Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete

Balatonlelle Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 18

Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete

Balatonlelle Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.18.

Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok) az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

2. Az önkormányzat 2024. évi költségvetése

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését, egyenlegét

a) 1 844 757 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

b) 3 189 748 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadással,

c) 1 344 991 ezer Ft tárgyévi költségvetési egyenleggel,

d) 22 432 ezer Ft finanszírozási kiadással,

e) 1 367 423 ezer Ft finanszírozási bevétellel állapítja meg, amelyből belső forrásból

ea) 599 170 ezer Ft a működési maradvány igénybevétele,

eb) 768 253 ezer Ft a felhalmozási maradvány igénybevétele.

(2) Működési célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a) a működési költségvetési bevételeit 1 812 105 ezer Ft-ban

b) a működési költségvetési kiadásait 2 229 084 ezer Ft-ban ebből

ba) a személyi juttatások kiadásait 903 855 ezer Ft-ban

bb) a munkaadókat terhelő járulékokat 130 588 ezer Ft-ban

bc) a dologi kiadásokat 816 307 ezer Ft-ban

bd) az ellátottak pénzbeli juttatásait 10 000 ezer Ft-ban

be) az egyéb működési célú kiadásokat 365 334 ezer Ft-ban, ebből a működési célú pénzeszközátadásokat 168 986 ezer Ft-ban, a szolidaritási hozzájárulás összegét 77 324 ezer Ft-ban, a működési célú általános tartalékot 116 861 ezer Ft-ban

c) a működési költségvetési egyenlegét 413 979 ezer Ft összegben állapítja meg.

(3) Felhalmozási célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a) a felhalmozási költségvetési bevételeit 32 652 ezer Ft-ban

b) a felhalmozási költségvetési kiadásait 963 664 ezer Ft-ban ebből

ba) a beruházások összegét 895 860 ezer Ft-ban

bb) a felújítások összegét 67 804 ezer Ft-ban

bc) az egyéb felhalmozási célú kiadások összegét 0 ezer Ft-ban, ebből a felhalmozási célú tartalékot 0 ezer Ft-ban

c) a felhalmozási költségvetési egyenlegét 931 012 ezer Ft összegben állapítja meg.

(4) Finanszírozási célú bevételeit és kiadásait az alábbiak szerint állapítja meg:

a) a finanszírozási célú műveletek bevételét 1 367 423 ezer Ft-ban ebből

aa) a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek bevételét 599 170 ezer Ft-ban

ab) a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek bevételét 768 253 ezer Ft-ban

b) a finanszírozási célú műveletek kiadását 22 432 ezer Ft-ban ebből

ba) a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek kiadását 22 432 ezer Ft-ban

bb) a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek kiadását 0 ezer Ft-ban c) a finanszírozási célú műveletek egyenlegét 22 432 ezer Ft-ban állapítja meg.

3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi működési bevételeket és kiadásokat összesítve a 2. melléklet szerint, a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei kiadásainak kiemelt előirányzatok szerinti összetételét és megoszlását a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat intézményi szintű összesített bevételeit, kiadásait intézményenként, intézményfinanszírozás szerint az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei bevételeit kiemelt előirányzatonként, ill. az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (2) bekezdés a) pontja szerinti feladatonkénti bontásban (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei kiadásait kiemelt előirányzatonként, ill. az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontja szerinti feladatonkénti bontásban (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei engedélyezett létszámát, e rendelet 8. melléklete szerint hagyja jóvá.

(8) A Képviselő-testület a 2024. évi (tárgyévi), valamint a tárgyévet követő 3 év várható bevételi-kiadási előirányzatait a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) A Képviselő-testület a 2024. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 11. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(11) A Képviselő-testület a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási tv. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 11. melléklet szerint állapítja meg.

(12) A Képviselő-testület az önkormányzat által adott közvetett támogatások összegét a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(13) A Képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 12. melléklete szerint hagyja jóvá.

(14) A Képviselő-testület az Áht. 102. § (3) bekezdése alapján a bevételek és kiadások mérlegszerű kimutatását, a vonatkozó év tervadatait, az előző év várható, és az azt megelőző év tényadatait e rendelet 13. melléklete szerint hagyja jóvá.

4. A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § A jóváhagyott költségvetésen, Képviselő-testületi, bizottsági vagy polgármesteri döntésen alapuló előirányzatokról, előirányzat módosításokról a költségvetési szervek kiadási és bevételi kiemelt előirányzatokra szóló kiértesítést a Polgármesteri Hivatal végzi.

5. § (1) Az Ávr. 9.§ (1) bekezdésében meghatározott gazdálkodási feladatokat az önkormányzat és költségvetési szerveire vonatkozóan a Polgármesteri Hivatal közgazdasági irodája látja el.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerveknél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését.

(4) Az év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt általános tartalékba kell helyezni.

(5) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(6) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja. A polgármester részére saját hatáskörű támogatásra 2 000 ezer Ft keret áll rendelkezésre az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó önkormányzati rendelet figyelembe vételével.

(7) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(8) A költségvetési szervek kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(9) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

(10) A gazdálkodás során az önkormányzatnál év közben létrejött bevételi többletet – figyelemmel az önkormányzat likviditásának biztosítására – a Polgármester pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

5. A költségvetési előirányzatok változtatása

6. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek költségvetését – rendeletének módosításával – megváltoztathatja. Az előirányzat-módosítás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörében tartozó előirányzatokat.

(2) Év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a Polgármester a Képviselő-testületet a soron következő Képviselő-testületi ülésén tájékoztatja.

(3) A helyi önkormányzat Képviselő-testülete fenntartja magának a költségvetési rendeletben meghatározott költségvetési bevételi és kiadási kiemelt előirányzatok módosításának jogát.

(4) A helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek a jelen rendeletben szereplő kiemelt kiadási előirányzatain belül a rovatok közötti kiadási előirányzatait saját hatáskörben átcsoportosíthatja. Az átcsoportosításnál az intézmény köteles betartani a vonatkozó jogszabályi előírásokat.

(5) A Képviselő-testület a végrehajtott előirányzat-változásai miatt a költségvetési rendeletet legalább félévenként – adott év augusztus 31-ig, illetve az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig (december 31-i hatállyal ) – módosíthatja.

