Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2004. (V. 27.) önkormányzati rendelete

Az első lakáshoz juttatást elősegítő támogatásról

Hatályos: 2004. 06. 01

Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2004. (V. 27.) önkormányzati rendelete

Az első lakáshoz juttatást elősegítő támogatásról

2004.06.01.

A helyi önkormányzatokról szóló többször módosított és kiegészített 1990.évi LXV. törvény 16. § /1/ bekezdésében, továbbá a lakáscélú állami támogatásokról szóló többször módosított 12/2001./I.31./ Korm rendelet 23. §. /2/ bekezdésében biztosított jogkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja meg:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Ajkak Nagyközség közigazgatási területén történő lakásépítésre, vásárlásra.

2. §

/1/ Az első lakáshoz juttatást elősegítő támogatásra jogosult:
a./ a fiatal házaspár, ha a házastársak egyike sem töltötte be a 40. életévét,
b./ a 25. életévét betöltött, egyedülálló személy továbbá
c./ a legalább egy éve közös háztartásban élő élettársak
ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének valamint a vele együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga, vagy önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya nincs, vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban elfogadta, feltéve, hogy a megvásárolni/megépíteni kívánt lakás az igénylő fiatal házaspárnak, élettársnak -külön-külön, vagy együttesen- illetve az /1/ bekezdés b./ pontjában meghatározott személynek az első lakástulajdona.
/2/ A lakástulajdonnal egy tekintet alá esik a gazdasági társaság tagja által a társaság részére vagyoni hozzájárulásként szolgáltatott, valamint az építési, használatbavételi /fennmaradási/ engedélyben meghatározott céltól, illetőleg a rendeltetésétől tartósan eltérő célra használható lakás. Erről a tényről, továbbá a megépíteni, megvásárolni kívánt lakás szobaszámáról a támogatást igénylő nyilatkozni köteles.

3. §

/1/ Támogatás akkor adható:
a./ ha a megépíteni, illetve a megvásárolni kívánt lakás szobaszáma az e rendelet 1.számú melléklete szerinti méltányolható lakásigény mértékét nem haladja meg, továbbá
b./ ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, a vele együttköltöző családtagjainak az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér másfélszeresét, egyedülálló esetén kétszeresét, illetve,
c./ a kérelmezőnek nem áll fenn egy éven túli köztartozása az önkormányzat felé.
/2/ A jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hat hónap, egyéb jövedelmeknél egy év.
/3/ A méltányolható lakásigény mértéke felső határának megállapítása során a gyermektelen fiatal házaspár, élettárs két születendő gyermek, az egygyermekes fiatal házaspár, élettárs további egy születendő gyermeket vállalhat.
/4/ A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő:
a./ a támogatást megállapító szerződés aláírásától számítva egy gyermek vállalása esetén négy év, két gyermek vállalása esetén nyolc év.
/5/ Résztulajdon fennállása esetén az Ügyrendi Bizottság véleménye alapján hozható döntés.

4. §

/1/ Nem vehető igénybe támogatás:
a./ lakásépítés esetén ha a kérelem benyújtásakor a támogatást kérő használatbavételi engedéllyel rendelkezik,
b./ a kérelmező a lakás vételárát teljes egészében kiegyenlítette,
c./ ha a kérelmezőnek az önkormányzat felé egy éven túli köztartozása áll fenn,
d./ ha ezen rendeletben foglalt feltételek nem állnak fenn.

