Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

A helyi adókról szóló 17/2018.(XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
A helyi adókról szóló 17/2018.(XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Képviselő Testület a 2023. évi adópolitikai céloknál meghatározta, hogy Balatonlelle közigazgatási területén a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben szereplő adónemekből, az építmény és idegenforgalmi adónemen kívánt emelni.
2016. évi CLVI törvény (továbbiakban: Turizmus törvény) hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltatók részére a szálláskezelő szoftver használatán túl egyéb nyilvántartás-vezetési kötelezettséget nem írhatnak elő az önkormányzatok, illetve hatályon kívül helyezte a kormány az ideiglenes iparűzési adót. Ezen okok miatt rendeletünk felülvizsgálata vált szükségessé.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Jelentősen megnőt a Balaton parton újonnan megépült társasházak száma és a parti ingatlanok értéke jelentősen eltér más társasházaktól, ezért szükségessé vált két övezet kialakítása, illetve két különböző adómérték megállapítása is. A 2021. évi építményadó emeléséről szóló rendelet kihirdetését követően vissza kellett vonnunk, mivel a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot éríntő hatás enyhítése érdekében a helyi adó mértéke - az 535/2020.(XII.1) kormányrendelet 1. § 1) bekezdésében foglaltak alapján - nem lehetett magasabb, mint a korábbi hatályos rendeletben foglalt adómérték.
Balatonlelle Város Képviselő-testület 188/2022.(X.27.) KT. számú határozata alapján társasházi lakásokra vonatkozó díj mértékét I. övezetre 1.200 Ft/m2/év összegben, a II. övezetre 700 Ft/m2/évben történő megállapítását rendelte el. Az emelés mellett az adózók az adókedvezmény igénybevételére továbbra is jogosultak maradnak, amennyiben a társasházi tulajdonosok - az Ör. 3. §-ban foglaltak alapján - igazolják az életvitelszerű lakóingatlan használatát.
A 2. §-hoz
Korábbi évekkel ellentétben az idegenforgalmi adó esetében a beszedett idegenforgalmi adó 1,5 szeresét, majd csak 1,0 szeresét támogatásként biztosította az állam az önkormányzatok részére, de a 2022.-2023. évi költségvetési törvény alapján már nem lehet igényelni. Bevétel szempontjából jelentős összegtől esik el önkormányzatunk. Az idegenforgalmi adó mértéke 360 Ft volt 2013-2017.- ig, majd 2018. évtől 400 Ft-ra történt az emelése, azaz 5 éve nem volt emelés ezen adónem esetén. Balatonparti települések az idegenforgalmi adó mértékét 450 Ft és 500 Ft között határozták meg.
A 3. §-hoz
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 7. §-a a következő k) ponttal egészült ki, mely szerint a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus törvény) hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltató terhére az önkormányzat helyi rendeletében, az idegenforgalmi adó-kötelezettség nyilvántartására, a Turizmus törvény szerinti szálláshelykezelő szoftver használatán túl egyéb nyilvántartás-vezetési kötelezettséget nem írhat elő. A rendelkezés csak a szálláskezelő szoftver használatára köteles adóbeszedésre kötelezettre vonatkozik, az egyéb szállásadó, idegenforgalmi adóbeszedő esetén az önkormányzat rendeletében továbbra is előírhatja az adónyilvántartás formai és tartalmai feltételeit. Ennek megfelelően került pontosításra az éríntettek köre.
A 4. §-hoz
Idegenforgalmi adó megállapításához szükséges nyilvántartási kötelezettség pontosítása történt a helyi adókról szóló törvény változása miatt.
Építmény adózás szempontjából a társasházi lakások övezeteinek kialakítása az I. övezet esetén a vasúti pályatesttől Északra a Balatonig és a II. övezet a vasúti pályatesttől Délre a Balatonlellei közigazgatási területéig terjedő területen található lakásokra vonatkozik.
Az 5. §-hoz
Az önkormányzati adóhatóság és az adózók részére adminisztratív szempontból nehézséget okozó adókötelezettség teljesítése miatt a kormány 2021.01.01-től hatályon kívül helyezte a Htv. 37. § (2)-(3) bekezdésében foglaltak alapján az ideiglenes iparűzési adót, ezért a helyi adó rendeletben az ideiglenes iparűzési adó mértékének megállapítását is hatályon kívül kell helyezni.
A 6. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről és a rendelet kihirdetéséről történt a rendelkezés.