Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (XII.17.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2017. 01. 12




A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény  45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 13.§ (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai


l. §.



(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatás Ajak Város közigazgatási területén elhelyezkedő ingatlannak (a továbbiakban: ingatlan) a vízgazdálkodásról szóló törvény szerinti tulajdonosánál(ingatlantulajdonos) keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére terjed ki.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatás az alábbi tevékenységekre terjed ki.

a) az ingatlanon keletkező nem közműre összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésére, továbbá az elszállítást végző közszolgáltató részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kijelölt ártalmatlanító telepen történő áthelyezésére.


2. A Közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

2.§.


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató: Kovács József(4600 Kisvárda, Mező út 3/b.) (továbbiakban: a Közszolgáltató).



(2)Ajak Város Önkormányzata a közszolgáltatóval 2 éves időtartamra 2014 január 1- jétől 2015. december 31- ig kötött közszolgáltatási szerződést.


(3) Az ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizeket a Nyírségvíz  Zrt. által üzemeltetett, Kisvárda Városi Szennyvíztisztító telepen kell elhelyezni.





3. A közszolgáltatás ellátásának rendje


3. §.


(1) A közszolgáltatás tekintetében az Önkormányzat feladata


a) a közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres begyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításra történő átadásának megszervezése,

b) a közszolgáltatás ellátására közszolgáltató kiválasztása, a közszolgáltatóval közszolgáltatási szerződés megkötése.


(2) A közszolgáltatás az Ajak Város közigazgatási területén lévő ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő rendszeres elszállítására és a kijelölt ártalmatlanító helyen történő leürítésre terjed ki.


  1. Az ingatlan tulajdonos és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei,közszolgáltatás kötelező igénybevételének módja és feltételei.


4. §


(1) A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.


(2) A közszolgáltatás teljesítésére a közszolgáltató az ingatlan tulajdonos írásban köteles értesíteni, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.


(3) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos bejelentése alapján, a vele egyeztetett időpontban köteles a közszolgáltatást nyújtani.


(4) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban vagy felhívás közzététele útján értesíteni köteles.


  1. §.


(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve a közüzemi csatorna hálózatba vagy más befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvízet a környezetvédelmi és közegészségügyi előírások, illetve az egyéb hatósági előírások szerint gyűjteni valamint átadni.







5. közszolgáltatási szerződésre vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei


6. §

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződést hozó feleket: a Közszolgáltatót és a közfeladat ellátását biztosító Önkormányzatot.


(2)A szerződésben rögzíteni kell:

  1. a közszolgálati szerződés tartalmát
  2. a teljesítés helyét,
  3. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének módját,
  4. felek jogait és kötelezettségeit.

(3) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

       a)  a közszolgáltatási díjakról és alkalmazásának feltételeiről,

       b)  a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

       c) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

       d) az irányadó jogszabályok meghatározásáról


6. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


7.§

(1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.


(2)A közműpótló létesítménybe csak kommunális, vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező,-tűz, vagy robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét vagy testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.


(3)A közszolgáltató mindenkor köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított legfeljebb 72 órán belül a vele egyeztetett időpontban a szolgáltatást elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni.


(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása és ártalmatlanítása csakis jogszabályban meghatározott esetben szüneteltethető, vagy korlátozható.


(5) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.


(6) Közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve az (5) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.


7. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


8.§


(1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait( a közszolgáltatást igénybevevő neve, születési neve, születési helye és ideje, anyja neve) ha tulajdonosváltozás, vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos adtainak kezelésével összefüggésben a mindenkori hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.


8. A közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétel, az egységnyi díjtétel és a fizetendő díj megállapítása


9.§


(1) Az ingatlantulajdonosnak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatási díjat kell fizetnie, amelynek díját jelen rendelet melléklete tartalmazza.


(4) Az ingatlantulajdonos köteles az ürítési díjat alkalmanként, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével egyidejűleg, a közszolgáltató által helyben kiállított kézpénzfizetési számla alapján a helyszínen megfizetni.


(5) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban a Közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet.


(6) A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincsen.


(7) A kifogásra annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a Közszolgáltató vagy megbízottja válaszolni köteles.


















9. Záró rendelkezések


10. §


(1) Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.


K.m.f.


Kerekes Miklós                                                                              Dr. Kósáné Fuder Laura

polgármester                                                                                                jegyző




































  1. melléklet a  14/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelethez


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének kötelező közszolgáltatása igénybevételéért fizetendő díj:


 Szennyvízszállítási  díj Ajak Város Közigazgatási területén: 5m3 –től 1260Ft/m3

+Áfa szállítási díj. 5 m3 alatti háztartási szennyvíz begyűjtésének és elszállításának díja az alábbi díjkalkuláció szerint történik:



DÍJKALKULÁCIÓ







Ajak

26 km






1m3

2m3

3m3

4m3

5m3

Üzemanyag

2112

2162

2211

2260

2326

Bér+járulék

1994

2029

2065

2100

2136

Működési ksg

885

885

885

885

885

Begyűjtési költség öszesen

4991

5076

5161

5245

5347

Beruházási ksg

953

953

953

953

953

Le támogatás






Mindösszesen

5944

6029

6114

6198

6300





Szerkesztés...

Mellékletek