a talajban gyorsan lebomló - anyaggal bélelni lehet.

(5) Újra betemetés esetében az eltemettetőnek a megtalált csontmaradványokról való rendelkezést a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X. 1.) kormányrendelet 19. § (5) bekezdése alapján biztosítani kell. Amennyiben az eltemettető nem a csontmaradványok díjmentes mélyebbre ásását választja, úgy a sírhelydíjon felül meg kell fizetnie az e rendelet 1. mellékletének d.) pontjában meghatározott díjtételt is.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

7. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama nem lehet kevesebb, mint

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év.

A temetési hely feletti rendelkezési jog a rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható). A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama a meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de legalább az a) és d) pont esetében 10 év, a b) pont esetében 30 év, a c) pont esetében 5 év. Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.

(3) A temetési hely felett - a nemzeti sírkertbe tartozó temetési hely, valamint a hősi temetési hely kivételével - az rendelkezik, aki megváltotta. Több azonos jogállású örökös esetén – ellenkező megállapodásuk hiányában - a rendelkezési jog kizárólag együttesen gyakorolható.

(4) A polgármester sírbolt és urnasír kialakítására 6 hónapos beépítési kötelezettség előírása mellett előszerződést köthet. Az építési kötelezettség nem teljesítése esetén végleges szerződés nem köthető.

(5) Ha rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

(6) Az önkormányzati köztemetőkre vonatkozó díjakat évente felül kell vizsgálni. A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5 %-át esetenként nem haladhatja meg.

8. § (1) A köztemetőben a polgármester díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan. További hozzátartozó - az özvegy kivételével - a díszsírhelyen csak díj ellenében temethető el.

Síremlékek, sírboltok

9. § (1) Sírboltot csak a vonatkozó hatályos építésügyi hatósági jogszabályoknak megfelelően lehet építeni. A tervet az üzemeltetőnek a nyilvántartások vezetéséhez be kell mutatni. A sírbolt-építési munkák végzésének várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezési a mérvadók.

(4) A sírboltba koporsóban csak annyi elhunyt személy temethető ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül 2 férőhelyes sírboltba további 6 urna,4 személyes sírboltba további 12 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezelési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem rendelkezett, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temetkezhetnek. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg e nélkül gyermekkoporsóban a sírboltba vissza lehet helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

(5) Síremléket szilárd alapra kell építeni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(6) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől mért maximum 15 cm, a sírkeret magassága a járdaszinttől mért 40 cm lehet.

(7) a síremlék magassága a járdaszinttől:

a) gyermeksíroknál 120 cm

b) felnőtt síroknál 150 cm

c) urnasírjelnél 120 cm lehet.

Ennél magasabb síremlék vagy szobrászati sírjel felállításához a polgármester engedélye szükséges, aki szükség esetén szakértőket is bevonhat a kérelem elbírálásába. Sírkápolna építésére kivételes esetekben sem adható engedély.

(8) A kiásott sírbolt helyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésre alkalmas védőkorláttal körbe kell keríteni.

(9) A síremléknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(10) A temetőben az állampolgár tulajdona az általa létesített sírjel /síremlék/ és a sírbolt, így azok fenntartásáról, gondozásáról, helyreállításáról és eltávolításáról a létesítő, vagy annak örököse köteles gondoskodni a saját költségén.

(11) A sírjel / síremlék /, vagy sírbolt helyreállítására, felújítására a temető üzemeltetője a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni. Nem teljesítés esetén a hatóság az erre vonatkozó szabályoknak megfelelően jár el.

(12) A sírjel / síremlék / szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető üzemeltetője ellenőrzi. A rá- és mellétemetéskor elbontott síremlékeket a rendelkezésre jogosult, vagy megbízottja köteles a szétszedést követően azonnal a temető területéről elszállítani, kivétel ha az visszaépítésre kerül.

(13) A köztemetők területén külön jogszabályban meghatározott telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység végzésére nem lehet telephelyet létesíteni, és ilyen tevékenységgel létrehozott terméket - a temetéshez szükséges kellékek kivételével - nem lehet forgalmazni. (Tv. 27. §. (6) bekezdés)

Kötelező nyilvántartások vezetése

10. § (1) Halottakat felravatalozni, eltemetni csak halott-vizsgálati bizonyítvány alapján és az anyakönyvezés után szabad.

(2) A temetési okmányokat a temető üzemeltetője köteles nyilvántartásba venni és a temető fennállásáig megőrizni.