(6) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

(7) A költségvetési szervek a jóváhagyott bevételi előirányzataikon felüli többletbevételeiket a költségvetési rendeletbe történő módosítása után használhatják fel.

6. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos eljárások

7. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerv a részére jóváhagyott, illetve módosított személyi juttatásokkal a jogszabályi előírások figyelembe vételével önállóan dönt.

(2) A létszám- és személyi juttatások jogszerű gazdálkodásáért a költségvetési szerv vezetője felel.

(3) Az önkormányzati költségvetési szerv a jóváhagyott engedélyezett létszám-előirányzatát létszám csökkenése esetén a képviselő-testület előzetes hozzájárulásával töltheti be.

7. A gazdálkodás egyéb szabályai

8. § (1) A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI törvény alapján nyújtott támogatásokat szerződésben kell foglalni. A támogatási szerződésnek megfelelően kerül a támogatási összeg kiutalásra. A pénzügyi támogatásban részesülők kötelesek a részükre céljelleggel megítélt támogatás rendeltetésszerű, szerződés szerinti felhasználásáról a felhasználást követően, de legkésőbb tárgyévet követő január 31-ig a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Irodájához elszámolást benyújtani, csatolva ehhez a kifizetési bizonylatok másolatát. Az elszámolásról az SZMSZ-ben foglaltak alapján Ügyrendi és Humánpolitikai Bizottság tárgyévet követő év március hónapban átruházott hatáskörben beszámol. Az 500 ezer Ft-ot meghaladó támogatásokban részesülők a támogatás felhasználásáról a következő évben Képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni a Képviselő-testület által meghatározott időpont szerint.

(2) A Polgármester kezességet a Képviselő-testület egyedi felhatalmazása alapján vállalhat.

(3) A Polgármesteri Hivatal gondoskodik a Képviselő-testület által jóváhagyott – évközi változásokkal módosított – előirányzatok mértékéig az önkormányzat szerveinek pénzellátásáról.

(4) Amennyiben a költségvetésben tervezett időarányos bevételek nem fedezik az esedékes kötelező feladatok kiadásait, a finanszírozás megváltoztatása nem veszélyeztetheti az intézmények működését.

(5) A Képviselő-testület hatályban tartja a 25/2014.(XII.14.) önkormányzati rendeletét, amely a Balatonlellei Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről rendelkezik.

8. Záró rendelkezések

9. § Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

10. §1

11. § Ez a rendelet 2024. február 17-én lép hatályba.

1. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzatának

2024. évi összevont mérlege

ezer Ft-ban

Rovat

Önkormányzati bevételek - kiadások

2023. évi eredeti előirányzat

2023. évi módosított előirányzat

Várható teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

B1-7

A. K ö l t s é g v e t é s i b e v é t e l e k

1 602 390

1 964 057

2 066 758

1 844 757

B1

I. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

512 081

635 205

703 758

649 574

B2

II. Felhalmozási célú támogatások áht-n belülről

58 559

118 262

112 819

29 852

B3

III. Közhatalmi bevételek

622 200

735 775

729 131

684 464

B4

IV. Működési bevételek

409 550

472 550

505 919

478 067

B5

V. Felhalmozási bevételek

0

0

2 866

2 800

B6

VI. Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

B7

VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

2 265

12 265

0

B8
(B81-B83)

B. F i n a n s z í r o z á s i b e v é t e l e k

1 190 475

1 188 721

1 211 103

1 367 423

B81

I. Belföldi finanszírozás bevételei

1 190 475

1 188 721

1 211 103

1 367 423

B813

1. Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

940 475

938 721

938 671

1 367 423

1.1. Működési célú maradvány

100 000

98 246

98 246

599 170

1.2. Felhalmozási célú maradvány

840 475

840 475

840 425

768 253

2. Lekötött bankbetét megszüntetése

250 000

250 000

250 000

0

3. ÁHB megelőlegezések bevétele

22 432

II. Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló eszk.

