Ajak Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 31

a 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Részletes indokolás

Az 1–5. §-hoz

Az 1. §. az önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtására vonatkozó bevételi és kiadási főszámokat tartalmazza, meghatározza a költségvetési maradvány összegét, illetve a rendelet 1. és 2 számú mellékleteinek tartalmát. Ez alapján külön melléklet rendelkezik az önkormányzat pénzügyi mérlegéről, a működési célú és felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegéről.

A 2. §. bekezdései – 3-8-ig – meghatározzák, hogy a rendelet egyes mellékletei mit tartalmaznak. Külön melléklet rendelkezik az előirányzott és teljesített felhalmozási és felújítási kiadásokról, az EU-s támogatással megvalósuló programok és projektek pénzügyi elszámolásáról, az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények előirányzatairól és teljesítésekről, a költségvetési szervek maradványáról, illetve az állami támogatásokról jogcímenként.

A 3. §. bekezdései a költségvetési maradványt érintő fizetési kötelezettségeket teljesítését biztosítsa, valamint a 2021. évi előirányzatokon való átvezetéséről gondoskodjon.

A 4. §. arról, hogy az önkormányzat jegyzője értesítse a költségvetési szervek vezetőjét a költségvetési beszámoló elfogadásáról, a költségvetési maradvány összegéről.

Az 5. §. hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.