Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2000 (VII.2.) önkormányzati rendelete

Mezőladány Községi Önkormányzat

Hatályos: 2017. 10. 12- 2023. 09. 30

Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2000 (VII.2.) önkormányzati rendelete

Mezőladány Községi Önkormányzat

2017.10.12.

Képviselőtestületének

9/2000.(VII.2.)

önkormányzati rendelete

A helyi környezetvédelemről, a közterületek és ingatlanok

rendjéről, a település tisztaságáról

Mezőladány község Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV.tv. 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján figyelemmel a környezetvédelmi általános szabályairól szóló 1995. évi LIII.tv. 46. §. (1) bekezdés c.) pontja és a 48. §. (1) bekezdése, valamint az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII.tv. 4. §. (4) bekezdésére Mezőladány község tiszta esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet (a továbbiakban: R) alkotja:
I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Alapfogalmak:

a.) A köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek – valamint a közterületek tisztántartása.
b.) Közterületek: Az ingatlanok – nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet /közút, járda, tér, közpark/ továbbá a község közhasználatú zöldterülete.
c.) Települési szilárd hulladék: a háztartási hulladék (szemét) és az egyéb szilárd hulladék.
d.) Háztartási hulladék: A lakásban, lakóépületekben és az emberi tartózkodásra szolgáló más épületekben és a hozzájuk tartozó területeken keletkezett szilárd hulladék, így pl: a salak /beleértve a központi fűtésnél keletkezett salakot is/ a rongy, a söpredék hamu, korom, edény, eszköz, ablaküveg, papír, konyhai hulladék/ ideértve a műanyag konzervdobozt, üveget/ a kerti és gazdasági hulladék, ha a naponta keletkező mennyisége nem haladja meg a rendelet alkalmazása szempontjából szokásosnak minősülő mennyiséget, mely 25 liter.
e.) Egyéb szilárd hulladék: A lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozódott szilárd hulladék (nagyobb mértékű berendezési tárgy, lom, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék stb, valamint az azokhoz tartozó területeken, illetőleg a közterületeken keletkezett szilárd hulladék, szemét) az ipari tevékenység során keletkező a d.) pontot meghaladó mennyiségű hulladék, építési törmelék.
f.)
g.)
h.) Tisztántartás: Az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztántartása, hó- és síkosság mentesítése, illetőleg pormentesítése.
i.)
j.)
(2) A rendelet hatálya kiterjed: A jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.
(3) E rendeletet kell alkalmazni:
a.)
b.) A közterületek rendjével, a környezet tisztántartásával kapcsolatos tevékenységre. (Csapadékvíz elvezetése, zöldterület gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása.)
c.) A környezet károsodás csökkentésének településre vonatkozó feladataira.
II. Fejezet

KÖZTISZTASÁGI FELADATOK

AZ INGATLANOK ÉS KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSA

2. § (1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról

a.) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, az ingatlan használója (haszonélvező, használó, bérlő), ha erre más jogszabály vagy a tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi – köteles gondoskodni.
b.) Az ingatlan tulajdonosának kötelessége továbbá a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról való gondoskodás.
(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:
a.) Az ingatlan előtti járda (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület) továbbá a járda és az út közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztántartásáról szemét és gyommentesítéséről a hó eltakarításról és a síkosság mentességről.
b.) A járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról (a csapadékvíz elvezetés).
c.) A járda kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről.
(3) Intézmény, szórakozóhelyek, vendéglátó ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusító helyek előtti járdaszakasz tisztántartása, a hó- és síkosság mentesítése, mind nyitvatartási időben, mind azon túl a használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége (1995. évi LIII.tv. 47. §. (1) bek. e.) ).
(4) A gondozatlan járdaszakasz vagy nyílt árok tisztítását, kaszálását, az Önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére elvégeztetheti.
(5) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponként többször is fel kell hinteni.
A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos anyagot használni nem szabad.
A szóróanyag beszerzéséről és tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodnia.

3. § (1) A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében:

a.) a belterületen lévő várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füvesített területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat,
b.) a közterületen lévő autóbusz – megállóhelyek tekintetében a közút kezelője köteles rendszeres tisztántartásról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.