5. §

/1/ A támogatás visszatérítendő kamatmentes kölcsön, melynek mértéke:
a./ lakásépítés esetén: 300.000.-Ft
b./ lakásvásárlás esetén: 200.000.-Ft
/2/ A támogatás visszafizetésére meghatározott törlesztési idő: 10 év.
A megállapított támogatást havi egyenlő részletekben minden hó 10. napjáig kell megfizetni azzal, hogy az első havi részlet a támogatási szerződés aláírását követő év első napján válik esedékessé.
/3/ A kölcsöntörlesztés megkezdését követő egy év elteltével kérelemre engedélyezhető a törlesztés felfüggesztése, illetve mérséklése, ha a kérelmező körülményeiben önhibáján kívül lényeges és méltányolható változás következett be.
/4/ A kérelemhez csatolni kell a körülményekben bekövetkezett változásról szóló igazolást.
/5/ A törlesztés felfüggesztése legfeljebb egy évre csak akkor engedélyezhető, ha a támogatást igénybevevő családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

6. §

/1/ A támogatás összegét a kedvezményezett által megjelölt pénzintézet folyósítja, de a kölcsönszerződés megkötése és a törlesztő részletek beszedése a Polgármesteri Hivatal feladata.
/2/ Amennyiben az adós fizetési kötelezettségének két hónapot meghaladóan nem tesz eleget, a kölcsön egyösszegben válik esedékessé. A kölcsön késedelmes visszafizetése esetén a támogatásban részesülő a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű késedelmi kamatot tartozik megfizetni. Amennyiben a kölcsön egyösszegben válik esedékessé, a Polgármesteri Hivatal haladéktalanul köteles intézkedni a kölcsön visszakövetelése iránt.

7. §

/1/ A támogatás iránti kérelmet, valamint építési engedélyt, vagy adás-vételi szerződést a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani, melyhez mellékelni kell az e rendelet 2.számú mellékletében meghatározott nyilatkozatot, jövedelemigazolásokat, önkormányzati adóhatóság nyilatkozatát a köztartozásra vonatkozóan, hatósági bizonyítványt, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratot az élettársi kapcsolat fennállásáról.
/2/ A kérelmeket minden év első félévében május 31. napjáig, második félévében október 31. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.
/3/ A támogatásban részesülő az erre irányuló szerződést a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles megkötni azzal, hogy a határidő elmulasztása esetén a támogatás folyósításra nem kerül.
/4/ A kérelmek elbírálása a képviselő-testület, a jognyilatkozatok kiadása a polgármester hatáskörébe tartozik.

8. §

/1/ Amennyiben a támogatás jogosulatlanul kerül igénybevételre, támogatott köteles a támogatás egészét -az igénybevétel napjától a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő- kamattal növelt összeggel visszafizetni.
/2/ Jogosulatlan igénybevételnek minősül különösen:
a./ ha a támogatásban részesülő valótlan tények, adatok közlésével, elhallgatásával részesült támogatásban,
b./ a támogatás összegét a szerződésben rögzített céltól eltérően használta fel
c./ lakásépítés esetén a jogerős építési engedélyben meghatározottaktól eltérő építkezés, feltéve, hogy a lakás az engedély nélküli építkezés során újabb félszobával, szobával bővült.

9. §

/1/ A támogatással szerzett lakástulajdont a kölcsön visszafizetésének időtartamáig jelzálogjog terheli. A jelzálogjog bejegyeztetését az ingatlan-nyilvántartásban a Polgármesteri Hivatal kérelmezi.
/2/ Ha a lakás megvásárlásához, építéséhez a támogatott hitelintézettől, munkáltatótól kölcsönt vesz igénybe, illetve lakásépítési kedvezményt kap, ezek biztosítékául a jelzálogjog külön önkormányzati hozzájárulás nélkül jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásban.

10. §

Amennyiben a támogatásban részesülő/k/ a támogatás visszafizetésére meghatározott törlesztési idő lejárta előtt:
- a jelzálogjoggal terhelt ingatlant értékesítik és Ajak településen újabb lakást vásárolnak, építenek, a kölcsön fennálló összege átvihető a korábban kötött kölcsönszerződésben meghatározott feltételek szerint, feltéve, hogy az újabb lakás vásárlása, építése a méltányolható lakásigény mértékének határát nem haladja meg,
- a házasságuk felbontására tekintettel az ingatlanon fennálló tulajdonközösséget megszüntetik, az ingatlan kizárólagos tulajdonát megszerző fél a kölcsön törlesztését változatlan feltételek mellett magára vállalhatja.

11. §

E rendelet alkalmazásában:
1./ Jövedelem: a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá eső rendszeres és nem rendszeres pénzbeli juttatás, ide nem értve a lakásfenntartási támogatást, a vakok személyi járadékát, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, házastársi pótlékot.
2./ Önhibán kívüli lényeges és méltányolható változásnak minősül különösen, ha a támogatásban részesülő munkanélkülivé vált, vagy ha a egyik házastárs meghalt.
3./ egyedülálló: nőtlen, hajadon, elvált, özvegy személy.
4./ együttköltöző családtag: házastárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek, örökbefogadó mostoha és nevelőszülő, testvér, egyeneságbeli rokon házastársa, házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, testvér házastársa

12. §

/1/ E rendelet 2004. június 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően beadott kérelmek esetén kell alkalmazni.
/2/ A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az 1/2004./I.16./ önkormányzati rendelet.

1. melléklet

A méltányolható lakásigény mértékének felső határa az együttköltöző fiatal gyermektelen házaspár esetében legfeljebb két vállalt gyermekkel, egygyermekes fiatal házaspárok esetében továbbá egy vállalt gyermekkel együtt:
-házaspár esetében: három lakószoba
-házaspár és egy gyermek esetében: három és fél lakószoba
-házaspár és két gyermek esetében: négy lakószoba
Három vagy több gyermeket nevelő család esetében a lakásigény mértékének felső határa minden további személy esetében egy szobával nő.
A méltányolható lakásigény mértékének felső határa élettársak esetében legfeljebb két vállalt gyermekkel, egygyermekes élettársak esetében továbbá egy vállalt gyermekkel együtt:
-élettársak esetében: 3 lakószoba
-élettársak és egy gyermek esetében: 3 és fél lakószoba
-élettársak és két gyermek esetében: 4 lakószoba
Három vagy több gyermeket nevelő élettársak esetében a lakásigény mértékének felső határa minden további személy esetében egy szobával nő.
A rendelet alkalmazásánál fél szoba az a lakószoba, amelynek hasznos alapterülete a 6 m2-t meghaladja, de nem haladja meg a 12 m2-t.
Szoba: az a lakószoba, melynek hasznos alapterülete meghaladja a 12 m2-t, de -a meglévő kialakult állapotot kivéve- legfeljebb 30 m2, amennyiben ennél nagyobb, úgy két szobaként kell számításba venni. Amennyiben a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 m2-t, úgy két szobaként kell figyelembe venni.

2. melléklet

N Y I L A T K O Z A T
Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy nekünk és kiskorú gyermekünknek, valamint a velünk együttköltöző családtagjainknak külön-külön és együttesen lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga vagy önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya nincs, illetve kinyilatkozzuk, hogy arról érvényesen írásban lemondtunk és a bérbeadó azt írásban elfogadta.
Kinyilatkozzuk, hogy:
- a megvásárolni/megépíteni kívánt lakás -külön-külön vagy együttesen- az első lakástulajdonunk.
- a megvásárolni/megépíteni kívánt lakás szobaszáma ……..lakószoba
Tudomással bírunk arról, hogy a lakástulajdonnal egy tekintet alá esik a gazdasági társaság tagja által a társaság részére vagyoni hozzájárulásként szolgáltatott, valamint az építési és használatbavételi (fennmaradási) engedélyben meghatározott céltól, illetőleg a rendeltetésétől tartósan eltérő célra használható lakás.
Tudomásul vesszük, hogy amennyiben az első lakáshoz jutók támogatását jogosulatlanul vesszük igénybe, azt kötelesek vagyunk a kölcsön igénybevétele napjától a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamattal növelt összeggel visszafizetni.
Ajak, 200….év…………hó….nap
…………………………………. ………………………………………..
nyilatkozattevő nyilatkozattevő
Előttünk mint tanúk előtt:
1.) Név:………………………………… 2.) Név:……………………………..
Lakcím:………………………………… Lakcím:…………………………….