Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Vásárosnamény Város Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
Vásárosnamény Város Helyi Építési Szabályzatáról
Általános indokolás
Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2019-ben határozott úgy, hogy a megváltozott fejlesztési elképzelések, a település közigazgatási szerepköre és jogszabályi változások miatt új településrendezési tervet készíttet. A helyi építési szabályzat a településszerkezeti tervvel összhangban, a településképi követelmények kivételével, megállapítja - a táj, az épített- és a természeti környezet, valamint a környezeti elemek védelmével kapcsolatos területhasználati korlátozásokkal, továbbá az egyes területek felhasználásával, az azokon való építés rendjével és intenzitásával kapcsolatos előírásokkal - a helyi építési követelményeket, jogokat és kötelezettségeket.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A rendelet hatályát, alkalmazását és értelmező rendelkezéseit tartalmazza.
A 3–6. §-hoz
A közterület és az épített környezet alakítására, a kerítések kialakítására, valamint a táj és természeti környezet alakítására vonatkozó általános rendelkezéseket tartalmazza.
A 7–9. §-hoz
Környezetvédelmi előírásokat tartalmaz, különösen a zaj- és rezgés elleni, a környezeti károk elleni védelem szabályait, valamint a veszélyeztetett területekre vonatkozó előírások összességét.
A 10–14. §-hoz
A sajátos jogintézményekkel kapcsolatos előírásokat tartalmazza, különösen a közterület, a közművek, a telekalakítás, magánút és a nyúlványos telek szabályai kerültek megfogalmazásra.
A 15–20. §-hoz
Az építésre vonatkozó általános követelmények kerülnek meghatározásra, részletezve az építési telek alakításának, az előkertek, oldalkertek, hátsókertek, a zöldfelületek kialakításának szabályait, továbbá megfogalmazva az építési telkek beépítésének általános szabályait, az építési vonal alkalmazásának szabályait, illetve az átmenő ás kismélységű építési telkek beépítésének különös szabályait.
A 21–37. §-hoz
Ezen szakaszok a beépítésre szánt építési övezetek általános szabályait, illetve a az egyes építési övezetek, - úgy mint falusias lakóterület, kertvárosias lakóterület, kisvárosias lakóterület, településközpont terület, kereskedelmi szolgáltató terület, ipari gazdasági területek, különleges infrastrukturális terület, különleges mezőgazdasági üzemi terület, különleges idegenforgalmi terület, különleges szennyvíztisztító terület, különleges rekreációs terület, különleges turisztikai terület, különleges sport terület, különleges temető terület, hétvégi házas üdülő terület - részletes előírásait taglalja.
A 38–50. §-hoz
E szakaszok a beépítésre nem szánt területeken elhelyezhető építmények speciális szabályairól rendelkeznek, megfogalmazva a különleges temető terület, különleges kegyeleti park, különleges szennyvíz elhelyezési terület, Különleges rekultivációs terület, különleges bánya terület, különleges horgásztó terület, közlekedési és közmű terület, zöldterület, erdőterület, mezőgazdasági terület, természetközeli terület, vízgazdálkodási terület előírásait.
Az 51–53. §-hoz
A záró rendelkezések a hatálybalépésről, hatályon kívül helyezésekről és a rendelet alkalmazásáról rendelkeznek.