Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Balatonlelle Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 17

Balatonlelle Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.17.
Balatonlelle Város Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz és az 1–13. melléklethez
Balatonlelle Város Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben biztosított jogkörében eljárva költségvetését önállóan, rendeletben köteles megállapítani.
A 2024. évi költségvetési rendelet mellékletei az Áht, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet előírásainak megfelelően kerülnek előterjesztésre.
Az önkormányzat költségvetési rendelete tartalmazza a működési és felhalmozás célú bevételeket és kiadásokat költségvetési szervekként, kiemelt előirányzatonként.
A rendelet első része a rendelet hatályát rögzíti. A második rész az önkormányzat 2024. évi költségvetését, egyenlegét rögzíti összesítve, működési és felhalmozási célú egyenlegre lebontva, bevételi és kiadási előirányzatait összegszerűen bemutatva.
A harmadik részben a költségvetés az államháztartási törvényben leírtaknak megfelelő kötelező mellékleteket tartalmazza.
A rendelet negyedik, ötödik és hatodik része a 2024. évi költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezéseket, az előirányzat- és létszámgazdálkodást rögzíti. Felhatalmazást ad a jóváhagyott költségvetés teljesítésére, előírja a bevételek és kiadások egyensúlyának fenntartását, valamint a költségvetés végrehajtásának általános szabályaira vonatkozó rendelkezéseket és az előirányzatok megváltoztatásának szabályait tartalmazza.
Szabályozza a költségvetés végrehajtásához kapcsolódó finanszírozás rendjét, valamint a létszám és bérgazdálkodással kapcsolatos felelősséget.
A rendelet hetedik része, a gazdálkodás egyéb szabályozása rögzíti a közpénzből nyújtott támogatások elszámolásának szabályát, kezesség vállalására vonatkozó szabályt, valamint az intézményi pénzellátás biztosítását és a Képviselő-testület hatályban tartja a 25/2014.(XII.14.) önkormányzati rendeletét, amely a Balatonlellei Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetménykiegészítéséről rendelkezik.
Az utolsó rész a záró rendelkezéseket tartalmazza, a 2024. évi költségvetési rendelet hatálybalépéséről, az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályának megszűnéséről intézkedik.