Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
a közterületek használatáról
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja szerint az önkormányzatok kötelező feladata a településüzemeltetés, és ennek keretében többek között a közterületek fenntartása, üzemeltetése. Miután törvény által nem szabályozott kérdéskörről van szó, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti ún. eredeti jogalkotói hatáskörben kerül sor a rendelet megalkotására, melynek alapvető indoka az, hogy a kérdéskört szabályozó jelenleg helyi önkormányzati rendelet 2004-ben került megalkotásra, ezért annak teljes körű újragondolása indokolt. A rendelet célja, hogy a kérdéskör újraszabályozásával a mai jogszabályi környezettel összhangban szabályozza a közterületek használatának rendjét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az általános rendelkezések között szabályozásra kerül a rendelet hatálya, ennek keretében az is, hogy mire nem terjed ki a rendelet hatálya.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A közterület-használat általános szabályait tartalmazza. Főszabályként kimondja, hogy a közterületeket csak rendeltetésüknek megfelelően, díjmentesen lehet használni. Az ettől való eltérést engedélyezni kell.
A 4. §-hoz
Ezen szakaszban kerülnek meghatározásra azok az értelmező rendelkezések, amelyek segítséget nyújtanak egyes fogalmak helyes értelmezésében.
Az 5. §-hoz
A szakasz tételesen meghatározza, hogy mely esetekben nem kell a közterület használatához engedély vagy hozzájárulás, és meghatározza a közterület-használat bejelentésköteles eseteit.
A 6. §-hoz
Ezen szakasz a közterület-használati hozzájárulás beszerzésének eseteit sorolja fel, meghatározza a hozzájárulási kérelem költségmentességét.
A 7. §-hoz
Ezen szakasz tételesen meghatározza, hogy mely esetekben kell a közterület használatához engedély, meghatározza azt is, hogy a közterület-használatért a rendeletben meghatározottak szerint közterület használati díjat kell fizetni.
A 8. §-hoz
A szakasz meghatározza, hogy milyen célokra, illetve milyen esetekben nem adható közterület-használati engedély.
A 9. §-hoz
A közterület-használati engedély, vagy hozzájárulás lehetséges időtartamát szabályozza.
A 10. §-hoz
Ezen szakasz a hatáskört a Polgármesterre ruházza át, aki a jelenlegi rendelet alapján is gyakorolja ezt a hatáskört.
A 11. §-hoz és a 12. §-hoz
A szakasz a közterület-használati engedélyben érintett felek kötelezettségeinek meghatározását, valamint a közterület jogellenes használatának jogkövetkezményeit tartalmazza. Felsorolja a közterület-használat eseteinek speciális szabályait.
A 13–16. §-hoz
Szigorúan szabályozza az építési anyagok elhelyezését. Főszabályként minden építőanyag közterületi elhelyezését tiltja, ha pedig engedélyezi, akkor szabályozza a tárolás módját és idejét. Ezen szakaszokban meghatározza a közterület-használattal kapcsolatos egyéb előírásokat.
A 17. §-hoz és a 18. §-hoz
A szakasz díjszabály szabályait tartalmazza. A fizetendő díjakat a rendelet 1. számú mellékletében rögzíti. A területszámítás szabályainak meghatározásával segít a díj pontos kiszámításában. Szabályozza a díjfizetés módját, határidejét.
A 19. §-hoz
A szakasz meghatározza a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alóli díjmentesség eseteit.
A 20. §-hoz és a 21. §-hoz
A közterület-használati engedélyezési eljárás szabályait tartalmazza. Rögzíti, hogy az eljárás csak írásbeli kérelemre indulhat, és meghatározza a kérelem tartalmát is a formanyomtatványok kötelező használatával. Részletezi, hogy ki lehet a kérelmező, mit kell a kérelemnek tartalmaznia, és mit kell csatolni a kérelemhez.
A 22–24. §-hoz
Részletesen meghatározza a közterület-használati engedély vagy hozzájárulás tartalmát, továbbá rögzíti, hogy az engedély vagy hozzájárulás harmadik személy részére át nem engedhető, másra nem ruházható.
A 25. §-hoz
A szakasz közterület-használati engedélyről rendelkezik.
A 26. §-hoz
A szakasz tételesen meghatározza a közterület-használat megszűnésének eseteit.
A 27. §-hoz
Meghatározza, hogy mely esetekben kell a közterület-használati engedélyt vagy hozzájárulást visszavonni.
A 28. §-hoz
A közterület-használatának ellenőrzéséről rendelkezik. A szakasz meghatározza az ellenőrzésre jogosultak körét. Rögzíti, hogy az engedélyt vagy hozzájárulást a jogosultnak magánál kell tartania annak érdekében, hogy esetleges ellenőrzés során igazolni tudja a közterület-használatra való jogosultságot.
A 29. §-hoz
Ezen szakasz tartalmazz a jelzés nélküli vagy üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolására vonatkozó szabályok megszegőivel szembeni szankciót (e szankció a gépjármű elszállítása).
A 30. §-hoz és a 31. §-hoz
Ezen szakaszok a jogellenes közterület használat következményeiről rendelkezik.
A 32–34. §-hoz
A rendelet záró rendelkezéseit, hatályon kívül helyező és hatályba léptető rendelkezéseit
tartalmazza.