Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselőtestülete

A szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 03. 01

Mezőladány Községi Önkormányzat

Képviselő-testületének

17/2013.(XII.23.)

önkormányzati rendelete



a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletek módosításáról


Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26.§-ában és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CVXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 12/2012.(XII.3.) mezőladányi önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZR.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az eljárás megindítása – az e rendelet 9. §-ában meghatározott kivétellel - kérelemre történhet. A kérelmet a Mezőladányi Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal), illetőleg egyes szociális alapszolgáltatások esetében az intézményvezetőnél kell előterjeszteni. A kérelmet Kormányrendeletben, továbbá e rendeletben meghatározott dokumentumokkal (igazolásokkal, nyilatkozatokkal) együtt kell benyújtani.”



2.§


Az SZR. 9. §-a és az azt megelőző alcímmegjelölés helyébe a következő rendelkezés és alcímmegjelölés lép:


„8. Önkormányzati segély


9.§



(1) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt kell nyújtani.


(2) Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell minden olyan okiratot, amely igazolja a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet fennállását.


(3) A hivatalból indított eljárás során a tényállás tisztázása érdekében a kérelemre indult eljárás szabályait kell megfelelően alkalmazni.”





3.§


Hatályát veszti az SZR. 9. §-át követően a „9. Temetési segély” alcímmegjelölés.



4.§


Az SZR. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


10.§


(1) Az önkormányzati segély meghatározott időszakra havi rendszerességgel – az Szt. 45. §-ában foglaltakra figyelemmel – annak a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személynek adható, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 130 %-át, egyedülálló, vagy egyedül élő esetében a 200 %-át.


(2) Az önkormányzati segély az erre irányuló kérelem esetében indokolt esetben kettőtől négy hónap időtartamra állapítható meg.


(3) A meghatározott időtartamra, havi rendszerességgel megállapítható önkormányzati segély egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegében lehet megállapítani.”



5.§


Az SZR. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


11.§


(1) Az önkormányzati segély eseti jelleggel – az Szt. 45. §-ában foglaltakra figyelemmel – annak a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személynek adható, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 130 %-át, egyedülálló, vagy egyedül élő esetében a 200 %-át.


(2) Különös méltánylást érdemlő esetekben, úgy mint:


  1. családi állapotban bekövetkezett változás (válás, özveggyé válás)
  2. többes (iker) szülés
  3. hírtelen haláleset,
  4.  kórházi ápolás,
  5. egy hónapon túli fekvőbetegség, kórházi gyógykezelés,
  6. a havi gyógyszerköltség meghaladja a nyugdíjminimum 50 %-át és a kérelmező közgyógyellátásra nem jogosult,
  7. a kérelmező szabálysértés, vagy bűncselekmény sértettje,
  8. fizetési hátralék miatt valamely lakásközmű szüneteltetése, kikapcsolása,
  9. lakást ért elemi csapás,
  10. őstermelő megélhetését biztosító – biztosítás nélküli – terményt ért elemi csapás,
  11. súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó baleset,
  12. a gyermek betegsége miatt a társadalombiztosítási szerv által nem finanszírozott gyógyászati segédeszköz használatára szorul, és közgyógyellátásra nem jogosult,
  13. iskoláztatással összefüggő megnövekedett kiadások

a döntést hozó az (1) bekezdésben meghatározott értékhatártól – jövedelemre tekintet nélkül – eltérhet, de ezt a határozatban külön indokolni kell.





(3) 

  1. Az eseti jelleggel nyújtott önkormányzati segély egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegében lehet megállapítani.


  1. Különös méltánylást érdemlő esetben az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosáig terjedhet az eseti jelleggel nyújtott önkormányzati segély összege.


(4) A temetési költségek megfizetéséhez eseti jelleggel önkormányzati segélyt kell megállapítani annak, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, továbbá akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 300%-át, egyedül élő, vagy egyedül álló esetén a nyugdíjminimum 350%-át.


(5) A temetési költségek megfizetéséhez nyújtott önkormányzati segély összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80 %-a, de a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10 %-ánál kevesebb nem lehet, viszont elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek, vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.


(6) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeit illetően a temetkezési vállalkozók árjegyzékét kell figyelembe venni.


(7) A temetési költségek megfizetéséhez nyújtott önkormányzati segély iránti kérelemhez mellékelni kell a temetés költségeiről a segélyt kérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát, a halotti anyagkönyvi kivonatot, továbbá a kérelmező és családja jövedelemigazolását.


 (8) Az e § (7) bekezdésben meghatározott számlákat a kérelmező részére vissza kell adni. A megállapított segély összegét – vagy a kérelem elutasításának tényét –, illetve a határozat számát a jegyző a számlákra rávezeti.


(9) A megállapított pénzbeli, eseti jelleggel nyújtott önkormányzati segélyt a döntést követő tíz napon belül a jogosult részére folyósítani kell.”




6.§


Az SZR.  a 11. §-át követően a következő 11/A §-al egészül ki.




11/A. §


(1) A megállapított önkormányzati segély folyósítása

  1. pénzbeli kifizetéssel
  2. természetbeni ellátás nyújtásával

történhet.



(2) Természetben kell az önkormányzati segélyt megállapítani akkor, ha a kérelmező szociális helyzete a segély megállapítását indokolttá teszi, és fennáll annak a veszélye, hogy a kedvezményezett a segélyt nem rendeltetésszerűen használja fel.”


7. §


Az SZR.  a 11/A. §-át követően a következő alcímmel és 11/B §-al egészül ki.


