Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2015 (V.29.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2015. 07. 01- 2015. 09. 08

Mezőladány Községi Önkormányzat


Képviselő-testületének


9/2015.(VI.29.)


önkormányzati rendelete



a talajterhelési díjról




Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. Törvény 21/A. § (2) bekezdésében, valamint a 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 



A rendelet hatálya


1.§
 
A rendelet hatálya kiterjed Mezőladány Község közigazgatási területén a helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazóra (továbbiakban: kibocsátó), aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötött rá.
 




Értelmező rendelkezések


2.§
 
(1) Kibocsátó: a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a környezetterhelési díjról szóló törvény rendelkezéseire figyelemmel minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz.
 
(2) Műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi – műszaki kialakításnál, elhelyezésnél fogva – a rácsatlakozást.





A talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási és adatszolgáltatási szabályok


3.§
 
 
 
(1) A kibocsátó díjfizetési kötelezettségről évente, a tárgyévet követő március 31. napjáig, illetve a csatornára kötéstől számított 30 napon belül a Mezőladányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz (továbbiakban: jegyző) tesz bevallást, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.
 
(2) A Képviselő-testület az eljárási cselekmények elektronikus úton történő végzését nem biztosítja.
 
(3) A jegyző részére a települési szennyvíz csatornamű üzemeltetője (a továbbiakban: szolgáltató) a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekben adatot szolgáltat:


a) a tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,
b) minden negyedévet követő hónap 10. napjáig a kibocsátók megelőző havi változásáról.
 
(4) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó kedvezményben részesülő személyekről a jegyző nyilvántartást vezet.
 
(5) A jegyző a kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét és fizetési módját a környezetterhelési díjról szóló törvényben meghatározott rend szerint önadózással állapítja meg.
 
(6) A talajterhelési díjat a jegyző által megjelölt számla javára kell befizetni, illetve átutalni. Az önkormányzat talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget a befizetést követő hónap 10. napjáig a környezetvédelmi alap javára kell átutalni.
 
 
 
A talajterhelési díj mértéke és számítási módja


4.§
 
 
(1) A talajterhelési díj mértékét és számítási módját a környezetterhelési díjról szóló törvény határozza meg.
 
(2) Mezőladány közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó mértéke: 3.


 
 
 
 
Díjkedvezmények, mentességek


5.§
 
(1) A kibocsátó kérelmére csőtörés igazolása alapján a tárgyévben talajterhelési díj megfizetésére díjkedvezmény állapítható meg az elfolyt vízmennyiséget figyelembe véve.
 
(2) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, akinek kizárólag kerti csapról, illetve közkútról van vízvételi lehetősége.
 
(3) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a szolgáltató által számlákkal igazolt mennyiséggel, melyet a kibocsátó szennyvíztárolójából olyan arra feljogosított személlyel szállíttat el, amely a folyékony hulladék külön jogszabályban meghatározott előírások szerinti elhelyezését igazolja.

(4) Az (1) és (3) bekezdésben megállapított kedvezmény kérelemre azon kibocsátót illeti meg, aki bevallási kötelezettségének eleget tett.




Záró rendelkezés


§


Ez a rendelet 2015. július 1.-én lép hatályba.



                   

Bartha Attila                                                       Vass Attila

polgármester                                                         jegyző