Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 15

Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.15.

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testületére, annak bizottságaira, az önkormányzat hivatalára és az önkormányzat irányítása alá tartozó intézményekre terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A Képviselő-testület Nyírcsaholy Község Önkormányzata 2024. évi költségvetését

a) 1 080 178 923 Ft költségvetési bevétellel,

b) 1 117 308 641 Ft költségvetési kiadással,

c) - 37 129 718 Ft költségvetési egyenleggel

fogadja el.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított főösszegeket a rendelet 1. melléklete szerint határozza meg a Képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportokat, kiemelt előirányzatokat és azon belül kötelező feladatokat, önként vállalt feladatokat a 3. melléklet és a 4. melléklet szerint állapítja meg a Képviselő-testület.

(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet tartalmazza.

(5) A - 37 129 718 Ft hiányt a Képviselő-tesület a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatása forrásból és saját bevételeiből kívánja finanszírozni, amely a költségvetésbe betervezésre kerül.

(6) A Képviselő-testület a 2024. évi költségvetésben általános és céltartalékot nem tervez.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások és felújítások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a Képviselő-testület a 5. melléklet szerint határozza meg.

(2) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, valamint költségvetési szervenkénti megoszlását, továbbá az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként a 2.melléklet tartalmazza.

(3) Az előirányzatok felhasználását a 6. melléklet tartalmazza.

4. A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az Önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(3) A költségvetést évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni.

(4) A hitelfelvétellel kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(5) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a Polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(6) A Képviselő-testület az önkormányzat saját forrásai terhére a képviselő testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában Magyarország 2024. évi központi költségvetérésől szóló 2023. évi LV. törvény 62. § (6) bekezdése alapján az illetményalapot 2024. évre 75.000 Ft-ban állapítja meg.

(7) A helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról és egyéb juttásairól szóló 12/2019. (XI.18.) rendelet 3. § (1) bekezdése állapítja meg a képviselők tiszteletdíját.

5. Az előirányzatok csoportosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 1.000.000 Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza.

(3) A polgármester a képviselő-testület hozzájárulás nélkül kötelezettséget vállalhat 3.000.000 Ft ügyletenkénti összeghatárig.

(4) A (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2024. december 31. napjáig gyakorolható.

(5) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belül átcsoportosítást hajthat végre.

(6) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő testületet tájékoztatja. A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

(7) Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. A gazdálkodás szabályai

6. § (1) A költségvetési szerv rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett a rendelet hatálya alá tartozó költségvetési szerv vezetője előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkezik.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv által az önállóan működő költségvetési szerv számára ellátott feladatok fedezetéül az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak, melyet az önállóan működő költségvetési szerv érdekében használ fel.

(3) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, gazdálkodási munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal esetében a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat belső ellenőrzése ellátásának 2024. évtől irányadó módját, formáját a Jegyző határozza meg, mely alapján köteles gondoskoni a megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.