0

0

2.1. Működési célú hitel

2.2. Felhalmozási célú hitel

0

0

Bevételek összesen

2 792 865

3 152 778

3 277 861

3 212 180

K1-8

A. K ö l t s é g v e t é s i k i a d á s o k

2 773 462

3 133 375

1 990 920

3 189 748

K1-K5

I. Működési kiadások

1 784 977

2 043 621

1 796 524

2 226 084

K1

1. Személyi juttatások

726 046

750 196

761 485

903 855

K2

2. Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

104 893

110 334

106 287

130 588

K3

3. Dologi kiadások

635 696

681 987

649 223

816 307

K4

4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

10 000

10 000

7 727

10 000

K5

5. Egyéb működési célú kiadások

308 342

491 104

271 802

365 334

5.1. Működési célú pénzeszközátadások, támogatások

107 911

107 911

110 472

138 252

5.2. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

46 310

95 468

90 794

32 897

K502

5.2. Elvonások és befizetések

69 589

70 536

70 536

77 324

K513

5.3. Működési célú tartalék

84 532

217 189

116 861

K6-K8

II. Felhalmozási kiadások

988 485

1 089 754

194 396

963 664

K6

1. Beruházások

52 878

204 100

128 570

895 860

K7

2. Felújítások

139 776

127 620

65 826

67 804

K8

3. Egyéb felhalmozási célú kiadások

795 831

758 034

0

0

3.1. Egyéb felh.-i célú tám. visszafizetés

0

0

0

3.2. Felhalmozási célú támogatások Államháztartáson kívülre

3.3. Felhalmozási célú tartalék (céltartalék)

795 831

758 034

0

K9

B. F i n a n s z í r o z á s i k i a d á s o k

19 403

19 403

19 403

22 432

I. Belföldi finanszírozás kiadásai

19 403

19 403

19 403

22 432

K914

ÁHB megelőlegezések visszafizetése

19 403

19 403

19 403

22 432

II. Külföldi finanszírozás kiadásai

III. Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

Kiadások összesen

2 792 865

3 152 778

2 010 323

3 212 180

2. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzatának

2024. évi működési célú bevételei, kiadásai

ezer Ft-ban

Rovat

Működési bevételek - kiadások

2023. évi eredeti előirányzat

2023. évi módosított előirányzat

Várható teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

B1-7

A. K ö l t s é g v e t é s i b e v é t e l e k

1 543 831

1 843 530

1 938 808

1 812 105

B1

I. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

512 081

635 205

703 758

649 574

B11

1. A helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati fel. támogatása

485 081

608 205

675 164

649 574

B111

1.1. A települési önkormányzatok működésének általános támogatása

199 025

205 342

205 342

218 318

B112

1.2. A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

118 251

132 989

137 420

173 963

B113

1.3. A települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

122 501

157 246

159 683

169 649

1.4. A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

34 403

36 783

36 524

64 210

B114

1.5. A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

10 901

20 745

23 389

23 434

B115

1.6. Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások

0

Lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása

47 965

47 965

Önkormányzatok rendkívüli támogatása

43 956

Szociális tűzifa

4 774

4 774

Diákmunka támogatása

696

811

B116

1.7. Elszámolásból származó bevételek

1 665

15 300

B16

2. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülről

27 000

27 000

28 594

0

B16

OEP védőnő

9 000

9 000

10 613

B16

Ágazati pótlék

18 000

18 000

17 981

B3

II. Közhatalmi bevételek

622 200

735 775

729 131

684 464

B34

1. Vagyoni típusú adók

190 000

201 275

206 215

210 000

1.1. Építményadó

190 000

201 275

206 215

210 000

B35

2. Termékek és szolgáltatások adói

430 000

530 000

516 409

470 000

2.1. Iparűzési adó

310 000

410 000

393 456

350 000

2.2. Idegenforgalmi adó

120 000

120 000

122 953

120 000

B36

3. Egyéb közhatalmi bevételek (igazgatási szolgáltatási díj, bírságok)

2 200

4 500

6 507

4 464

B4

III. Működési bevételek

409 550

472 550

505 919

478 067

B401

1. Készletértékesítés ellenértéke

B402

2. Szolgáltatások ellenértéke

3 799

B403

3. Közvetített szolgáltatások ellenértéke

B404

4. Tulajdonosi bevételek

80 000

118 000

116 905

110 000

B405

5. Ellátási díjak

B406

6. Kiszámlázott ÁFA

175

B407

7. ÁFA visszatérítése

B408

8. Kamatbevételek

15 000

40 000

40 012

15 000

B409

9. Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B410

10. Biztosító által fizetett kártérítés

B411

11. Egyéb működési bevételek

1 606

Intézményi működési bevételek

314 550

314 550

343 422

353 067

B6

IV. Működési célú átvett pénzeszközök

B65

1. Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

200

2. Egyéb működési támogatás Államháztartáson kívülről

B8
(B81-B83)

B. F i n a n s z í r o z á s i b e v é t e l e k

350 000

348 246

370 678

599 170

I. Belföldi finanszírozás bevételei

350 000

348 246

370 678

599 170

B813

1.1. Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

100 000

98 246

98 246

599 170

B817

1.2. Lekötött bankbetét megszüntetése

250 000

250 000

250 000

1.3. ÁHB megelőlegezések bevétele

22 432

II. Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló eszközök

0

0

2.1. Működési célú hitel

Működési bevételek összesen

1 893 831

2 191 776

2 309 486

2 411 275

K1-8

A. K ö l t s é g v e t é s i k i a d á s o k

1 784 977

2 043 621

1 796 524

2 226 084

K1

I. Személyi juttatások

726 046

750 196

761 485

903 855

Önkormányzat

55 173

58 052

64 209

63 611

Intézmények

670 873

692 144

697 276

840 244

K2

II. Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

104 893

110 334

106 287

130 588

Önkormányzat

7 860

7 977

8 031

9 009

Intézmények

97 033

102 357

98 256

121 579

K3

III. Dologi kiadások

635 696

681 987

649 223

816 307

Önkormányzat

128 786

148 297

134 584

226 478

Intézmények

506 910

533 690

514 639

589 829

K4

IV. Ellátottak pénzbeli juttatásai

10 000

10 000

7 727

10 000

K5

V. Egyéb működési célú kiadások

308 342

491 104

271 802

365 334

1. Egyéb működési célú tám. államháztartáson belülre (pl.alapszolg. központnak átadás)

107 911

107 911

110 472

138 252

2. Egyéb működési célú tám. államháztartáson kívülre (civil szerv., vállalk. támogatása)

46 310

46 310

40 738

30 734

2.1. Egyéb (DRV tám. továbbutalás, fel nem használt tám. visszafizetés)

49 158

50 056

2 163

K502

3. Elvonások és befizetések (szolidaritási hozzájárulás)

69 589

70 536

70 536

77 324

K513

4. Működési célú tartalék

84 532

217 189

116 861

K9

B. F i n a n s z í r o z á s i k i a d á s o k

19 403

19 403

19 403

22 432

I. Belföldi finanszírozás kiadásai

19 403

19 403

19 403

22 432

K914

ÁHB megelőlegezések visszafizetése

19 403

19 403

19 403

22 432

II. Külföldi finanszírozás kiadásai

III. Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

Működési kiadások összesen

1 804 380

2 063 024

1 815 927

2 248 516

3. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzatának

2024. évi felhalmozási bevételei, kiadásai

ezer Ft-ban

Rovat

Felhalmozási bevételek - kiadások

2023. évi eredeti előirányzat

2023. évi módosított előirányzat

Várható teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

A. K ö l t s é g v e t é s i b e v é t e l e k

58 559

120 527

127 950

32 652

B2

I. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

58 559

118 262

112 819

29 852

1. Hazai forrásból származó bevételek

31 420

91 123

86 319

29 852

BFT támogatás (Rózsapark projekt)

31 420

31 420

31 420

MFP támogatás (Ipartelepi út)

25 047

BFT támogatás (Elektromos járművek projekt)

