Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01

Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.03.01.

Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (2) és (3) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és ugyanezen törvény 40. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerve véleményének kikérésével az alábbiakat rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Mezőladány község közigazgatási területén köztemetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya a Mezőladány Község Önkormányzata tulajdonában és fenntartásában lévő Mezőladány külterület 0116/29. hrsz. alatti köztemetőre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(2) Az önkormányzat a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik.

(3) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

(4) A köztemető fenntartójának feladata a temető kegyeleti méltóságának őrzése.

3. A ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) A köztemető a hatályos jogszabályoknak megfelelő ravatalozóval rendelkezik, amelynek használata kötelező.

(2) A ravatalozó igénybevételére vonatkozó igényt Mezőladány Község Önkormányzatához kell bejelenteni.

(3) A ravatalozóban az elhunytat a gyászszertartás kezdete előtt 1 órával lehet felravatalozni.

(4) Urnás temetés kivételével az elhunyt ravatalozása, búcsúztatása a ravatalozóban történhet.

(5) A köztemetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről – halott hűtő berendezésben – a ravatalozásig folyamatosan gondoskodni kell. A halott hűtő működőképességét a ravatalozó üzemeltetője folyamatosan ellenőrzi, üzemzavar esetén gondoskodik elhárításáról és esetlegesen a halott hűtőben elhelyezett halott méltó elhelyezéséről az üzemzavar elhárításáig.

4. A temető fenntartásának rendje

4. § Az önkormányzat a köztemető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a köztemető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a köztemető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a köztemető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karbantartását, takarítását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

g) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

5. A temető használatának és igénybevételének szabályai

5. § (1) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(2) A temetkezési tevékenység során a köztemetőben vasárnap és ünnepnapok kivételével minden nap lehet temetni. Vasárnap és ünnepnapokon is lehetséges a temetés hatósági elrendelés, vagy munkaszüneti napok torlódása esetén.

(3) A köztemetőt az üzemeltető folyamatosan nyitva tartja.

(4) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett az általa megjelölt temetési helyre temettetheti.

(5) A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

6. § (1) A köztemető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a köztemető főbejáratánál kell közzétenni.

(2) A köztemetőben tilos minden olyan magatartás, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, a látogatókat megbotránkoztatja.

(3) A köztemetőbe állatot- kivéve vakvezető kutya - bevinni tilos.

7. § (1) A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

(2) A köztemető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

(3) A köztemető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen víz.

(4) A köztemető területére tehergépjármű, munkagép, lovas kocsi csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.

(5) A sírhelyre csak olyan növény helyezhető el, mely a sírhelyek közötti távolság megtartását biztosítja. A köztemetőben történő faültetéshez a köztemető tulajdonosának írásbeli hozzájárulása szükséges.

(6) A sírok mellé ülőpadot elhelyezni, a sírhely környezetétől függően, a köztemető üzemeltetőjének hozzájárulásával lehet.

(7) A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékokat, szemetet lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad. A köztemető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

(8) Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés, bontás befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

(9) A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy annak eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

6. A temetési helyek kialakításának rendje

8. § (1) A koporsós temetés céljára használt temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely szélessége 1,20 m, hosszúsága 2,30 m,

b) felnőtt kettős sírhely szélessége 2,00 m, hosszúsága 2,30 m,

c) Gyermek sírhely szélessége 0,80 m, hosszúsága 1,50 m,

d) díszsírhely szélessége 1,20 m, hosszúsága 2,50 m.

(2) Urnahelyek méretei:

a) urnafülke (belső méret) szélessége 0,30 m, hosszúsága 0,30 m

b) urnasírhely szélessége 0,60 m, hosszúsága 0,80 m.

(3) Sírbolt méretei:

a) kétszemélyes 2,00 m széles, 2,50 m hosszú,

b) háromszemélyes 2,90 m széles, 2,50 m hosszú,

c) négyszemélyes 2,90 m széles, 2,50 m hosszú,

d) hatszemélyes 3,00 m széles, 2,50 m hosszú.

(4) Urnasírbolt szélessége 0,60 m, hosszúsága 0,80 m.

(5) A halottakat általában az elhalálozás ideje szerint a sorrendben következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyben történő temetést.

