Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 09. 01

Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.01.
a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi, tárgyi és területi hatályát tartalmazza
A 2. §-hoz
A közszolgáltató megnevezését és a közszolgáltatási jogviszony létrejöttét tartalmazza
A 3. §-hoz
Értelmező rendelkezések, az Ingatlanok és a lakóegység fogalmának meghatározását tartalmazza
A 4. §-hoz
Adatkezelésre vonatkozó szabályozásokat tartalmazza
Az 5–7. §-hoz
Az ingatlan használó jogait és kötelezettségeit tartalmazza, a gyűjtőedényzet típusára, méretére, használatára, cseréjére vonatkozó előírásokat, a hulladék gyűjtésének, tárolásának, kihelyezésének módjait tartalmazza
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
A közszolgáltató jogait és kötelezettségeit tartalmazza, a begyűjtésre, szállításra és kezelésre vonatkozó előírásokat, a közszolgáltatási kötelezettség elemeit és annak megtagadhatóságának eseteit tartalmazza
A 10. §-hoz
Az ingatlan tulajdoni jogában, használatában bekövetkező változások rendezésének szabályait tartalmazza, az ingatlanhasználó személyében történő változás eseteit, valamint a gyűjtőedényzet váltás eseteit tartalmazza
A 11. §-hoz
Az időszakos szüneteltetés szabályait tartalmazza, a szüneteltetés lehetőségét, és annak bizonyítási eseteit tartalmazza.
A 12. §-hoz
Az üdülőingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat tartalmazza, mivel a város területén van üdülő vagy hétvégi házként nyilvántartott épület, külön szabályozni kell a közszolgáltatás igénybevételének az idejét, ami a rendelet alapján minden év május 01 – október 31 közötti időszak. Ezen időszakra az üdülő ingatlan tulajdonosoknak a közszolgáltatási díj 50%-át kell megfizetni.
A 13. §-hoz
Az elkülönítetten gyűjtött vegyes csomagolási hulladékok és az üveghulladék gyűjtésének és kihelyezésének feltételeit tartalmazza. A szelektív hulladékot vagy gyűjtőedényben (kiosztott 240 literes sárga kuka, vagy az ingatlanhasználó által megvásárolt bármekkora sárga edény) vagy a szolgáltató által biztosított feliratos, átlátszó zsákban lehet kihelyezni. A feliratos zsákból 1 db cserezsákot biztosít a szolgáltató, ha ennél többre van igény, akkor az megvásárolható a többlethulladékos zsákot értékesítő boltokban is.
Az üveghulladék zöld színű gyűjtőedényben vagy a szolgáltató által biztosított feliratos, zöldszínű zsákban kell kihelyezni. A feliratos zsákból 1 db cserezsákot biztosít a szolgáltató, ha ennél többre van igény, akkor az szintén megvásárolható a többlethulladékos zsákot értékesítő boltokban.
A 14. §-hoz
A zöldhulladék gyűjtésének, kihelyezésének feltételeit tartalmazza. A zöldhulladékot barna színű gyűjtőedényben vagy a szolgáltató által forgalmazott biológiailag lebomló, feliratos zsákban lehet kihelyezni, mennyiségi korlátozás nélkül. A nyesedéket kötegelni kell a megadott méretben.
A 15. §-hoz
A lomhulladék gyűjtésének és kihelyezésének feltételeit tartalmazza. A szolgáltatást csak természetes személy ingatlanhasználók vehetik igénybe.
A 16. §-hoz
A közszolgáltatás igénybevételének díját és megfizetésének szabályait tartalmazza, kiegészítve a társasházakra vonatkozó egyedi szabályokkal.
A 17. §-hoz
A gazdálkodó szervezetekre vonatkozó eltérő szabályokat tartalmazza
A 18. §-hoz
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeire való utalást tartalmazza
A 19. §-hoz
Hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeire való utalást tartalmazza
A 20. §-hoz
A rendelet hatályba léptetését tartalmazza