59 703

29 852

29 852

2. Európai Uniós forrásból származó bevételek

27 139

27 139

26 500

0

Külterületi út pályázati támogatás

27 139

27 139

26 500

B5

II. Felhalmozási bevételek

0

0

2 866

2 800

B51

1. Immateriális javak értékesítése

B52

2. Ingatlanok értékesítése

2 866

2 800

B53

3. Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B54

4. Részesedések értékesítése

B55

5. Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B7

III. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

2 265

12 265

B. F i n a n s z í r o z á s i b e v é t e l e k

840 475

840 475

840 425

768 253

I. Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló eszközök

840 475

840 475

840 425

768 253

1. Előző évi felhalmozási célú maradvány igénybevétele

840 475

840 475

840 425

768 253

Élhető település projekt

808 337

808 337

808 337

768 253

Külterületi út

29 883

29 883

29 833

Óvoda felújítás

2 255

2 255

2 255

II. Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló eszközök

0

1. Fejlesztési célú hitel felvétele

Felhalmozási bevételek összesen

899 034

961 002

968 375

800 905

K1-8

A. K ö l t s é g v e t é s i k i a d á s o k

988 485

1 089 754

194 748

963 664

K6

I. Beruházások

52 878

204 100

128 570

895 860

1. Önkormányzati beruházások

1 972

143 123

79 694

795 525

1.1. Európai Uniós támogatásból megvalósuló beruházások

1 372

31 894

28 897

715 085

Digitális okosjáték eszköz (TOP Plusz pályázat áthúzódó beszerzés)

1 372

1 372

1 042

Élhető település projekt (tervezési költség,
zöld rész és parkolók tervezése, kék rész tervezése (10% visszalévő)

26 670

24 003

2 667

Élhető település projekt - számítástechnikai eszközbeszerzés

3 852

3 852

Élhető település projekt - ledfal és totemek beszerzése

38 071

Élhető település projekt - zöld rész kivitelezés

327 316

Élhető település projekt - parkolók kivitelezése

125 242

Élhető település projekt - kék rész kivitelezés

216 074

Élhető település projekt - műszaki ellenőrzés

5 715

1.2. Hazai támogatásból, saját forrásból megvalósítandó beruházások

600

111 229

50 797

80 440

Szavazatszámláló, jegyzőkönyvvezető rendszer

2 583

Elektromos gépek beszerzése (BFT pályázat)

74 629

62 857

Elektromos fűnyíró traktor (BFT pályázat 2023-as beszerzés)

2 932

Seprőgép beszerzés (Magyar Falu pályázat önrész)

15 000

Bérlakás berendezések

600

600

616

Ingatlan vásárlás (64/2023.(III.30.) Kt. határozat)

36 000

36 000

Urnafal

980

Karácsonyi füzér

346

Klíma

428

Fogászati szék, röntgen

9 495

1.3. Meglévő részesedések növeléséhez kapcsolódó kiadások

2. Intézményi beruházások

50 906

60 977

48 876

100 335

K7

II. Felújítások

139 776

127 620

65 826

67 804

1. Önkormányzati felújítások

139 776

126 120

65 826

67 804

1. Európai Uniós támogatásból megvalósuló felújítások

61 561

61 561

65 826

0

Külterületi út felújítás áthúzódó kifizetés

61 561

61 561

65 826

2. Hazai támogatásból, saját forrásból megvalósuló felújítások

78 215

64 559

0

67 804

Vágóhíd utca felújítás önrész (BM pályázat, 20 milliós támogatási igény)

10 769

10 769

Rádpuszta út felúíjtás saját rész (132/2023.(VIII.8.) Kt. határozat)

2 000

BFT pályázat - elektromos eszközök pályázati önrész

14 926

Ipartelepi út felújítása (Magyar Falu Program)

10 000

8 000

25 047

Kamera rendszer fejlesztése (106/2023.(V.25.) Kt. határozat)

1 270

Pipacs sor útfelújítás (műszaki ellenőrzés)

500

Pipacs sor útfelújítás (Becsali)

42 520

42 520

40 017

Polgármesteri Hivatal tetőszerkezetének felújítása

2 240

2. Intézményi felújítások

1 500

K8

III. Egyéb felhalmozási célú kiadások

795 831

758 034

352

0

K84

1. Egyéb felh.-i célú tám. visszafizetés

352

K89

2. Felhalmozási célú támogatások Államháztartáson kívülre

3. Felhalmozási célú tartalék

795 831

758 034

0

Céltartalék (Élhető település projekt)

795 831

758 034

K9

B. F i n a n s z í r o z á s i k i a d á s o k

I. Belföldi finanszírozás kiadásai

1.Felhalmozási célú hitel-, kölcsöntörlesztés

II. Külföldi finanszírozás kiadásai

III. Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

Felhalmozási kiadások összesen

988 485

1 089 754

194 748

963 664

4. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzat költségvetési szervei 2024. évi kiemelt kiadási előirányzatai teljesítésének összetétele, megoszlása

ezer Ft-ban

Kiemelt előirányzat

Önkormányzat

Intézmények

Önkormányzat mindösszesen

Polgármesteri
Hivatal

VÜSZ

Óvoda

Művelődési ház és Könyvtár

Bölcsőde

Intézmények
összesen

K1 Személyi jellegű kiadások

2023. évi eredeti előirányzat

55 173

186 385

248 558

114 850

63 330

57 750

670 873

726 046

2023. évi módosított előirányzat

58 052

189 595

257 777

118 600

65 674

60 498

692 144

750 196

Teljesítés 2023.12.31.

64 209

193 634

255 841

118 220

67 620

61 961

697 276

761 485

2024. évi eredeti előirányzat

63 611

236 395

302 446

140 252

78 692

82 459

840 244

903 855

K2 Munkaadót terhelő járulék

2023. évi eredeti előirányzat

7 860

29 050

37 383

14 800

8 340

7 460

97 033

104 893

2023. évi módosított előirányzat

7 977

29 500

39 964

15 850

8 996

8 047

102 357

110 334

Teljesítés 2023.12.31.

8 031

28 460

38 358

14 731

8 857

7 850

98 256

106 287

2024. évi eredeti előirányzat

9 009

35 990

45 257

18 666

10 760

10 906

121 579

130 588

K3 Dologi kiadás

2023. évi eredeti előirányzat

128 786

39 534

319 556

34 850

97 830

15 140

506 910

635 696

2023. évi módosított előirányzat

148 297

47 534

322 256

34 850

113 910

15 140

533 690

681 987

Teljesítés 2023.12.31.

134 584

39 881

324 975

30 906

104 717

14 160

514 639

649 223

2024. évi eredeti előirányzat

226 478

50 240

354 265

38 652

126 412

20 260

589 829

816 307

K4 Ellátottak pénzbeni juttatása

2023. évi eredeti előirányzat

10 000

10 000

2023. évi módosított előirányzat

10 000

10 000

Teljesítés 2023.12.31.

7 727

7 727

2024. évi eredeti előirányzat

10 000

10 000

K5 Egyéb működési célú kiadások

2023. évi eredeti előirányzat

307 661

681

0

0

0

0

681

308 342

2023. évi módosított előirányzat

490 423

681

681

491 104

Teljesítés 2023.12.31.

271 121

681

681

271 802

2024. évi eredeti előirányzat

365 334

365 334

K5 Működési célú támogatások,
pénzeszközátadások

2023. évi eredeti előirányzat

153 540

681

681

154 221

2023. évi módosított előirányzat

203 645

681

681

204 326

Teljesítés 2023.12.31.

201 532

681

681

202 213

2024. évi eredeti előirányzat

168 986

168 986

K5 Elvonások, befizetések (szolidaritási hj.)

2023. évi eredeti előirányzat

69 589

0

69 589

2023. évi módosított előirányzat

69 589

69 589

Teljesítés 2023.12.31.

69 589

69 589

2024. évi eredeti előirányzat

79 487

79 487

K5 Tartalék

2023. évi eredeti előirányzat

84 532

84 532

2023. évi módosított előirányzat

217 189

217 189

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

116 861

116 861

K1-K5 Működési célú kiadások összesen

2023. évi eredeti előirányzat

509 480

255 650

605 497

164 500

169 500

80 350

1 275 497

1 784 977

2023. évi módosított előirányzat

714 749

267 310

619 997

169 300

188 580

83 685

1 328 872

2 043 621

Teljesítés 2023.12.31.

485 672

262 656

619 174

163 857

181 194

83 971

1 310 852

1 796 524

2024. évi eredeti előirányzat

674 432

322 625

701 968

197 570

215 864

113 625

1 551 652

2 226 084

K6-K7 Felhalmozási célú kiadások összesen

2023. évi eredeti előirányzat

141 748

1 500

44 326

0

5 080

0

50 906

192 654

2023. évi módosított előirányzat

269 243

2 300

54 897

200

5 080

0

62 477

331 720

Teljesítés 2023.12.31.

145 520

2 248

43 386

285

2 887

70

48 876

194 396

2024. évi eredeti előirányzat

863 329

2 300

86 650

4 730

6 110

545

100 335

963 664

K8 Egyéb felhalmozási célú kiadások összesen

2023. évi eredeti előirányzat

795 831

795 831

2023. évi módosított előirányzat

758 034

758 034

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

0

0

K9 Finanszírozási célú kiadások összesen

2023. évi eredeti előirányzat

19 403

19 403

2023. évi módosított előirányzat

19 403

19 403

Teljesítés 2023.12.31.

19 403

19 403

2024. évi eredeti előirányzat

22 432

22 432

K1-K9 Kiadások összesen

2023. évi eredeti előirányzat

1 466 462

257 150

649 823

164 500

174 580

80 350

1 326 403

2 792 865

2023. évi módosított előirányzat

1 761 429

269 610

674 894

169 500

193 660

83 685

1 391 349

3 152 778

Teljesítés 2023.12.31.

650 595

264 904

662 560

164 142

184 081

84 041

1 359 728

2 010 323

2024. évi eredeti előirányzat

1 560 193

324 925

788 618

202 300

221 974

114 170

1 651 987

3 212 180

5. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzatának 2024. évi intézményi szintű összes kiadásai, intézményfinanszírozása

ezer Ft-ban

Bevételek / kiadások

Önkormányzat

Intézmények

Intézmények
összesen

Önkormányzat
mindösszesen

Polgármesteri
Hivatal

VÜSZ

Óvoda

Művelődési ház és Könyvtár

Bölcsőde

Működési célú bevételek

2023. évi eredeti előirányzat

1 229 281

2 000

266 600

5 200

40 000

750

314 550

1 543 831

2023. évi módosított előirányzat

1 528 980

2 000

266 600

5 200

40 000

750

314 550

1 843 530

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

1 459 038

2 000

303 000

5 200

40 000

2 867

353 067

1 812 105

Felhalmozási célú bevételek

2023. évi eredeti előirányzat

58 559

58 559

2023. évi módosított előirányzat

120 527

120 527

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

32 652

32 652

Finanszírozási célú bevételek

2023. évi eredeti előirányzat

1 190 475

255 150

383 223

159 300

134 580

79 600

1 011 853

2 202 328

2023. évi módosított előirányzat

1 178 423

267 610

408 294

164 300

153 660

79 600

1 073 464

2 251 887

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

1 365 103

322 925

464 695

197 100

181 974

111 303

1 277 997

2 643 100

Előző évi maradvány, betét

2023. évi eredeti előirányzat

1 190 475

1 190 475

2023. évi módosított előirányzat

1 178 423

2 033

6 603

538

565

559

10 298

1 188 721

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

1 365 103

373

1 011

298

331

307

2 320

1 367 423

Intézményfinanszírozás (állami támogatás)