(6) Az elhalálozás ideje szerint a sorrendet követve az eltemettető egyes sírhely megváltása esetén legfeljebb további 1 db egyes, vagy kettős sírhelyet, kettős sírhely megváltása esetén legfeljebb további 1 db egyes, vagy kettős sírhelyet megválthat.

(7) Felnőtt sírba elhelyezett 2 koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.

(8) A sírhelyek egymástól való oldal távolságának 0,80 m-nek, díszsírhelyek esetében 1,50 m-nek kell lennie. A sorok közötti távolságnak 1,50 m-nek kell lennie, míg a sírhelytáblák között legalább 5,00 m széles utat kell hagyni.

9. § (1) A sírjel nem foglalhat el ezen rendelet 8.§-ában meghatározott sírhelynél és 30 cm járda méretnél nagyobb területet.

(2) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet az üzemeltető felszólítására 5 napon belül el kell távolítani.

10. § (1) Mezőladány Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a községi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói ezek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

7. A nyilvántartás

11. § (1) A kegyeleti jogok gyakorlása céljából törvény alapján nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) Az üzemeltető gondoskodik a nyilvántartó könyvek vezetéséről, a tárolt személyes adatok biztonságáról.

8. A temetési helyekre vonatkozó szabályok

12. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő)

a) egyes sírhely esetén a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 50 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 50 év,

c) urnasírhely esetén 20 év.

d) urnasírbolt esetén 20 év.

e) sírbolt esetén 60 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a használati idő lejárta után újraváltható az (1) bekezdésben foglalt időtartamra.

13. § (1) A temetési helyekre vonatkozó megváltási/újraváltási díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetési szolgáltatók által fizetendő díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díját az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A temető fenntartási hozzájárulást a vállalkozóknak naponta, temetkezési helyenként külön-külön kell megfizetniük.

(5) A rendeletben meghatározott díjtételek az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

14. § (1) A sírhelyek használati ideje az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy annak örököse, illetve az általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 50 éven belül újabb temetés nem történik, a rendelkezési jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati időt meghosszabbítja (újraváltás).

(4) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a megváltási díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

(5) A lejárt és újra nem váltott, vagy újra nem váltható síron lévő síremlékről az üzemeltető az újraváltásra meghirdetett határidő leteltét követően köteles a sírhely felett korábban rendelkezésre jogosultat – vagy a nyilvántartásban fellelhető utolsó betemetés megrendelőjét – írásban figyelmeztetni a síremlék bontására és elszállításával kapcsolatos kötelezettségére. Ha az írásbeli figyelmeztetése ellenére a kötelezett a sírhely lejártát követő 6 hónapon belül sem tett eleget kötelezettségének, a síremlék lebontható és értékesíthető.

(6) A temetkezésre használt helyek magán- és jogi személyek között csere, adás-vétel, ajándék tárgyai nem lehetnek.

9. A temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának rendje, összhangja

15. § (1) A vállalkozó a tevékenység megkezdése előtt köteles az üzemeltetőnek bejelenteni az elvégzendő munkák jellegét, a vállalkozó nevét és elérhetőségét (székhely, telefonszám). A vállalkozó a befejezését követően köteles a munkavégzés során keletkezett hulladékot elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni.

(2) A vállalkozónak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatóinak kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják.

10. Záró rendelkezések

16. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 15/2000. (X.3.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

1. Temetési helyekre vonatkozó megváltási/újraváltási díj:

1.1. egyes sírhely: 0 Ft/sírhely;

1.2. kettes sírhely: 0 Ft/sírhely;

1.3. urnasírhely: 0 Ft/sírhely;

1.4. urnasírbolt esetén: 0 Ft/sírhely;

1.5. sírbolt esetén: 0 Ft/sírhely.

2. A köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj

2.1. A köztemetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj: 0 Ft (létesítmény igénybevételi díj: 0 Ft, felügyeleti díj: 0 Ft)

2.2. Igény esetén halott hűtés díja: 0 Ft/nap

3. A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja:

3.1. sírbolt, síremlék tisztítás, betűvésési munkák esetén: 0 Ft/nap,

3.2. sírbolt, síremlék állítás, egyéb munkák esetén: 0 Ft/nap.

4. A köztemetőbe való behajtás díja: 0 Ft