„9. A 65. életévüket betöltött személyek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjának eseti támogatása


11/B. §


(1) A polgármester a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj (a továbbiakban: közszolgáltatási díj) megfizetéséhez jövedelmi, vagyoni helyzetétől függetlenül eseti támogatást nyújthat a 65. életévét betöltött egyedül élő személynek, vagy annak a 65. életévét betöltött személynek, aki kizárólag házastársával, élettársával, szülőjével, szintén 65 év feletti testvérével, kiskorú gyermekével, nyugdíjszerű ellátásban részesülő gyermekével, ápolási díjban részesülő gyermekével, továbbá fogyatékkal élő egyenesági hozzátartozójával él közös háztartásban.


(2) A közszolgáltatási díj eseti támogatása megállapításának további feltétele, hogy a kérelmező, vagy a vele együtt élő, az e § (1) bekezdésében felsorolt személy a közszolgáltatási díj megfizetésére kötelezett, továbbá a lakást kizárólag a felsorolt személyek használják.


(3) A támogatás mértéke jogosultanként éves szinten legfeljebb a mindenkori hulladékgazdálkodási díjról szóló jogszabályban meghatározott, a 120 literes űrtartalmú gyűjtőedény használata során fizetendő közszolgáltatási díj 100%-a. A támogatás eseti jelleggel, a támogatási felső határ figyelembe vételével, évente többször is megállapítható.


(4) A jogosult a közszolgáltatási díj megfizetését utólag igazolni köteles, ellenkező esetben a megállapított támogatást köteles az önkormányzatnak visszafizetni.


(5) A közszolgáltatási díj eseti támogatása iránti kérelemhez mellékelni kell a közszolgáltatási díj megfizetésének kötelezettségére vonatkozó, a szolgáltató által kiállított, tárgyéven belüli számla, vagy a díj megfizetését igazoló csekk, vagy átutalási megbízás eredeti példányát. A kérelemnek a kérelmező adatain kívül a kérelmezővel közös háztartásban lakók adatait is tartalmaznia kell. Amennyiben fogyatékkal élő egyenesági hozzátartozó él a háztartásban csatolni kell a háziorvos, vagy a szakorvos igazolását, nyugdíjszerű ellátásban részesülő hozzátartozó esetében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott éves nyugdíjigazolást.”



8. §


Az SZR 13. §-ának ab) pontja helyébe a következő rendelkezés lép

„ ab) önkormányzati segély,”





9. §


Az SZR 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.



10. §


Az SZR.

  1.  2. § (2) bekezdésében a „Körjegyzőség Hivatalával” szövegrész helyébe a „Hivatallal”,
  2. 2. § (3) bekezdésében a „Körjegyzőségi Hivatal” szövegrész helyébe „Hivatal”,
  3. 2. § (3) bekezdésének b) pontjában a „Körjegyzőségi Hivatal” szövegrész helyébe a „Hivatal”,
  4. 2. § (3) bekezdésének c) pontjában a „Körjegyzőségi Hivatal” szövegrész helyébe „Hivatal”,
  5. 4. § (1) bekezdésében a „körjegyző” szövegrész helyébe „jegyző”,
  6. 5. §-ában a „Körjegyzőségi Hivatal” szövegrész helyébe „Hivatal”,
  7. 7. § (2) bekezdésében a „körjegyző” szövegrész helyébe „jegyző”,
  8. 7. § (3) bekezdésében a „körjegyző” szövegrész helyébe „jegyző”,
  9. 7. § (11) bekezdésében a „körjegyző szövegrész helyébe „jegyző”,
  10. 8. § (3) bekezdésében a „Körjegyzőségi Hivatal” szövegrész helyébe „Hivatal”,

szöveg lép.


11.§


Hatályát veszti az SZR. 14. § (3) bekezdése





12.§


A gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 11/2004.(VII.31.) mezőladányi önkormányzati rendelet (a továbbiakban: GYR.) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:





„3.§



(1) A gyermekek védelmét az önkormányzat az alábbi személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja:


  1. gyermekjóléti szolgálat,
  2. gyermekek napközbeni ellátása keretében működtetett napközi otthonos óvoda,
  3. gyermekek átmeneti otthona.


(2) Az önkormányzat az e § (1) bekezdésében meghatározott ellátásokon túl szervezi és közvetíti a máshol igénybe vehető szolgáltatásokhoz való hozzájutást.”




13.§


Az GYR.

  1. 2.§ (1) bekezdésének b) pontjában a „Magyar Köztársaság” szövegrész helyébe a „Magyarország” szöveg lép.
  2. 2.§ (3) bekezdésében „az (1) és (2) bekezdésében” szövegrész helyébe „az (1) bekezdésében” szöveg  lép.





14.§

Hatályát veszti a GYR.

  1. 2.§-ának (2) bekezdése,
  2. 4.§-a és az azt megelőző címmegjelölés,
  3. 5.§-a,
  4. 7.§-át megelőző címmegjelölés,
  5. 9.§-a és az azt megelőző címmegjelölés,
  6. 10.§-a és az azt megelőző címmegjelölés,
  7. 11.§-a,
  8. 15.§-át megelőző címmegjelölés,





15.§


(1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a kihirdetését követő napon lép hatályba.



(2) Az 1.§, a 2.§,  a 3.§, a 4.§, az 5.§, a 6.§, a 8.§, a 9.§, a 10.§, a 11.§, a 12.§, a 13.§, a 14.§  2014. január 1-én lép hatályba. A rendelet 2014. január 2-án hatályát veszti.


Bartha Attila                                                      Vass Attila

polgármester                                                          jegyző




A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben biztosított jogkörömben eljárva Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013.(XII.23.) Mezőladányi önkormányzati rendeletét, mely a szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletek módosításáról szól, 2013. december 23. napjával

k i h i r d e t t e m.


Mezőladány, 2013. december 23.


Vass Attila

    jegyző

Mellékletek