2023. évi eredeti előirányzat

104 096

66 248

118 251

10 901

37 270

336 766

336 766

2023. évi módosított előirányzat

104 096

66 248

118 251

10 901

37 270

336 766

336 766

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

125 041

96 349

173 963

21 952

61 397

478 702

478 702

Intézményfinanszírozás
önkormányzati saját forrásból

2023. évi eredeti előirányzat

151 054

316 975

41 049

123 679

42 330

675 087

675 087

2023. évi módosított előirányzat

161 481

335 443

45 511

142 194

41 771

726 400

726 400

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

197 511

367 335

22 839

159 691

49 599

796 975

796 975

Bevételek összesen

2023. évi eredeti előirányzat

2 478 315

257 150

649 823

164 500

174 580

80 350

1 326 403

3 804 718

Intézményfinanszírozás - 2023. évi eredeti előirányzat

-1 011 853

2023. évi módosított előirányzat

2 827 930

269 610

674 894

169 500

193 660

80 350

1 388 014

4 215 944

Intézményfinanszírozás - 2023. évi módosított előirányzat

-1 063 166

2024. évi eredeti előirányzat

2 856 793

324 925

767 695

202 300

221 974

114 170

1 631 064

4 487 857

Intézményfinanszírozás - 2024. évi eredeti előirányzat

-1 275 677

Bevételek nettósítva összesen 2023. évi eredeti előirányzat

2 792 865

Bevételek nettósítva összesen - 2023. évi módosított előirányzat

Bevételek nettósítva összesen - 2024. évi eredeti előirányzat

3 212 180

Kiadások összesen

2023. évi eredeti előirányzat

2 478 315

257 150

649 823

164 500

174 580

80 350

1 326 403

3 804 718

Intézményfinanszírozás - 2023. évi eredeti előirányzat

-1 011 853

2023. évi módosított előirányzat

2 824 595

269 610

674 894

169 500

193 660

83 685

1 391 349

4 215 944

Intézményfinanszírozás - 2023. évi módosított előirányzat

-1 063 166

2024. évi eredeti előirányzat

2 835 870

324 925

788 618

202 300

221 974

114 170

1 651 987

4 487 857

Intézményfinanszírozás - 2024. évi eredeti előirányzat

-1 275 677

Kiadások nettósítva összesen - 2023. évi eredeti előirányzat

2 792 865

Kiadások nettósítva összesen - 2023. évi módosított előirányzat

3 152 778

Kiadások nettósítva összesen - 2024. évi eredeti előirányzat

3 212 180

Működési célú kiadások

2023. évi eredeti előirányzat

509 480

255 650

605 497

164 500

169 500

80 350

1 275 497

1 784 977

2023. évi módosított előirányzat

714 749

267 310

619 997

169 300

188 580

83 685

1 328 872

2 043 621

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

674 432

322 625

701 968

197 570

215 864

113 625

1 551 652

2 226 084

Felhalmozási célú kiadások
(beruházás, felújítás, felh. pénzeszk. átadás)

2023. évi eredeti előirányzat

937 579

1 500

44 326

0

5 080

0

50 906

988 485

2023. évi módosított előirányzat

1 027 277

2 300

54 897

200

5 080

62 477

1 089 754

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

863 329

2 300

86 650

4 730

6 110

545

100 335

963 664

Finanszírozási célú kiadások

2023. évi eredeti előirányzat

1 031 256

1 031 256

2023. évi módosított előirányzat

1 082 569

1 082 569

Teljesítés 2023.12.31.

2024. évi eredeti előirányzat

1 298 109

1 298 109

6. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzatának 2024. évi bevételei kiemelt előirányzatonként, feladatonként

ezer Ft-ban

Feladatok / önkormányzat, intézmények

Működési célú bevételek

Felhalmozási célú bevételek

Bevételek mindösszesen

Működési célú támogatások

Közhatalmi bevételek

Működési bevételek

Működési célú átvett pénz
eszközök

Finanszírozási bevételek

Működési célú bevételek összesen

Felh. célú támogatások áht-n belülről

Felh. célú bevételek

Felh. célú
átvett pénz
eszközök

Finanszírozási bevételek
(felhalmozási célú pénz
maradvány)

Felhalmozási célú bevételek összesen

Intézmény finanszírozás

Működési célú pénz
maradvány

Önkormányzat (eredeti előirányzat 2024)

649 574

684 464

125 000

0

596 850

2 055 888

29 852

2 800

0

768 253

800 905

2 856 793

Kötelező feladatok

649 574

684 464

125 000

0

596 850

2 055 888

29 852

2 800

0

768 253

800 905

2 856 793

Nem kötelező feladatok

0

0

Államigazgatási feladatok

0

0

Polgármesteri Hivatal (eredeti előirányzat 2024)

0

0

2 000

0

322 552

373

324 925

324 925

Kötelező

2 000

322 552

373

324 925

324 925

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

VÜSZ (eredeti előirányzat 2024)

0

0

303 000

0

463 684

1 011

767 695

767 695

Kötelező

303 000

463 684

1 011

767 695

767 695

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

Óvoda (eredeti előirányzat 2024)

0

0

5 200

0

196 802

298

202 300

202 300

Kötelező

5 200

196 802

298

202 300

202 300

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

Művelődési ház és könyvtár (eredeti előirányzat 2024)

0

0

40 000

0

181 643

331

221 974

221 974

Kötelező

40 000

181 643

331

221 974

221 974

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

Bölcsőde (eredeti előirányzat 2024)

0

0

2 867

0

110 996

307

114 170

114 170

Kötelező

2 867

110 996

307

114 170

114 170

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

Önkormányzat mindösszesen
(eredeti előirányzat 2024. év)

649 574

684 464

478 067

0

1 275 677

599 170

3 686 952

29 852

2 800

0

768 253

800 905

4 487 857

7. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzatának 2024. évi kiadásai kiemelt előirányzatonként, feladatonként

ezer Ft-ban

Feladatok / önkormányzat, intézmények

Működési célú kiadások

Felhalmozási célú kiadások

Kiadások mindösszesen

Személyi juttatás

Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

Dologi kiadások

Ellátottak pénzbeli juttatásai

Egyéb működési célú kiadások

Finanszírozási kiadások

Működési célú kiadások mind
összesen

Beruházás

Felújítás

Egyéb felhalmozási célú kiadás

Felhalmozási célú kiadások összesen

Intézmény
finanszírozás

Belföldi finanszírozás kiadásai

Önkormányzat (eredeti előirányzat 2023)

63 611

9 009

226 478

10 000

365 334

1 275 677

22 432

1 972 541

795 525

67 804

0

863 329

2 835 870

Kötelező feladatok

63 611

9 009

226 478

10 000

365 334

1 275 677

22 432

1 972 541

795 525

67 804

0

863 329

2 835 870

Nem kötelező feladatok

0

Államigazgatási feladatok

0

Polgármesteri Hivatal (eredeti előirányzat 2023)

236 395

35 990

50 240

0

0

0

0

322 625

2 300

0

0

2 300

324 925

Kötelező

236 395

35 990

50 240

322 625

2 300

2 300

324 925

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

VÜSZ (eredeti előirányzat 2023)

