Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

Mezőladány Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2022.(X.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01- 2023. 04. 01

Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

Mezőladány Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2022.(X.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.01.

Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Mezőladány Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 1. melléklet lép.

(2) A Mezőladány Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

2. § A Mezőladány Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet

a) 12. § (4) bekezdésében a „Megyei” szövegrész helyébe a „Vármegyei” szöveg,

b) 1. melléklet 1.2.1. pont a) alpontjában a „Megyei” szövegrész helyébe a „Vármegyei” szöveg

lép.

3. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 7/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelethez

A Képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök jegyzéke

1. A 9/2010.(VII.2.) mezőladányi önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdése értelmében:

Közterület elfoglalni a rendeltetésétől eltérő célra és más módon használni az önkormányzat hozzájárulásával szabad. A hozzájárulást a polgármester adja meg.

2. A 12/2000.(IX.5.) mezőladányi önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése értelmében:

Mezőladány község polgármestere (a továbbiakban: polgármester) a 2. §. (1) bekezdésében felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti Mezőladány közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.

3. A 12/2000.(IX.5.) mezőladányi önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése értelmében:

A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a polgármester határozza meg.

4. A 12/2000.(IX.5.) mezőladányi önkormányzati rendelet 6. §-a értelmében:

Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló, így különösen Magyarország közjogi méltóságai, a választókörzet országgyűlési képviselői, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés tagjai, valamint a helyi települési képviselők elhunyta, vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az Önkormányzati tulajdonban lévő középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobogózását.

5. A tárgyévi költségvetési rendeletben foglaltak értelmében:

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a nettó 5 millió forint összeghatárt meg nem haladó értékű, az önkormányzat költségvetésében meghatározott beruházások, felújítások, árubeszerzések, továbbá a szükséges karbantartások megvalósítása érdekében a Képviselő-testület külön felhatalmazása nélkül kötelezettségeket vállaljon, kivitelezőkkel megállapodást kössön.

6. A 4/2015.(III.2.) mezőladányi önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglaltak értelmében a Képviselő-testület az alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköröket ruházza át a polgármesterre:

a) Természetbeni települési támogatás Karácsonyi támogatás címén,

b) Települési támogatás a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatása címén,

c) Rendkívüli települési támogatás a temetési költségek támogatása címén,

d) Települési támogatás a 60. életévét betöltött személyek hulladékkezelési közszolgáltatási díjának eseti támogatása címén,

e) húsvéti támogatás a 62 éven felüliek részére,

f) Köztemetés.

g) Tanévkezdési települési támogatás.

7. A 2/2013.(II.4.) mezőladányi önkormányzati rendelet 16. § (3) bekezdése értelmében a Képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel:

a) a Képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása;

b) a Képviselő-testület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása;

c) az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása;

d) az önkormányzati igények érvényesítése, a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jog gyakorlása az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres, vagy nem peres eljárás megindítása;

e) közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése , feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában;

f) az önkormányzat tulajdonában lévő épületek eseti jelleggel, kizárólag határozott időre történő bérbeadására vonatkozó bérleti szerződés megkötése, amennyiben a bérletből származó bevétel a szerződés időtartama alatt a 100 000 Ft-ot nem haladja meg.

8. A 14/2013.(IX.30.) mezőladányi önkormányzati rendelet 6. §-a értelmében:

A képviselő-testület a közterület filmforgatási célú használatával kapcsolatos hatósági szerződés jóváhagyásával kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

9. A helyi közutak tekintetében az önkormányzati közútkezelői hozzájárulások kiadásával kapcsolatos alábbi hatáskörök:

a) a közút lezárása vagy forgalmának korlátozása (elterelése) a közúton folyó munka, a közút állagának védelme, a közúti forgalom biztonsága vagy időjárási körülmények miatt.

b) a megrongálódott közút kijavítása, a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzet elhárítása a kijavításig és a veszélyhelyzet elhárításáig a forgalomban résztvevők tájékoztatása, szükség esetén sebesség- vagy súlykorlátozás elrendelése, illetőleg a közút lezárása.

c) a közút felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához közútkezelői hozzájárulás kiadása.

d) a közút területének nem közlekedési célú igénybevétele valamely hatóság engedélyéhez kötött építmény elhelyezése céljára közútkezelői hozzájárulás kiadásával kapcsolatos feladatok.

e) útcsatlakozás létesítésével, felújításával, korszerűsítésével, fenntartásával, áthelyezésével, megszüntetésével kapcsolatos közútkezelői feladatok.

f) a közút műtárgyának minősülő burkolat árokba, csatornába vagy más vízelvezető létesítménybe a közút területén kívüli területekről származó vizek bevezetéséhez szükséges közútkezelői feladatok.

g) külterületen a közút tengelyétől számított ötven méteren, autópálya, autóút és főútvonal esetén száz méteren belül építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, kő, kavics, agyag, homok és egyéb ásványi nyersanyag kitermeléséhez, valamint a közút területének határáról számított tíz méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához közútkezelői hozzájárulás kiadása.

h) belterületen – a közút mellett – ipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, továbbá egyéb szolgáltatási célú építmény építéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, valamint a helyi építési szabályzatban, vagy a szabályozási tervben szereplő közlekedési és közműterületen belül nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, továbbá a közút területének határától számított két méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához közútkezelői hozzájárulás kiadása.

i) kezelői hozzájárulás kiadás, amennyiben az elhelyezendő létesítmény dőlési távolsága a közút határát keresztezi.