(3) A temető üzemeltetője a temetőkről nyilvántartó könyvet, temetőtérképet és sírboltkönyvet tartozik vezetni. A közönség számára hozzáférhető helyen panaszkönyvet kell tartani.

(4) A nyilvántartó könyv az alábbi adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak szétszórásának) napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, a temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe, illetve sírbolt könyvbe bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról.

(5) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírboltkönyvet a (4) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni és abban rögzíteni kell a sírbolt létesítőjének a sírbolt használatára vonatkozó rendelkezéseit is.

(6) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe a eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(7) A temető üzemeltetője az általa vezetett nyilvántartások adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt köteles felvilágosítást adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőknek.

Temetési szolgáltatások

11. § (1) A teljes körű temetkezési szolgáltatás a temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és kellékekkel való ellátása, ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit. A köztemetőn belül elhunyt hűtése, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórása, urnaelhelyezése, sírásás, sírhelynyitás, sírbahelyezés, visszahantolás, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátása az üzemeltető kizárólagos joga és kötelessége. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető e rendelet 2. mellékletében felsorolt díjakat érvényesíti.

(3) A temetés módjára az elhunytnak életében tett nyilatkozata, annak hiányában a temetésről gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(4) A temetési szolgáltatásokért díjat kell fizetni, melyet az üzemeltető, illetve a temetkezési szolgáltatást végzők állapítanak meg.

(5) Ravatalozni csak a temetőben az arra kijelölt helyen szabad.

(6) A temetés időpontját a temető üzemeltetője az eltemettetővel kötött megállapodásban határozza meg.

(7) A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

(8) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - a búcsúztatás megkezdéséig nyitva lehet tartani, kivéve ha jogszabály máskép nem rendelkezik.

(9) Az elhaltak szállítását, ravatalozását, eltemetését legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások betartásával kell végezni.

A temetők rendje

12. § (1) A temetőkben végzendő minden munkát - kivéve a hozzátartozók, vagy megbízottjuk részéről történő sírgondozást - a temető üzemeltetőjének engedélyével lehet végezni.

(2) A temetők nyitva tartásának rendjét e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(3) Vasárnap és ünnepnapon a temetőkben ipari jellegű célszállítás nem végezhető.

(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(5) A temető üzemeltetője a saját tulajdonú eszközeinek és kellékeinek használatáért jogosult a temetkezési szolgáltatóktól díjat szedni.

(6) A temetőkben építési, felújítási munkát végző vállalkozók munkánként e rendelet 2. mellékletében foglalt költségtérítést kötelesek fizetni a temető üzemeltetőjének.

(7) A temető üzemeltetője a szabályzatban megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg. Nem szedhető díj a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.

(8) A temető tisztántartása az üzemeltető feladata. Az elvárásokat a fenntartóval kötött szerződésben részletesen fel kell sorolni.

(9) A temető üzemeltetőjének engedélye nélkül, vagy attól eltérő módon végzett munka esetén a temető üzemeltetője

a) a sírhely felett rendelkezni jogosultat megfelelő határidő kitűzésével felhívja a sérelmezett állapot megszüntetésére;

b) a felhívás eredménytelensége esetén kezdeményezi a temető fenntartójánál a rendelkezni jogosult felelőségre vonását.

(10) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit és ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. Munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. Amennyiben a szomszédos temetkezési hely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet, szükség esetén a munkálatokat fel kell függeszteni.

(11) A temetési hely díszítésére virágtartók, sírlámpák elhelyezhetők. A sírhelyre csak olyan egynyári és kétnyári vagy évelő lágyszárú virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje ültethető, melynek növekedési magassága nem haladja meg az 50 cm-t és nem terjed túl a sírhely határán. Fákat csak a temető fenntartója ültethet.

(12) Az egyes sírhelyek díszítését szolgáló tárgyak, növények, koszorúk eltávolítását csak a rendelkezni jogosult, vagy megbízottja végezheti.

(13) A sírhelyekről lekerülő hulladékot csak az arra kijelölt gyűjtőhelyen lehet elhelyezni.

(14) Az építéssel / bontással / keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés / bontás / befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

(15) A temetőben gépkocsin, motorkerékpáron, kerékpáron közlekedni tilos. A temető üzemeltetője e rendelkezés alól indokolt esetben építési anyag be- és kiszállítása, mozgáskorlátozottak szállítása, közlekedése, stb. / felmentést adhat.

(16) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni, a sírok mellé ülőpadot elhelyezni.

(17) A temető területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák és a temető őrzésében használt kutyák kivételével - tilos.

