Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Mezőladány Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
Mezőladány Község Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. tv. (a továbbiakban: Jat.), 18. §-a előírja a jogszabály előkészítőjének azon kötelezettségét, hogy a jogszabály tervezetéhez indokolást csatoljon, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, tovább ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait.
Az indokolásnak tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról.
Mezőladány Községi Önkormányzata jelenleg hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata a 13/2018.(XII.27.) önkormányzati rendelettel került elfogadásra (a továbbiakban: SZMSZ).
A jelenleg hatályos SZMSZ rendelet szabályozásának jelentős része a továbbiakban is változatlan tartalommal fenntartható.
A szervezeti és működési szabályzat valamennyi önkormányzat számára a működés alapdokumentuma, amelyben mindazok a legfontosabb rendelkezések rögzítésre kerülnek, amelyek meghatározzák az önkormányzat szerveit, feladatait, a testület működését érintő részletes szabályokat, és a magasabb szintű jogszabályok által előírt mindazon rendelkezéseket, amelyek helyi szinten történő szabályozása elengedhetetlen.
Az önkormányzat jelenleg hatályban lévő szervezeti és működési szabályzatát, a Képviselő-testület 2018. évben fogadta el és azóta négyszer módosította.
A Jat., valamint a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM. rendelet követelményeinek való megfelelés érdekében indokoltnak tartjuk egy új rendelet megalkotását.
Az SZMSZ tervezetbe beépítésre kerültek azok a jól ismert rendelkezések, amelyek eddig is meghatározták az önkormányzat és szervei működését. A Jat. Rendelkezéseinek megfelelve ugyanakkor nem tartalmazhat (ismételhet) az SZMSZ olyan rendelkezéseket, amelyek az Mötv-ben, vagy más jogszabályban már szabályozva vannak.
Az SZMSZ-be szükséges rögzíteni a 082094 számú kormányzati funkciót a közművelődéssel összefüggő kiadások könyvelése és a MÁK által vezetett törzskönyvi nyilvántartáson történő átvezetés érdekében.
A rendelet célja, hogy az önkormányzat szervezeti szabályozása a mindenkor jogszabályoknak megfelelően történjen.
Az Önkormányzati Kormányzati funkciók kiegészítése szükséges a Magyar Államkincstár törzskönyvi nyilvántartásán történő átvezetés céljából.
A szabályozás tárgyával kapcsolatosan az EU nem ír elő jogalkotási kötelezettséget.