Balatonlelle Város Önkormányzat Polgármesterének 7/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 05. 01

a szociális ellátások helyi szabályozásáról

Részletes indokolás

Az 1–36. §-hoz és az 1–3. melléklethez

1. § A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) rendelkezéseiben foglaltakra tekintettel került meghatározásra. Továbbra is hatályos a rendelet a személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a Körzeti Intézményfenntartó Társulásban részt vevő önkormányzatok esetében, illetve a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás vonatkozásában Balatonboglár és Ordacsehi területére is kihat.

2. § A rendeletben szabályozott szociális rászorultságtól függő ellátások tekintetében a hatásköri szabályokat fogalmazza meg.

3.-8. § A rendeletben az eljárási szabályokat is rögzíteni kell, mely a törvény szellemének megfelelő. Továbbá a nyújtott pénzbeli ellátások folyósításának szabályait tartalmazza.

9. § A jogosulatlanul igénybe vet ellátást a törvényben megállapított szabályok alapján kell visszakövetelni.

10. § Az adatkezelés helyi szabályairól rendelkezik amely során szintén a törvényi előírások a meghatározók.

11. § A rendelkezés az Önkormányzat által nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokat nevesíti, melyek törvényi felhatalmazás alapján eljárva nyújt a szociálisan rászorult személyek részére.

12-14. § A települési támogatások rendszerén belül a lakhatási támogatás helyi szabályait határozza meg. A lakhatási támogatás a megszüntetésre került normatív lakásfenntartási támogatást váltja fel egyben meghatározza a támogatás helyi szabályait. A szabályozás helyi célja, hogy a szociálisan rászorult kérelmezők ellátása továbbra is megfelelően biztosított legyen azzal, hogy az egy főre eső havi jövedelem meghatározásánál figyelembe kell venni az önkormányzat teherbíró képességét és az elmúlt években központilag végrehajtott rezsicsökkentést is .Lényeges eljárási feltétel a havi jövedelem számításán túl még az is, hogy a kérelmezőnek Balatonlellén lakóhellyel kell rendelkeznie és életszerűen itt kell élni. A lakhatási támogatás feltétele továbbra is a lakókörnyezetének rendezettsége.

15. § A gyógyszertámogatás, a települési támogatás új eleme a megszüntetésre kerülő méltányos közgyógyellátás által biztosított feladat ellátására. A rendelkezés az ellátási forma megállapításának jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait foglalja magában.

16.-17§ A rendkívüli települési támogatások körét szabályozza amely eseti, rendkívüli élethelyzetek megoldására, krízis helyzetek kezelésére szolgál.

18-19. § A temetési költségek hozzájárulását szabályozza, valamint a köztemetés esetében a Szt. szabályait kell alkalmazni.

20. § A rendelet továbbra is lehetőséget ad a kamatmentes kölcsön nyújtására maximum 60.000.-Ft erejéig, meghatározott feltételek mellett.

21-22. § A természetben nyújtott szolgáltatások felsorolását tartalmazza és igénybevételének szabályait.

23-27. § Az étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, családsegítés, nappali ellátás tekintetében térségi ellátást biztosít az intézmény.

28—29. § Az intézmény által biztosított ellátás térítési díjának mértékét és határozza meg, a térítési díj megfizetésére a Szt. szabályai az irányadók

30. § A térítési díj csökkentésére vonatkozó szabályokat tartalmaz a rendelet

.

31-32-§ Az ellátásra vonatkozó megállapodásokat és a jogviszony megszüntetésre az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.

33. § A házirend elfogadásának rendjét szabályozza.

34. § A rendelet a szociálispolitikai kerekasztal létrehozásáról illetve működéséről határoz.

35. § Hatályba léptető rendelkezés. Valamint a hatályát vesztett önkormányzati rendelet felsorolása.