Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2020 (XII.2.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 12. 03

Mezőladány Községi Önkormányzat

Képviselő-testületének

7/2020.(XII.2.) 

önkormányzati rendelete


a helyi közművelődési feladatok ellátásáról


Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete feladat-és hatáskörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése és a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet alapján Mezőladány Község Polgármestere a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1.§


A rendelet célja, hogy Mezőladány község polgárai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza Mezőladány Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.


2.§


A rendelet hatálya a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által működtetett közösségi színtérre, ifjúsági házra, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki.




2.A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása


3.§


(1) Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:


a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása, 

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.


 (2) Az önkormányzat folyamatosan keresi azon lehetőségeket, hogy az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások feltételeit javítsa, fejlessze, azok lehetőségeit bővítse. Ennek keretében az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a pályázati lehetőségek felkutatására és kihasználására.


4.§


Az önkormányzat a 3.§-ban meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít,

b) támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét,

c) támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét,

d) lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására,

e) támogatja a hagyományos kézműves kultúra megőrzését,

f) támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a túrázást a turizmus lehetőségeinek támogatásával és bővítésével, a helyi környezeti értékek megőrzését,

g) lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára,

h) kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez,

i) támogatja a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti,

j) közösségi internet szolgáltatást biztosít,

k) feladatának tekinti továbbá az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más 

 kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését.



3.A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


5.§


Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:


a) közösségi színtér biztosításával,

b) ifjúsági ház biztosításával,

c) egyéb nyílt területű ingatlan biztosításával,

d) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával,

e) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával.


6. §


(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatásokhoz a község teljes közigazgatási területére kiterjedően az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) közösségi szintérként kijelöli az ingatlannyilvántartásában „Kultúrház”-ként nyilvántartott épületét (4641 Mezőladány, Kossuth utca 11.),

b) az ifjúsági ház épületét (4641 Mezőladány, Kossuth utca 15.)

c) a sportpályát, mint a kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt, önkormányzati tulajdonú területet (4641 Mezőladány, Dózsa utca 208. hrsz.).

(2) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér kulturális-közművelődési cél esetén térítésmentesen használható.

(3) A közösségi színtér térítési díjas rendezvényt is szervezhet.

(4) Nem közművelődési célú igénybevétel esetén a közösségi színtér bérleti szerződéssel, bérleti díj ellenében igényelhető. A közösség színtér használati díjainak megállapítása képviselő-testület hatásköre.


7. §


(1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházakkal és

d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal,

e) a helyi roma nemzetiségi önkormányzattal.


(2) Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.


(3) Az önkormányzat és intézménye a közművelődési lehetőségekről


a) plakátok, szórólapok útján,

b) a települési honlapon

 adnak tájékoztatást a község lakossága részére.



4. A közművelődési tevékenység finanszírozása és személyi feltételei


8. §


(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.


(2) A helyi közművelődési feladatok forrása az önkormányzat saját bevétele, központi költségvetésből származó feladatalapú támogatásból, központosított előirányzatokból származó összeg, és az elkülönített állami pénzalapokból, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.


(3) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.


(4) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.


9.§


Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. A közművelődési feladatokat 1 fő művelődésszervező látja el.


5. Az előzetes egyeztetési kötelezettség teljesülése


10. §



A Képviselő-testület a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló jelen rendeletének elfogadását megelőzően Mezőladány Község Roma Nemzetiségi Önkormányzatával (4641 Mezőladány Dózsa utca 29.) való kötelező egyeztetési kötelezettégének eleget tett és a rendeletét annak támogató javaslatát is figyelembe véve alkotja meg.


6. Záró rendelkezések


11. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Mezőladány Község Önkormányzatának az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 8/2001. (IV.23.) Ökt. számú rendelete e rendelet hatályba lépésének napjával hatályát veszti.


12.§


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, a 2006. december 12-i 2006/123/EK Európai Parlament és a Tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Bartha Attila                                                      Vass Attila

polgármester                                                          jegyző




A rendelet a hirdetőtáblán történő kifüggesztéssel kihirdetve: 2020. december 2

Kelt.: Mezőladány, 2020. december 2.

Vass Attila

    jegyző