10. A 13/2017.(XII.27.) mezőladányi önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdésében foglaltak értelmében a polgármester - az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr) alapján, a teljes eljárás szabályai szerint - településképi bejelentési eljárást folytat le a nyilvántartott műemléki értékek vagy műemléket érintő, az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez továbbá építési engedélyhez, vagy egyszerű bejelentéshez kötött tevékenységek kivételével:

a) a településkép fokozottabb védelme érdekében a Község közigazgatási területén levő közterületen, és köztulajdonban álló ingatlanokon, valamint közterületnek nem minősülő magánterületen közterületről látható esetekben reklám közzétételére, reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezéséhez,

b) az építmények rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltoztatása tekintetében. Ha a rendeltetésváltoztatás megfelel a helyi építési szabályzat vonatkozó követelményeinek, a polgármester kérelemre - az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából – 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az építmény, az építményen belüli önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosításáról, az új rendeltetésről és az építmény rendeltetési egységei számának megváltozásáról, az új rendeltetés számáról.”

2. melléklet a 7/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet
Az önkormányzat és a költségvetési szervek által ellátandó alaptevékenységek kormányzati funkció szerinti felsorolása

1. Mezőladány Község Önkormányzata:

Sorszám

Kormányzati funkció

Kormányzati funkció megnevezése

1.

011130

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási
tevékenysége

2.

011140

Országos és helyi nemzetiségi önkormányzatok igazgatási tevékenysége

3.

011220

Adó-, vám- és jövedéki igazgatás

4.

013320

Köztemető-fenntartás és működtetés

5.

013350

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

6.

016010

Országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti képviselőválasztásokhoz
kapcsolódó tevékenységek

7.

016020

Országos és helyi népszavazással kapcsolatos tevékenységek

8.

016080

Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények

9.

031030

Közterület rendjének fenntartása

10.

041231

Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

11.

041233

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

12.

041237

Közfoglalkoztatási mintaprogram

13.

045120

Út, autópálya építése

14.

045160

Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

15.

047410

Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek

16.

049010

Máshova nem sorolt gazdasági ügyek

17.

051030

Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése, szállítása,
átrakása

18.

051050

Veszélyes hulladék begyűjtése, szállítása, átrakása

19.

052020

Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése

20.

052080

Szennyvízcsatorna építése, fenntartása, üzemeltetése

21.

063020

Víztermelés, -kezelés, -ellátás

22.

064010

Közvilágítás

23.

066010

Zöldterület-kezelés

24.

066020

Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

25.

072111

Háziorvosi alapellátás

26.

072311

Fogorvosi alapellátás

27.

074011

Foglalkozás-egészségügyi alapellátás

28.

074031

Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

29.

074032

Ifjúság-egészségügyi gondozás

30.

074040

Fertőző megbetegedések megelőzése, járványügyi ellátás

31.

081030

Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

32.

082044

Könyvtári szolgáltatások

33.

082091

Közművelődés - közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

34.

082092

Közművelődés - hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

35.

082094

Közművelődés-kulturális alapú gazdaságfejlesztés

36.

091140

Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

37.

096015

Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

38.

096025

Munkahelyi étkeztetés köznevelési intézményben

39.

102025

Időskorúak átmeneti ellátása

40.

102026

Demens betegek átmeneti ellátása

41.

104037

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

42.

107051

Szociális étkeztetés szociális konyhán

43.

107055

Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

2. Mezőladányi Közös Önkormányzati Hivatal

Sorszám

Kormányzati funkció

Kormányzati funkció megnevezése

1.

011130

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási
tevékenysége

2.

011140

Országos és helyi nemzetiségi önkormányzatok igazgatási tevékenysége

3.

011220

Adó-, vám- és jövedéki igazgatás

4.

013210

Átfogó tervezési és statisztikai szolgáltatások

5.

013350

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

6.

016010

Országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti képviselőválasztásokhoz
kapcsolódó tevékenységek

7.

016020

Országos és helyi népszavazással kapcsolatos tevékenységek

3. Mezőladányi Tiszavirág Óvoda és Konyha

Sorszám

Kormányzati funkció

Kormányzati funkció megnevezése

1.

091110

Óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai

2.

091120

Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének, ellátásának szakmai
feladatai

3.

091140

Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

4.

096015

Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

5.

096025

Munkahelyi étkeztetés köznevelési intézményben

6.

104037

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés