Mezőladány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015.(III.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 01

A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015.(III.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Általános indokolás

A települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet megalkotására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 132. § (4) bekezdés g) pontja hatalmazza fel a települési önkormányzatot. A törvény alapján „ a települési önkormányzat rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.”

Önkormányzatunk az arra rászoruló személyeknek, családoknak a következő települési támogatásokat biztosítja: települési támogatás a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatása címén, rendkívüli települési támogatás, rendkívüli települési támogatás a temetési költségek támogatása címén, települési támogatás a 60. életévét betöltött személyek hulladékkezelési közszolgáltatási díjának eseti támogatása címén, húsvéti támogatás a 62 éven felüliek részére, köztemetés, tanévkezdési települési támogatás.

A Képviselő-testület a 4/2015.(III.2.) számú rendelettel szabályozta a szociális ellátások helyi szabályait.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a szakmai konzultáció keretében a helyi rendeletben megállapított jogszabálysértések megszüntetésére tett javaslatokat.

A módosítások alapvető indoka, hogy az Sztv. 25. § (3) bekezdésének b) pontja értelmében települési támogatás csak szociális rászorultság esetén állapítható meg.

A rendelet nem tartalmazhat diszkriminatív rendelkezést és nem eredményezhet jogbizonytalanságot.

A rendeletnek szabályoznia kell az ellátásokra vonatkozó kérelmek elektronikus benyújtásának a lehetőségét.

A módosító rendelet a javaslatok szerint készült el.

A rendelet tartalmazza a helyi ellátások igénybe vételének a módosított szabályait.

A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján, jelen indokolást, a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.