Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.16.

Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A helyi önkormányzat költségvetése

1. § Mezőladány Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az önkormányzat

a) költségvetési bevételi főösszegét: 499 932 538 forintban,

b) költségvetési kiadási főösszegét: 499 932 538 forintban,

c) költségvetési egyenlegét 0 forintban, melyből

ca) 0 Ft működési

cb) 0 Ft felhalmozási

állapítja meg.

2. § A Képviselő-testület az általa jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzatok kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatonkénti megosztását – mérlegszerűen - az 1. mellékletben foglaltak szerint határozza meg.

3. § A Képviselő-testület az önkormányzat, a Mezőladányi Tiszavirág Óvoda és Konyha (a továbbiakban: óvoda) és a Mezőladányi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) – mint költségvetési szervek – kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladataival összefüggő bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a 2. és a 3. mellékletek szerinti részletezettségben állapítja meg.

4. § A Képviselő-testület az önkormányzat, az óvoda és a Hivatal – mint költségvetési szervek – kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladataival összefüggő kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a 4. és az 5. mellékletek szerinti részletezettségben állapítja meg.

5. § A Képviselő-testület

a) az esetleges negatív költségvetési egyenleg finanszírozását pályázati forrásból, központi támogatásokból (önkormányzatok kiegészítő támogatása) kívánja fedezni

b) az a) pont szerint le nem fedezett költségvetési hiány összegéig – szükség szerint – likvid hitel felvételét rendeli el, amelyet a lehető legrövidebb időn belül, - de legkésőbb a költségvetési év végéig, a tárgyév december 31-ig - törleszteni kell.

c) az a) - b) pontjai szerinti intézkedések megtételét, - kiemelten a támogatási igények határidőben való benyújtását a polgármester és a jegyző együttes kötelezettségeként állapítja meg

6. § A Képviselő-testület a költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerinti részletezettségben hagyja jóvá.

7. § A Képviselő-testület a felújítási előirányzatokat felújításonként a 7. melléklet szerint állapítja meg.

8. § A Képviselő-testület azon fejlesztési céljait, amelyek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik szükségessé a 8. melléklet szerint állapítja meg.

9. § Az önkormányzat saját bevételeinek a részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 9. melléklet tartalmazza.

10. § Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 10. melléklet részletezi.

11. § A költségvetési szervek engedélyezett létszámkeretét a 11. melléklet és a 12. melléklet tartalmazza.

12. § A Képviselő-testület az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

13. § A Képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programjai, projektjei bevételeit, kiadásait a 14. mellékletben mutatja be.

14. § A Képviselő-testület az önkormányzati többletköltségek, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános és céltartalékot a 15. mellékletben foglaltak szerint fogadja el.

15. § A Hivatalnak a Képviselő-testület – mint irányító szerv által előzetesen jóváhagyott – bevételi és kiadási kiemelt előirányzatait tartalmazó költségvetési mérlegét a 16. melléklet tartalmazza.

16. § A Hivatal köztisztviselői vonatkozásában a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. tv. 132. §-a szerinti illetményalap 2024. évben 38650 Ft.

17. § A Képviselő-testület a Hivatal köztisztviselői, a polgármester, továbbá a tanyagondnok 2024. évi cafetéria keretét nettó 400000 Ft/fő összegben állapítja meg.

2. tájékoztató mellékletek bemutatása

18. § A helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, a kötelező, önként vállalt és az államigazgatási működési és a felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen egymástól elkülönítetten – tájékoztató jelleggel – az 1. melléklet tartalmazza.

19. § Az óvoda bevételi és kiadási kiemelt előirányzatait tartalmazó költségvetési mérlegét az 1. melléklet tartalmazza.

20. § A Képviselő-testület az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről készített előirányzat felhasználási tervet – tájékoztató jelleggel - a 17. mellékletben mutatja be.

21. § A Képviselő-testület az önkormányzat likviditási tervét – tájékoztató jelleggel - a 18. mellékletben mutatja be.

22. § A Képviselő-testület a többéves kihatással járó döntéseinek számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve – tájékoztató jelleggel - a 19. mellékletben mutatja be.

3. A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

23. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a nettó 5 millió forint összeghatárt meg nem haladó értékű, az önkormányzat költségvetésében meghatározott beruházások, felújítások, árubeszerzések, szolgáltatások továbbá a szükséges karbantartások megvalósítása érdekében a Képviselő-testület külön felhatalmazása nélkül kötelezettségeket vállaljon, kivitelezőkkel megállapodást kössön.

24. § A Képviselő-testület a tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza át.

25. § A jóváhagyott kiemelt költségvetési előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát a Képviselő-testület gyakorolja.

26. § A költségvetési szerv a Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól – amennyiben a működés folyamatossága indokolttá teszi – eltérhet, feltéve, ha az eltérés nem veszélyezteti az alapfeladatok ellátását, és az önkormányzat működésével összefüggő dologi kiadások /szolgáltatási díjak, hatósági díjak, adó, biztosítás, stb./ teljesítését.

27. § Az önkormányzat belső ellenőrzését független belső ellenőr látja el megbízási szerződés alapján.

4. Záró rendelkezések

28. § Ez a rendelet 2024. február 16-án lép hatályba.