Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2013 (II.4.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 27

Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2013 (II.4.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól

2024.03.27.

Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, 3. § (1) bekezdés 11. pontjában, 5. § (2) bekezdésének b) pontjában, 5. § (2) bekezdésének c) pontjában, 5. § (4) bekezdésében, 6. § (5) bekezdésében, 6. § (6) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében; a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés i) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés j) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Mezőladány Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló, illetve tulajdonába kerülő dolgokra; ingó és ingatlan vagyonra, vagyoni értékű jogokra, a tagsági jogokat megtestesítő értékpapírokra, gazdasági társaságban az önkormányzatot megillető társasági részesedésekre, egyéb értékpapírokra, kárpótlási jegyekre, valamint az Önkormányzatot külön jogszabály vagy szerződés alapján megillető vagyonra és követelésre.

2. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Mezőladány Képviselő-testülete.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály vagy a képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – az Önkormányzati Hivatal látja el.

(3) A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az önkormányzatot illetik meg.

II. Fejezet

A vagyonnal gazdálkodás szabályai

2. Az önkormányzati vagyon

3. § (1) Az Önkormányzat vagyona törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

(2) Törzsvagyonná az olyan önkormányzati tulajdonú ingatlan és ingó, továbbá portfolió vagyon nyilvánítható, amely közvetlenül kötelező önkormányzati feladat és hatáskör ellátását, a közhatalom gyakorlását szolgálja vagy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű.

3. Forgalomképtelen törzsvagyon

4. § (1) Az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonába tartoznak a törvényben meghatározott, az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyonelemek.

(2) Az önkormányzat forgalomképtelen vagyonát az 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat forgalomképtelen vagyonából, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonelemet nem jelöl meg.

4. Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon

5. § (1) Az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyonát a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik, vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.

(3) A (2) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

5. Üzleti vagyon

6. § (1) Üzleti vagyon - ha a jogszabály másként nem rendelkezik - mindazon vagyontárgy, amely nem tartozik a törzsvagyon körébe.

(2) Az Önkormányzat üzleti vagyontárgyait a 2. és a 3. mellékletek tartalmazzák.

6. A vagyon átsorolása

7. § (1) A Képviselő-testület – ha törvény eltérően nem rendelkezik - dönthet a vagyontárgy

a) az újonnan szerzett/kialakult vagyon forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes törzsvagyonná, illetve forgalomképes üzleti vagyonná nyilvánításáról,

b) a meglévő vagyon forgalomképességének megváltoztatásáról.

(2) A Képviselő-testület az átminősítéssel kapcsolatos döntését minősített többséggel hozza meg.

(3) Jogutód nélkül megszűnő intézmények, gazdasági társaságok esetén az önkormányzat tulajdonába kerülő vagyon tekintetében az egyes ingatlanokat - a megszűnéssel egyidejűleg- be kell sorolni az önkormányzat forgalomképtelen, korlátozottan forgalomképes törzsvagyonába, vagy üzleti vagyonába.

(4) Az önkormányzati költségvetési szervek használatában lévő, de az alaptevékenységük ellátásához nem szükséges vagyon tekintetében a Képviselő-testület dönt - a költségvetési szerv alapító okiratának megfelelő módosításával - arról, hogy a vagyontárgyat kivonja a költségvetési szerv használatából, és a forgalomképes üzleti vagyonba sorolja át.

(5) Az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok használatában lévő, de az alapító okirat (társasági szerződés) szerinti feladataik ellátásához nem szükséges vagyon tekintetében a Képviselő-testület dönt arról, hogy a vagyontárgyat kivonja a gazdasági társaság használatából és a forgalomképes üzleti vagyonba sorolja át.

7. Vagyonnyilvántartás és leltár

8. § (1) A községi önkormányzat vagyonáról a mindenkor hatályos jogszabályok előírásainak megfelelő nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) A vagyonleltár a községi önkormányzat tulajdonában a költségvetési év végén (zárónapján) meglévő vagyon hiteles állapot szerinti kimutatása. Célja a községi önkormányzat tulajdonában lévő vagyontárgyak számbavétele értékben, és naturális jellemzőik alapján.

