Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2017 (II.20.) önkormányzati rendelete

Az államháztartáson kívüli források átadásáról, átvételéről

Hatályos: 2017. 02. 21

Mezőladány Községi Önkormányzat


Képviselő-testületének


1/2017.(II.20.)


önkormányzati rendelete


Az államháztartáson kívüli források átadásáról, átvételéről


Mezőladány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1.§


(1) Mezőladány Község Önkormányzata pénzügyi támogatást nyújt a civil szervezetek és a helyi egyházak részére, ezzel is elismerve a község közéletében betöltött szerepüket, az önkormányzati feladatok megvalósításában való részvételüket. A rendelet célja, hogy Mezőladány Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) szabályozza az államháztartáson kívüli források átadására, átvételére vonatkozó eljárást.


(2) Az Önkormányzat elismeri és támogatja a civil szervezetek, a helyi önszerveződő közösségek, egyházak, valamint magánszemélyek helyi közéletre gyakorolt hatását. Támogatja a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális és karitatív tevékenység, a természet és épített környezet megóvása, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése és a sport terén végzett tevékenységet. A támogatás célja a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, az önkormányzat és a civil társadalom közötti partneri viszony és munkamegosztás előmozdítása az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása érdekében


(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni minden, az Önkormányzat által nyújtott támogatásra.





2. A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (a továbbiakban együtt: támogatott).


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.


(3) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a tárgy szerinti külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, továbbá a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.





3. Értelmező rendelkezések


3. §


(1) Jelen rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban együtt: szervezet) részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz, ingó, valamint ingatlan.


(2) Támogatásnak minősül: az Önkormányzat által saját költségvetési bevétele terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű, működésre és fejlesztésre adandó (nem szociális ellátás) pénzbeli juttatás.


4. §


(1) E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezet a támogatási célú pályázatának benyújtása előtt legalább egy évvel jogerősen bírósági nyilvántartásba vett civil szervezet (Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével; civil társaság; a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével az alapítvány):


a) amely az Önkormányzat közigazgatási területén székhellyel rendelkezik és az Önkormányzat illetékességi   területén működik,

      b) amelynek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén működik  feltéve, hogy az alapító okiratának (alapszabályának) megfelelő tevékenységet folytat. 

(2) E rendelet alkalmazásában támogatható egyház a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény mellékletében nevesített bevett egyház helyi szinten is működő szervezete.

(3) Azok az Önkormányzat közigazgatási területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek, amelyeknek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén nem működik csak kivételes esetben, elsősorban nemzeti vagy humanitárius érdekből támogathatók.


(4) Az Önkormányzat költségvetési lehetőségeitől függően az e rendelet kereteinek megfelelő célok megvalósulása érdekében a civil szervezetek, egyházak számára jelen rendelet keretei között, azonos feltételek mellett, pályázati úton, egyedi döntés alapján pénzügyi támogatást biztosít a működéshez, rendezvényeikhez, valamint építési munkáikhoz, eszközbeszerzéshez.


(5) A támogatás céljára felhasználható előirányzat összegét a Képviselő-testület évente, a költségvetési rendeletében keretösszegben állapítja meg.




II. Fejezet


Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok


4. A költségvetési támogatás nyújtásának feltételei


5.§


(1) Csak olyan szervezet kaphat költségvetési támogatást, amely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 30. § szerint letétbe helyezte beszámolóját, valamint közhasznúsági mellékletét.


(2) Csak olyan egyház kaphat költségvetési támogatást, amely megfelel e rendelet 4. § (2) bekezdésében foglalt feltételnek.


(3) A költségvetési támogatásokról a költségvetési rendeletben évente meghatározott keretösszeg terhére a Képviselő-testület egyedi pályázatok alapján dönt.


(4) A támogatás folyósítása alapvetően egy összegben, utólagos elszámolás feltételével, előfinanszírozással a támogatásban részesülő fizetési számlájára, vagy – igény szerint – házi pénztárból való kifizetéssel történik. Szükség szerint a támogatás több részletben is folyósítható.


(5) Támogatásban részesülhet az a támogatott,

a) amelynek javára az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletének előirányzata terhére egyedi pályázat alapján céljelleggel támogatás került megállapításra,

b) amely szervezet az önkormányzathoz pályázati adatlap formanyomtatvány kitöltésével támogatás iránti kérelmet nyújtott be,

c) amely a korábban kapott támogatással határidőre, hitelesített bizonylatokkal elszámolt, és

d) amelynek a helyi és állami adóhatósággal szemben lejárt tartozása nincs.



(6)  A céljellegű támogatási kérelmek az 1. melléklet – pályázati adatlap – kitöltésével a tárgyévben március 1. és november 30.-a között folyamatosan nyújthatók be, az abban foglalt tartalmi és formai követelmények szerint. A kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatalban lehet benyújtani.