302 446

45 257

354 265

0

0

0

0

701 968

86 650

0

0

86 650

788 618

Kötelező

302 446

45 257

354 265

701 968

86 650

86 650

788 618

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

Óvoda (eredeti előirányzat 2023)

140 252

18 666

38 652

0

0

0

0

197 570

4 730

0

0

4 730

202 300

Kötelező

140 252

18 666

38 652

197 570

4 730

4 730

202 300

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

Művelődési ház és könyvtár (eredeti előirányzat 2023)

78 692

10 760

126 412

0

0

0

0

215 864

6 110

0

0

6 110

221 974

Kötelező

78 692

10 760

126 412

215 864

6 110

6 110

221 974

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

Bölcsőde (eredeti előirányzat 2023)

82 459

10 906

20 260

0

0

0

0

113 625

545

0

0

545

114 170

Kötelező

82 459

10 906

20 260

113 625

545

545

114 170

Nem kötelező

Államigazgatási feladatok

Önkormányzat mindösszesen
(eredeti előirányzat 2023. év)

903 855

130 588

816 307

10 000

365 334

1 275 677

22 432

3 524 193

895 860

67 804

0

963 664

4 487 857

8. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzata és költségvetési szerveinek
2024. évi engedélyezett létszáma

Önkormányzat / intézmény

Engedélyezett létszám (fő)

Állandó
foglalkoztatás

Időszaki
foglalkoztatás

Önkormányzat

1

0

Polgármester

1

Polgármesteri Hivatal

30

6

Köztisztviselő

26

Munkatörvénykönyve szerint foglalkoztatott (ebből 2 fő 6 órás)

4

IFA ellenőr

6

Városüzemeltetési Szervezet

60

21

Közalkalmazott

60

Szezonális (4 hónapra)

21

Óvoda

24

0

Köznevelési foglalkoztatott

24

Művelődési Ház és Könyvtár

15

0

Munkatörvénykönyve szerint foglalkoztatott (ebből 3 fő könyvtár)

15

Bölcsőde és Mini Bölcsőde

12

0

Közalkalmazott

12

Önkormányzat mindösszesen

142

27

9. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzat 2024.
költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásai

mérlegszerű bemutatása

ezer Ft-ban

Rovat

Önkormányzati bevételek - kiadások

2024. évi eredeti előirányzat

2025. év

2026. év

2027. év

B1-7

A. K ö l t s é g v e t é s i b e v é t e l e k

1 844 757

1 880 000

1 960 000

2 030 000

B1

I. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

649 574

680 000

720 000

750 000

B2

II. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

29 852

30 000

30 000

30 000

B3

III. Közhatalmi bevételek

684 464

700 000

720 000

740 000

B4

IV. Működési bevételek

478 067

470 000

490 000

510 000

B5

V. Felhalmozási bevételek

2 800

B6

VI. Működési célú átvett pénzeszközök

0

B7

VII. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

B8
(B81-B83)

B. F i n a n s z í r o z á s i b e v é t e l e k

1 367 423

350 000

338 000

340 000

B81

I. Belföldi finanszírozás bevételei

1 367 423

350 000

338 000

340 000

B813

1. Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

1 367 423

350 000

338 000

340 000

1.1. Működési célú maradvány

599 170

350 000

338 000

340 000

1.2. Felhalmozási célú maradvány

768 253

2. Lekötött bankbetét megszüntetése

3. ÁHB megelőlegezések bevétele

II. Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló eszközök

2.1. Működési célú hitel

2.2. Felhalmozási célú hitel

Bevételek összesen

3 212 180

2 230 000

2 298 000

2 370 000

K1-8

A. K ö l t s é g v e t é s i k i a d á s o k

3 189 748

2 207 000

2 275 000

2 347 000

K1-K5

I. Működési kiadások

2 226 084

2 167 000

2 225 000

2 267 000

K1

1. Személyi juttatások

903 855

900 000

920 000

940 000

K2

2. Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

130 588

129 000

131 000

133 000

K3

3. Dologi kiadások

816 307

830 000

850 000

870 000

K4

4. Ellátottak pénzbeni juttatásai

10 000

10 000

10 000

10 000

K5

5. Egyéb működési célú kiadások

365 334

298 000

314 000

314 000

5.1. Működési célú pénzeszközátadások, támogatások

138 252

140 000

140 000

140 000

5.2. Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

32 897

40 000

45 000

45 000

K502

5.3. Elvonások, befizetések

77 324

80 000

80 000

80 000

K513

5.4. Működési célú tartalék

116 861

38 000

49 000

49 000

K6-K8

II. Felhalmozási kiadások

963 664

40 000

50 000

80 000

K6

1. Beruházások

895 860

30 000

30 000

30 000

K7

2. Felújítások

67 804

10 000

20 000

50 000

K8

3. Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

3.1. Egyéb felh.-i célú tám. visszafizetés

0

3.2. Felhalmozási célú támogatások Államháztartáson kívülre

0

3.3. Felhalmozási célú tartalék (céltartalék)

K9

B. F i n a n s z í r o z á s i k i a d á s o k

22 432

23 000

23 000

23 000

I. Belföldi finanszírozás kiadásai

22 432

23 000

23 000

23 000

K914

ÁHB megelőlegezések visszafizetése

22 432

23 000

23 000

23 000

II. Külföldi finanszírozás kiadásai

III. Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

Kiadások összesen

3 212 180

2 230 000

2 298 000

2 370 000

10. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzat előirányzat-felhasználási
ütemterve a 2024. évi bevételi és kiadási előirányzatairól

ezer Ft-ban

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Aug.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen

1.Bevételek

Működési célú támogatások áht-n belülről

77 949

51 966

51 847

51 847

51 847

51 847

51 847

51 847

51 847

51 847

51 847

53 036

649 574

Felh. célú támogatások áh-n belülről

29 852

29 852

Közhatalmi bevételek

200 000

40 000

40 000

20 000

50 000

50 000

250 000

20 000

10 000

4 464

684 464

Működési bevételek

60 000

120 000

120 000

120 000

40 000

18 067

478 067

Felhalmozási bevételek

2 800

2 800

Működési célú átvett pénzeszközök

0

Előző évi maradvány, betét

1 367 423

1 367 423

Bevételek összesen

1 445 372

51 966

251 847

91 847

151 847

194 647

251 699

221 847

341 847

89 914

61 847

57 500

3 212 180

2.Kiadások

Működési célú kiadások

185 507

185 634

185 634

185 634

185 634

185 634

185 634

185 634

185 634

185 634

185 634

186 987

2 228 834

Felhalmozási célú kiadások

80 055

80 055

80 055

80 055

80 055

80 055

80 055

80 055

80 055

80 055

80 055

80 059

960 664

Finanszírozási kiadások

22 432

22 432

Kiadások összesen

287 994

265 689

265 689

265 689

265 689

265 689

265 689

265 689

265 689

265 689

265 689

267 046

3 211 930

Havi egyenleg

1 157 378

-213 723

-13 842

-173 842

-113 842

-71 042

-13 990

-43 842

76 158

-175 775

-203 842

-209 546

250

Göngyölített egyenleg

1 157 378

943 655

929 813

755 971

642 129

571 087

557 097

513 255

589 413

413 638

209 796

250

0

11. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzatának

2024. évi adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségek, várható saját bevételek

ezer Ft-ban

Adósságot keletkeztető ügylet
(kiadás)
Stabilitási tv. 8. § (2) bek.

Felvétel éve

Összege

Futamidő (fizetési kötelezettség, tőke + kamat)

Összesen

2 024

2 025

2 026

2 027

2028 és további évek

Tőke

Kamat

Tőke

Kamat

Tőke

Kamat

Tőke

Kamat

Tőke

Kamat

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Összesen

Adósságot keletkeztető ügyletnél figyelembe veendő bevételek (Stabilitási tv. 45. § (1) a., 10. § (5) bek. szerint)

Várható/figyelembe vehető saját bevételek

Összesen

2024

2025

2026

2027

2028 és további évek

404 732

400 000

420 000

440 000

2 700 000

4 364 732

Balatonlelle Város Önkormányzatának 2024. évi közvetett támogatásai

ezer Ft-ban

Jogcím

Mérték

Összeg

Ellátottak térítési díjának méltányossági alapon elengedett összege

-

-

Lakosság részére lakásépítéshez, felújításhoz nyújtott kölcsön elengedése

-

-

Építményadó mentesség helyi lakosok számára

-

-

Építményadó törlés méltányosságból

-

-

Idegenforgalmi adó kedvezmény elő- utószezonban

-

-

Egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege

-

-

12. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzatának

2024. évi Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projektek kiadásai,
projekt megvalósításhoz történő önkormányzati hozzájárulásai

ezer Ft-ban

EU-s projekt, program megnevezése

Projekt azonosító

Igényelt támogatás összege

Tám.-i intenzitás
%

Megítélt támogatás összege

Projekt eredeti összköltsége

Projekthez kapcsolódó kiadások

2024. évi költségvetést érintő várható kiadás

2024. évi költségvetést érintő várható önerő összege

Önerő

Projekt megvalósítás során felmerült költségek

Projekt megvalósításhoz kapcsolódó egyéb költségek

Projekt megvalósítás költsége mindösszesen

Elszámolható

Nem elszámolható

TOP_PLUSZ-1.2.1.-21-SO1 Élhető települések
Balatonlelle kék- és zöld intrastruktúra fejlesztése

TOP_PLUSZ-1.2.1.-21-SO1-2022-00015

811 337

100

811 337

0

811 337

811 336 661

9 071 000

-

820 407 661

0

0

Mindösszesen:

811 337

811 337

0

811 337

811 336 661

9 071 000

-

820 407 661

0

-

13. melléklet az 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelethez

Balatonlelle Város Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak mérlegszerű kimutatása
2022-2024. év

ezer Ft-ban

Költségvetési bevételek

2022. évi teljesítés

2023. évi várható teljesítés

2024. évi
eredeti előirányzat

Költségvetési kiadások

2022. évi teljesítés

2023. évi várható teljesítés

2024. évi
eredeti előirányzat

A. Költségvetési bevételek

2 825 130

2 066 758

1 844 757

A. Költségvetési kiadások

1 998 305

1 990 920

3 189 748

I. Működési költségvetési bevételek

1 597 445

1 938 808

1 812 105

I. Működési költségvetési kiadások

1 581 869

1 796 524

2 226 084

1.Működési célú támogatások államháztartáson belülről

674 547

703 758

649 574

K1

1. Személyi juttatások

687 566

761 485

903 855

2. Közhatalmi bevételek

543 480

729 131

684 464

K2

2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hj adó

102 343

106 287

130 588

3. Működési bevételek

377 195

505 919

478 067

K3

3. Dologi kiadások

529 499

649 223

816 307

4. Működési célú átvett pénzeszközök

2 223

0

0

K4

4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

7 267

7 727

10 000

K5

5. Egyéb működési célú kiadások

255 194

271 802

365 334

II. Felhalmozási költségvetési bevételek

1 227 685

127 950

32 652

II. Felhalmozási költségvetési kiadások

416 436

194 396

963 664

1. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

1 196 000

112 819

29 852

K6

1. Beruházások

249 032

128 570

895 860

2. Felhalmozási bevételek

31 685

2 866

2 800

K7

2. Felújítások

167 404

65 826

67 804

3. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

12 265

0

K8

3. Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

B. Finanszírozási bevételek

363 741

1 211 103

1 367 423

K9

B. Finanszírozási kiadások

15 649

19 403

22 432

I. Belföldi finanszírozás bevételei

363 741

1 211 103

1 367 423

I. Belföldi finanszírozás kiadásai

15 649

19 403

22 432

1.1. Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

363 741

938 671

1 367 423

K914

ÁHB megelőlegezések visszafizetése

15 649

19 403

22 432

Működési célú maradvány

363 741

98 246

599 170

Felhalmozási célú maradvány

0

840 425

768 253

II. Külföldi finanszírozás kiadásai

0

0

0

1.2. Lekötött bankbetét megszüntetése

250 000

0

1.3. ÁHB megelőlegezés

22 432

0

III. Adóssághoz nem kapcsolódó ügyletek kiadásai

0

0

0

II. Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló eszközök

0

0

Bevételek összesen

3 188 871

3 277 861

3 212 180

Kiadások összesen

2 013 954

2 010 323

3 212 180

1

A 10. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.