(3) A vagyonleltárban szerepeltetni kell az önkormányzati vagyont terhelő kötelezettségeket is.

(4) A vagyonleltár tartalmi adatait a hatályos számviteli törvény, valamint az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló jogszabályok szerint kell meghatározni.

(5) Az önkormányzati vagyonleltárt az éves költségvetési beszámolóhoz (zárszámadáshoz) csatolva a Képviselő-testületnek be kell mutatni.

III. Fejezet

Az Önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlásának közös szabályai

8. A tulajdonosi jogok gyakorlása

9. § A tulajdonosi jogokat a Képviselő-testület, illetve átruházott feladat- és hatáskörben a Polgármester (továbbiakban: a tulajdonosi jogok gyakorlója) gyakorolják.

9. Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása

10. § (1) A vagyon szerzésére, önkormányzati vagyon elidegenítésére, hasznosítására, biztosítékul adására és megterhelésére irányuló tulajdonosi döntést megelőzően az adott vagyontárgy forgalmi értékét meg kell határozni.

(2) A vagyontárgy értékesítése, megterhelése, vagyontárgy szerzése esetén annak forgalmi értékét

a) ingatlan vagyon esetén 6 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés alapján,

b) tulajdonosi jogokat megtestesítő értékpapír esetén, ha az

ba) a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vagy forgalmazott értékpapír, úgy a tőzsdén kialakult tőzsdei árfolyamon,

bb) a tőzsdén kívüli másodlagos értékpapírpiacon forgalmazott értékpapír, úgy a sajtóban közzétett, 3 hónapnál nem régebbi adásvételek vételi középárfolyamán,

c) egyéb társasági részesedés esetén az utolsó lezárt üzleti év értékelése alapján,

d) ingó vagyontárgy esetén az amortizációval csökkentett beszerzéskori érték alapján kell meghatározni.

(3) Amennyiben az adott vagyontárgy vonatkozásában rendelkezésre áll – a (2) bekezdésben foglaltaknál – régebben készült, de egy évnél nem régebbi forgalmi értékbecslés vagy üzleti értékelés, a döntést megelőzően ennek becsléssel napi értékre átszámított változata is elfogadható (aktualizált értékbecslés).

10. A vagyonkezelés szabályai

11. § (1) Az önkormányzati vagyonkezelő szerv a kezelésében, használatában lévő önkormányzati vagyonnal (az önkormányzat kötelező feladatainak sérelme nélkül) a törvények, és e rendelet keretei között gazdálkodik.

(2) Az önkormányzat vagyonkezelő szervei kötelesek a rájuk bízott vagyont megőrizni, a rendes gazdálkodás szabályai szerint használni, és gyarapítani.

(3) A vagyonkezelők kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a kezelt vagyon működtetése során, e kötelezettség teljesítéséért a vagyonkezelő szervezetek vezetői felelnek.

(4) Az önkormányzat vagyonkezelő szervei jogosultak, illetve kötelesek a működés feltételeként rájuk bízott vagyontárgyak:

a) birtoklására, használatára, hasznainak a szedésére, a birtokvédelmére,

b) közterheinek viselésére,

(5) A (4) bekezdésben meghatározott jogokat e rendelet szabályai szerint kell alkalmazni.

(6) A vagyont kezelő szervek kötelesek a kezelésükben lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával, felújításával kapcsolatos feladatok ellátására.

12. § (1) A vagyonkezelői jog létesítéséért a nemzeti vagyonról szóló törvényben nevesített vagyonkezelők alapszabályként kötelesek a vagyonkezelői szerződés időtartama alatt évente ellenértéket fizetni.

(2) a Képviselő-testület egyedi határozatával dönthet vagyonkezelői jog létesítéséről, mely határozatban megjelöli a vagyonkezelői jog ellenértékét.

