Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 12. 01

Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
Egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásra vonatkozó szabályokat a - 2011. január 1. napján hatályba lépett - jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Törvény (a továbbiakban: Jat.), valamint a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet tartalmazza.
A Jat. 18. §-ának megfelelően a rendelet megalkotását az alábbiak teszik indokolttá:
A Jat. 21. §-a alapján a jegyző gondoskodik az önkormányzati rendeletek tekintetében az utólagos hatásvizsgálat lefolytatásáról, azaz figyelemmel kíséri azok hatályosulását és összeveti a szabályozás megalkotása idején várt hatásokat a tényleges hatásokkal.
A vizsgálat során az előzetes hatásvizsgálat szempontrendszerét (Jat. 17. § (2) bekezdése) veszi alapul, azaz ellenőrzi a jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, úgymint társadalmi, gazdasági, költségvetési, adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, környezeti és egészségügyi következményeit. Ezen felül vizsgálja továbbá a jogszabály szükségességét, az alkalmazáshoz szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek meglétét.
A Jat. 22. §-a a jogszabályok tartalmi felülvizsgálata kapcsán írja elő a jegyzőnek a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve, hogy
az elavult, szükségtelenné vált,
a jogrendszer egységébe nem illeszkedő,
a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható,
a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett, vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy
az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító
jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, illetve módosításáról intézkedjen.
A fentebb ismertetett rendelkezésekre figyelemmel Mezőladány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által alkotott valamennyi hatályos rendelet kapcsán szükségesnek tartottam elvégezni az utólagos hatásvizsgálatot és a tartalmi felülvizsgálatot annak eldöntése érdekében, hogy mely rendelet hatályon kívül helyezése indokolt.
A hatályon kívül helyezés szükségességének megítélése kapcsán figyelembe kellett venni mind formai (Jat., valamint a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet) mind tartalmi, szakmai szempontokat, különös hangsúlyt fektetve annak vizsgálatára, hogy
van-e az adott rendelet megalkotására felhatalmazás,
nem terjeszkedik-e az túl a felhatalmazás korlátain,
nem ütközik-e más jogszabállyal,
nem ismétli-e a magasabb szintű jogszabály rendelkezéseit, valamint
szakmailag, illetve hatásukat tekintve indokolt-e a rendelkezések fenntartása.
A fentiekre tekintettel indokolt bizonyos, létjogosultságukat vesztett rendeletek egyszerre történő ún. technikai deregulációja a rendeletben foglaltak szerint.