(7) A támogatásra vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell a támogatott nevét, a támogatás összegét, valamint a támogatás célját.


5. A támogatási megállapodás


6.§


(1) Az önkormányzat által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén – értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül – a támogatás folyósítására 2. melléklet szerinti megállapodást kell kötni a támogatottal. A megállapodásnak tartalmaznia kell az Ávr. 76. §-ában meghatározottakat.


(2) A támogatás csak a döntésben és a döntés alapján kötött támogatási szerződésben megjelölt célra használható fel.


(3) A támogatási szerződést az Önkormányzat képviseletében a polgármester és a támogatásban részesülő szerv képviselője írja alá.


6. Az elszámolás


7. §


(1) A nyújtott támogatás célnak megfelelő, jogszerű felhasználásáról a támogatott köteles a támogatási megállapodásban foglalt határidőig elszámolni a Közös Önkormányzati Hivatal felé az alábbiak szerint:


            a)A támogatott köteles az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni:

      aa) kitöltött elszámolólap (3. melléklet)

     ab) a támogatott képviselője által hitelesített számlamásolatok

(Az elszámolásban feltüntetett és csatolt bizonylatmásolatok eredeti példányain szükséges feltüntetni a támogatót, a határozatszámot, a támogatás jogcímét)

ac) a beszerzés megvalósítására megkötött szerződés, megrendelés vagy megállapodás    1-1 eredeti vagy a támogatott képviselője által hitelesített példánya

ad) építési munkák esetén a beszerzés tárgyára vonatkozó tételes költségvetés, mint szerződéses melléklet

ae) egyéb feltételek (pl. építési beruházás esetén a felelős kivitelezői nyilatkozat,             műszaki átadási jegyzőkönyv, szolgáltatás megrendelése és árubeszerzés esetén      teljesítésigazolás)



(2) Elszámolási határidő: a támogatási megállapodásban rögzítettek szerint a tárgyévet követő év január 31-ig.


(3) A támogatott különösen indokolt esetben kérheti az elszámolási határidő meghosszabbítását, vagy a célra fel nem használt támogatási összeg más célú hasznosítását. A kérelmet írásban kell benyújtani a támogatást nyújtónál, legkésőbb az eredeti elszámolási határidő lejártáig.


(4) A benyújtott elszámolásokat a Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi ügyintézője ellenőrizni köteles, hogy a felhasználás a célnak megfelelően és jogszerűen történt-e. A tartalmi és számszaki ellenőrzés tényét és annak elfogadását a benyújtott elszámoláson, illetve a beszámolón dokumentálni kell.


(5) Ha a támogatott a megállapodásban foglalt elszámolási határidőig nem, vagy nem szabályos módon számolt el a támogatás felhasználásáról a Ptk. szerinti késedelmi kamatot is köteles megfizetni a megállapodásban foglaltak szerint. 


(6) A fel nem használt támogatást a támogatott köteles az önkormányzat számlájára visszafizetni.         


(7) A Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi ügyintézője ellenőrzést végezhet az önkormányzat költségvetéséből juttatott támogatások felhasználásával kapcsolatosan a támogatottnál.


(8) Az elutasított, vagy a részben elutasított elszámolás esetén a támogatott köteles a támogatási összeget, vagy a támogatási összegnek az elszámolás el nem fogadott részére eső összegét az önkormányzat számlájára visszafizetni.


7. A támogatási megállapodás módosítása, elállás a megállapodástól


8.§


(1) Támogatást nyújtó a megállapodástól eláll, amennyiben a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.


(2) A támogatási megállapodás módosítására a támogatott írásbeli kérelme alapján kerül sor. Módosításnak minősül különösen az elszámolási határidő meghosszabbítása.



8. Nyilvántartás és közzététel


9. §


(1) A támogatásokról és a számadási kötelezettség teljesítéséről a pénzügyi ügyintéző köteles a 3. melléklet szerinti nyilvántartást vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a támogatott nevét, címét, a támogatást nyújtó megnevezését, a támogatott képviselőjének nevét, a támogatás összegét és célját, az átutalás idejét, a támogatás cél szerinti felhasználása elszámolásának határidejét, az elszámolás időpontját, valamint az elszámolás és bizonylat fellelhetőségét, a bizonylat számát.


(2) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései alapján az önkormányzat költségvetéséből nyújtott nem normatív, céljellegű, működési és fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései alapján közzé kell tenni.



III. Fejezet


Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


10.§


(1) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételéről a Képviselő Testület dönt.


(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.



IV. Fejezet


Záró rendelkezések


11. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Bartha Attila                                  Vass Attila

                                                          polgármester                                  jegyző






A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben biztosított jogkörömben eljárva Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017.(II.20.) számú önkormányzati rendeletét, mely az államháztartáson kívüli források átadásáról, átvételéről szól, 2017. február 20. napjával  k i h i r d e t t e m.



Mezőladány, 2017. február 20.

Vass Attila

    jegyző