(3) A vagyonkezelői jog ingyenes átengedésére a nemzeti vagyonról szóló törvényben nevesített költségvetési szerv, vagy önkormányzati intézmény esetében kerülhet sor.

13. § (1) A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az önkormányzat jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.

(2) A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése a képviselő-testület által esetileg elrendelt ellenőrzéssel valósul meg.

11. Az önkormányzati vagyon hasznosításának szabályai

14. § (1) A nettó 20,0 millió Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemet – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés (a továbbiakban: pályázat) útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet hasznosítani.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a Képviselő-testület határozattal jelöli ki hasznosításra az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a hasznosítás módja,

d) pályázat esetén a pályázati feltételek meghatározása,

(3) a hasznosításra vonatkozó szerződés megkötésének feltétele a nemzeti vagyonról szóló törvényben meghatározottak vállalása a természetes személy, vagy átlátható szervezet részéről.

(4) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó vagyonelem hasznosítását, ha törvény vagy a Képviselő-testületnek a hasznosításról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni az önkormányzat hirdetőtábláin és honlapján.

(5) Az (1) bekezdés alapján a versenyeztetést az önkormányzat aktuális Pályáztatási Szabályzata előírásai szerint kell lebonyolítani.

12. Az önkormányzati vagyon átruházásának szabályai

15. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a Képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre vagy cserére az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) az átruházás módja,

d) pályázat esetén a pályázati feltételek meghatározása,

e) árverés esetén az árverésre bocsátás szándékának kinyilvánítása,

f) csere esetén a csere célja, csereügylet keretében átruházandó és megszerzendő vagyontárgyak megjelölése, forgalmi értéke.

(2) A nettó 20,0 millió Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemeket – ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó értékű vagyonelem, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a Képviselő-testületnek az értékesítésről szóló határozata alapján nyilvános meghirdetés vagy az önkormányzat aktuális Árverési Szabályzatának előírásai szerint lebonyolítandó árverés útján értékesíthető.

13. Eljárás a tulajdonos képviseletében

16. § (1) A Képviselő-testület kizárólagosan jogosult polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy évet meghaladó időtartamú részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzatot megillető követelés részben, vagy egészben történő lemondásáról akkor hozhat döntést, ha az csődegyezségi megállapodásban, felszámolási eljárás során válik indokolttá, vagy a követelés összege nem éri el a 100 000 Ft-ot.

(3) A Képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel:

a) a Képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása;

b) a Képviselő-testület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása;

c) az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása;

d) az önkormányzati igények érvényesítése, a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jog gyakorlása az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres, vagy nem peres eljárás megindítása;

e) közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése , feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában;

f) az önkormányzat tulajdonában lévő épületek eseti jelleggel, kizárólag határozott időre történő bérbeadására vonatkozó bérleti szerződés megkötése, amennyiben a bérletből származó bevétel a szerződés időtartama alatt a 100 000 Ft-ot nem haladja meg.

14. A vagyonszerzés szabályai

17. § (1) Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a polgármester javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) A vagyongyarapításról a képviselőtestület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a szerzés módja,

d) az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,

e) az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.

(3) Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségeit, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.

(4) Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíteni.

(5) Az önkormányzat törvény által előírt, vagy önként vállalt feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet, vagy használatba, egyéb módon hasznosításra átvehet, erről a képviselő-testület a polgármester javaslata alapján hoz döntést.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § (1) Ez a rendelet 2013. február 15-én lép hatályba.

(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az 5/2003.(VI.28.) mezőladányi önkormányzati rendelet és az azt módosító 9/2004.(IV.19.), 17/2009.(IX.28.), 5/2011.(IV.2.), 5/2012.(III.5.) mezőladányi önkormányzati rendeletek.

19. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek megfelelő szabályozást tartalmaz.

4. melléklet a 2/2013. (II. 4.) önkormányzati rendelethez4

1

Az 1. melléklet a Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. melléklet a Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. melléklet a Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. mellékletet a Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.