Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2011 (IV.23.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól.

Hatályos: 2011. 05. 01

Mezőladány Községi Önkormányzat

Képviselő-testületének

8/2011.(IV.23.)

önkormányzati rendelete


A hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól.



Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. tv.  44/A § (2) bekezdésében biztosított jogalkotói jogkörében és a helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV tv. 1 § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolt létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről a következő rendeletet alkotja:                                                                      


 1.A rendelet hatálya


1. §.


E rendelet hatálya kiterjed Mezőladány Község közigazgatási területén történő házasságkötés, továbbá a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének eljárása kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre.



2.A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai.


2.§.


(1) Anyakönyvi esemény – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok kivételével - munkanapokon, valamint szombaton engedélyezhető.


(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőn belül, csak - a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott - ügyfélfogadási időn kívül lehet lebonyolítani.


(3) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezése előtt az anyakönyvvezető helyszíni szemlét köteles tartani.


(4) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.


(5) Az anyakönyvi esemény lebonyolításához a házasulóknak, élettársi kapcsolatot létesítőknek biztosítani kell a szükséges technikai feltételeket, valamint megfelelő létszámú ülőhelyet.


(6)  A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatali anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.


(7) Szabadtéren anyakönyvi esemény kizárólag május 1. és szeptember 30. között engedélyezhető azzal a feltétellel, hogy a rossz időjárási viszonyok között – eső, zápor zivatar, szélvihar, 20 oC alatti hőmérséklet esetén - az anyakönyvi eseményt a házasságkötő teremben kell megtartani.




3. Az anyakönyvi események lebonyolítása esetén az önkormányzat részére fizetendő díj mértéke


3.§.


(1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget, a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében.


(2) Hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény 4500 Ft + ÁFA díjat kell fizetni az önkormányzat részére. Ezen összeg magában foglalja a szervezési költséget, a gépzene biztosítását, az anyakönyvvezető rendelkezésre állását.

Az eseményhez kapcsolódó különszolgáltatásokért fizetendő egyéb díjakat az 1. melléklet tartalmazza.


(3) Anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolításáért - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn kívül egységesen 20.000 Ft + ÁFA díjat kell fizetni az önkormányzat részére. Ezen összeg magában foglalja a szervezési többletköltségeket, és az anyakönyvvezető rendelkezésre állásának huzamosabb időtartamát.


(4) A díjak befizetése csekken történik, amelyet legkésőbb anyakönyvi eseményt megelőző napon át kell adni az anyakönyvvezetőnek, aki az összegről számlát állít ki.


(5) A házasulók, valamint az élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény térítésmentes.


4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


4.§.


(1) A hivatali munkaidőn kívül, de hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett eseményenként bruttó 2.500 Ft díjazás illeti meg.


(2) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett eseményenként bruttó 8000 Ft díjazás illeti meg.





5.Záró rendelkezések


5.§.


Ez a rendelet 2011. május 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.



  Bartha Attila                                     Vass Attila

                                                         Polgármester                                       jegyző






Mellékletek