Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális rászorultságtól függetlenül nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátási formákról

Hatályos: 2022. 01. 01

Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális rászorultságtól függetlenül nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátási formákról

2022.01.01.

Ajak Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § [Általános rendelkezések]

Jelen rendelet meghatározza Ajak Város Önkormányzata által nyújtható egyes szociális rászorultságtól -jövedelmi és vagyoni viszonyoktól- függetlenül nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátási formák szabályait, a támogatásra jogosultság feltételeit, mértékét, valamint igénybevételük rendjét és garanciáit.

II. Fejezet

Az egyes szociális rászorultságtól független természetbeni és pénzbeli ellátási formák

2. § [Karácsonyi támogatás]

(1) A karácsonyi ünnepek alkalmából az önkormányzat minden évben a költségvetésében elkülönített forrás terhére karácsonyi támogatást nyújthat az arra jogosult személyeknek.

(2) Karácsonyi támogatásra jogosult az a személy, aki Ajakon bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen Ajakon él.

(3) A karácsonyi támogatás évente egy alkalommal, 5.000.-Ft összegben, természetbeni ellátásként, külön kérelem benyújtása nélkül állapítható meg.

(4) Egy háztartásban csak egy kérelmező részére lehet a támogatást megállapítani.

3. § [Tanévkezdési támogatás]

(1) Az önkormányzat a tanévkezdés költségeinek csökkentése érdekében természetbeni vagy pénzbeli támogatás formában minden év szeptember-októberében tanévkezdési támogatást nyújthat az Ajakon állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen élő, óvodai nevelésben, általános iskolai és középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán oktatásban részesülő gyermek részére.

(2) A támogatás összege 5.000 Ft/gyermek

(3) A támogatás külön kérelem benyújtása nélkül állapítható meg

(4) Az óvodai és iskolai beiratkozás megtörténtét a köznevelési intézmény igazolja . Nem ajaki köznevelési intézményben tanulók esetében az iskolalátogatási igazolás szükséges.

(5) A támogatás fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendelet alapján biztosítja és a támogatás részleteit határozattal állapítja meg.

4. § [Eseti támogatás]

(1) Az önkormányzat az ajaki – bejelentett lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen Ajakon tartózkodó családok részére hivatalból évente egyszer eseti természetbeni támogatást állapíthat meg.

(2) A támogatás összege 5.000.-Ft.

(3) A támogatás fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendelet alapján biztosítja és a támogatás részleteit határozattal állapítja meg.

5. § [Különös méltánylást érdemlő élethelyzetbe került személyek részére nyújtott támogatás]

(1) Az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető, különös méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzethez vezető körülmények megszüntetése érdekében rendkívüli pénzbeli támogatást nyújthat.

(2) Az (1) bekezdés vonatkozásában létfenntartást veszélyeztető, különös méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzetnek minősül különösen,

a) elemi csapás folytán a kérelmező lakhatás céljára szolgáló ingatlanában bekövetkezett kár. A nyújtható támogatás összege 50.000.-Ft,

b) elemi csapás folytán a kérelmező létfenntartást szolgáló ingó dolgában bekövetkezett kár. A nyújtható támogatás összege 30.000.-Ft, azzal, hogy több ingó dologban bekövetkezett kár esetén a támogatás összege 100.000.-Ft,

c) valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése miatt létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd. A nyújtható támogatás összege 20.000.-Ft,

d) rendőrségi jegyzőkönyvvel igazolt, a jogosultnak bűncselekménnyel okozott kár. A nyújtható támogatás mértéke 20.000.-Ft.

e) társadalombiztosítás által nem támogatott gyógykezelés költségei. A nyújtható támogatás mértéke 50.000.-Ft.

(3) A különös méltánylást érdemlő, rendkívüli támogatás megállapításához minden esetben csatolni kell valamennyi olyan okiratot, amely igazolja a (2) bekezdésben szabályozott élethelyzet fennállását.

(4) Amennyiben a (2) bekezdés a) és b) pontjában foglalt életkörülmény fennállásának igazolása okirattal nem lehetséges, a kérelem elbírálásakor a környezettanulmány során megállapítottakat kell irányadónak tekinteni.

(5) A különös méltánylást érdemlő, rendkívüli támogatás megállapítása iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti kérelem kitöltésével, vagy elektronikus úton, az Ajaki Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § [ Felhatalmazó rendelkezés]

Ajak Város Önkormányzat Képviselő-testülete e rendelet 5. §-ában foglalt támogatás megállapításának jogkörét Ajak Város Polgármesterére ruházza át.

7. § [ Hatályba léptető rendelkezés]

Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.