Lezárás, megszüntetés

13. § (1) A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárását hirdetményben kell közzétenni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség esetén a temetőkapun, a ravatalozóépületen és az érintett temetőrésznél ki kell függeszteni.

(2) Lezárt temető vagy sírhelytáblába koporsós vagy urnás temetés csak sírboltba,vagy kettős sírhelyre engedélyezhető.

(3) Ha a lezárástól számított 25 éves használati idő elteltével sírhely, urnasírhely illetőleg urnafülke vonatkozásában a temető üzemeltetője a fenntartó hozzájárulásával újbóli temetések lehetővé tétele, vagy a terület más hasznosítással való felhasználása céljából a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet megszüntetheti. A megszüntetést megelőzően hirdetményben, továbbá 3 alkalommal legalább egy országos és egy területi napilapban és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszüntetés előtt 6 hónappal, továbbiakban pedig kéthavonként történjen.

(4) A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről a temető üzemeltetője gondoskodik a fenntartó költségére.

Vegyes rendelkezések

14. § (1) 10 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a temető bejáratánál elhelyezett táblán kell közzétenni.

(3) Tilos a temetőben:

a) a sírok, síremlékek és egyéb kegyeleti tárgyak, valamint a temető létesítményeinek, azok tartozékainak, valamint környezetének beszennyezése, rongálása, jogosulatlan áthelyezése, vagy eltávolítása,

b) szemetelni,

c) nem a temetőből származó hulladékot a temető területén elhelyezni,

d) reklámot, vagy hirdetést elhelyezni.

Záró rendelkezések

15. § (1) Az itt nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló hatályos jogszabályokban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet a következő mellékletekkel érvényes:

a) 1. melléklet: az egyes temetkezési helyek megváltásának, illetve újraváltásának díjai

b) 2. melléklet: 1. A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybe vételéért fizetendő díjak.2. A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás összege

c) 3. melléklet: temetők nyitvatartási rendje

(3) Jelen rendelet kihirdetéséről, annak az önkormányzat hirdetőtábláján való közzétételével a jegyző gondoskodik.

16. § (1) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(2) Hatályát veszti a temetők rendjéről és a temetkezési tevékenység végzéséről. című 33/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 23/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

Az egyes temetkezési helyek megváltásának, illetve újraváltásának díjai:

1. Sírhelyek (25 évre)

1.1. Gyermek sírhely 11.544.- Ft

1.2. Felnőtt egyes sírhely 23.251.- Ft

1.3. Felnőtt kettes sírhely 38.481.- Ft

1.4. Felnőtt hármas sírhely 46.850.- Ft

2. Urnahelyek

2.1. Urnafülke urnafalban (10 évre) 13.062.- Ft

2.2. Urnasírhely (10 évre) 17.191.- Ft

2.3. Urnasírbolt (20 évre) 34.598.- Ft

3. Sírbolt 60 évre:

3.1. kétszemélyes sírbolt 98.721.- Ft

3.2. négyszemélyes sírbolt 127.170.- Ft

3.3. hatszemélyes sírbolt 157.265.- Ft

4. Lejárt, meg nem váltott, és újraértékesített temetkezési helyek sírhely előkészítési díja a csontmaradványok egyéb módon történő elhelyezése mellett 19.753.- Ft

Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

2. melléklet a 23/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

1. A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybe vételéért fizetendő díjak

1.1. Temetői létesítmények igénybevétele 31.283.- Ft

1.2. Elhunyt hűtése (Ft/nap/fő) 4.238.- Ft

1.3. Sírnyitás 19.544.- Ft

1.4. sírásás ( normál, mélyített ) 18.570.- Ft

1.5. gyermeksírhely ásása 5.566.- Ft

1.6. gyermeksírhely hantolása 2.530.- Ft

1.7. helyi halottszállítás ravataltól a sírig gyászkocsival 6.958.- Ft

1.8. urnaelhelyezés 7.033.- Ft

1.9. sírbahelyezés 2.530.- Ft

1.10. visszahantolás 14.446.- Ft

1.11. újratemetés 0.-Ft

1.12. exhumálás 10.120.- Ft

Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

2. A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás összege: 2.841.- Ft/ alkalom

Az ár az ÁFA-t nem tartalmazza.

3. melléklet a 23/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

Temetők nyitvatartási rendje
A temetők a temetőlátogatók részére nyitva tart:

1. április 1-től szeptember 30-ig 7,00 órától 20,00 óráig;

2. október 1-től március 31-ig 7,00 órától 18,00 óráig

3. Október 31-én, november 1. és 2. napján a nyitvatartási idő 7,00 órától 22,00 óráig tart