Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 31

Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.31.
a 2023. évi pénzügyi terv végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény kötelezően írja elő, hogy a jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a polgármester terjeszti a Képviselőtestület elé. A Képviselő-testület a zárszámadásról rendeletet alkot.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. §. az önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtására vonatkozó bevételi és kiadási főszámokat tartalmazza, meghatározza a költségvetési maradvány összegét, illetve a rendelet 1. és 2 számú mellékleteinek tartalmát. Ez alapján külön melléklet rendelkezik az önkormányzat pénzügyi mérlegéről, a működési célú és felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegéről.
A 2. §-hoz
A 2. §. bekezdései – 3-10-ig – meghatározzák, hogy a rendelet egyes mellékletei mit tartalmaznak. Külön melléklet rendelkezik az előirányzott és teljesített felhalmozási és felújítási kiadásokról, az EU-s támogatással megvalósuló programok és projektek pénzügyi elszámolásáról, az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények előirányzatairól és teljesítésekről, a költségvetési szervek maradványáról, illetve az állami támogatásokról jogcímenként, a céljelleggel juttatott támogatásokról, valamint további tájékoztató jellegű táblázatokról.
A 3. §-hoz
A 3. §. bekezdései a költségvetési maradványt érintő fizetési kötelezettségeket teljesítését biztosítsa, valamint a 2024. évi előirányzatokon való átvezetéséről gondoskodjon.
A 4. §-hoz
A 4. §. arról, hogy az önkormányzat jegyzője értesítse a költségvetési szervek vezetőjét a költségvetési beszámoló elfogadásáról, a költségvetési maradvány összegéről.
Az 5. §-hoz
Az 5. §. hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Az 1. melléklethez
Az 1. melléklet tartalmazza az önkormányzat mérlegszerűen bemutatott kiadásait, bevételeit önkormányzati szinten és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban.
A 2. melléklethez
A 2. melléklet tartalmazza a működési bevételek és kiadások, valamint a tőkejellegű bevételek és kiadások mérlegét.
A 3. melléklethez
3. melléklet tartalmazza a beruházási kiadások előirányzatát és teljesítés adatait beruházásonként.
A 4. melléklethez
A 4. melléklet tartalmazza a felújítási kiadások előirányzatát és teljesítését felújításonként.
Az 5. melléklethez
Az 5. melléklet tartalmazza az EU-s támogatással megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait.
A 6. melléklethez
A 6. melléklet tartalmazza az önkormányzat, polgármesteri hivatal és a költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítését.
A 7. melléklethez
A 7. melléklet a költségvetési szervek maradványának alakulását mutatja be.
A 8. melléklethez
A 8. melléklet a 2023. évi általános működési és ágazati feladatok támogatásának alakulását mutatja be.
A 9. melléklethez
A 9. melléklet a 2023. évi céljelleggel juttatott támogatásokat mutatja be
A 10. melléklethez
A 10. melléklet tájékoztató táblázatokat tartalmaz, bemutatja az önkormányzat 2022. évi tény 2023. évi módosított előirányzat és 2023. évi teljesítés adatokat, a többéves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségeket, az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat, az adósságállomány alakulását, az önkormányzat által nyújtott hitel és kölcsön alakulását, vagyonkimutatást, az önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségek és részesedések alakulását, valamint a pénzeszközök változásának levezetését.