4. §

5. §

AZ INGATLANTULAJDONOSOK FELADATA AZ INGATLANOKKAL

KAPCSOLATBAN

(1) A község területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat megművelni, illetve rendben tartani, gyomtól, gaztól, szeméttől, vadon-élő bokortól megtisztítani.
(2) Az ingatlan tulajdonosa, ahol lehetőség van rá, köteles gondoskodni az ingatlana előtti közterület füvesítéséről, parkosításáról.
(3) A község területén működő kereskedelmi egységek, vendéglátó ipari és szolgáltató létesítmények, külső- és belső nagytakarítását (környezet rendezését) az üzemeltetők kötelesek minden év április 30-ig elvégezni, rendben tartásukról pedig folyamatosan gondoskodni.
(4) A kereskedelmi, vendéglátó ipari és szolgáltató létesítmény üzemeltetője a kirakatot köteles tisztántartani és a kirakatait az üzlet profiljának, jellegének megfelelő árubemutatásra használni.

6. §

7. § Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan tisztántartása a kivitelező feladata.

8. §

9. §

A KÖZTERÜLET RENDJE

(1) Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet elfoglalni, illetve a rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély alapján, illetve annak keretei között lehet.
(2) A közterület – használati engedély kiadásánál ügyelni kell arra, hogy a közterületen lévő berendezések, felszerelési tárgyak, fák, növények szabadon maradjanak és ne rongálódjanak.
(3) Közterületen a közlekedési szolgáltatásban (fuvarozásban) használt jármű csak a kijelölt helyen tárolható.
(4) Engedély nélkül lerakott anyagot, létesítményt – ha az elhelyezhető az engedélyt utólagosan sem kapta meg – az engedély megtagadásától számított 8 napon belül köteles elszállítani.
(5) Közterület elfoglalni a rendeltetésétől eltérő célra és más módon használni az önkormányzat hozzájárulásával szabad. A hozzájárulást a polgármester adja meg.
(6) Közterület használatot a következő célokra lehet biztosítani:
- alkalmi vásár, különböző rendezvények, mutatványos tevékenység,
- alkalmi és mozgó árusítás,
- építési munkával kapcsolatos anyagok, törmelék, állvány elhelyezése,
- árusító és egyéb fülke /pavilon/ elhelyezése,
- közcélok megvalósítására (pl: szobor, telefonfülke, stb.).
(7) A közterület használata a község közigazgatási területén díjmentes.
(8) A fel nem sorolt célokra és határozatlan időre közterületet elfoglalni csak a Képviselőtestület döntése alapján lehetséges. Ez nem pótolja az egyéb hatósági engedélyeket.
(9) a közterület használatot a meghatározott ideig a megállapított feltételek bekövetkezéséig, illetőleg visszavonásig lehet gyakorolni.
(10) A helyi közterület használattal kapcsolatos ügyek hatósági eljárásában az egyes eljárási cselekmények elektronikus úton, - a szükséges feltételek hiányában – nem gyakorolhatóak.

10. §

.

A községben a vándorárus köteles az árusítóhelyek környékét állandóan tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és annak elszállításáról gondoskodni.

11. § (1)

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel, engedéllyel kialakítható a szeszesital fogyasztás helye.

(3) A (2) bekezdésben engedélyezett árusítás esetén a terület rendezvény utáni takarítását és tisztántartását a rendezvény befejezése után egy napon belül saját költségén az köteles elvégezni, vagy elvégeztetni, aki részére az engedélyt kiadták. Amennyiben a terület takarítását nem végzi el, az Önkormányzat végezteti el és a költséget megtérítteti.

12. § Elhullott állat tetemének az elszállításáról a tulajdonos köteles haladéktalanul gondoskodni. Amennyiben a tulajdonos ezen kötelezettségének nem tesz eleget az állati hulla elszállításáról, ártalmatlanításáról az állat tulajdonosának költségére az önkormányzat gondoskodik. Ha a tulajdonos ismeretlen, az ártalmatlanná tételről az önkormányzat saját költségén köteles gondoskodni.

III. Fejezet

13. §

ZÖLDTERÜLETEK FENNTARTÁSA ÉS KEZELÉSE

(1) A község területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolását és az időszerű növényvédelmi munkálatokat a tulajdonosok maguk kötelesek elvégezni.
(2) A község területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról, gondozásáról és ápolásáról az önkormányzat gondoskodik.

14. §

IV. Fejezet

V. Fejezet

16. §

EGYÉB RENDELKEZÉSEK

Az önkormányzat a községi szeméttelepet 2001. június 30. napjával lezárja. Ezen időpontot követően települési szilárd hulladékot a telepre szállítani és lerakni tilos.

17. §

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

(1) E rendelet 2000. szeptember 1. napján lép hatályba.
A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.
/2/ E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Mezőladány Községi Közös Tanács 1981. évi 1-es számú rendelete.

18. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv 15. cikk (3) bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.