Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015.(III.2.) mezőladányi önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 12

Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.12.
A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015.(III.2.) mezőladányi önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A települési támogatásokról szóló önkormányzati rendelet megalkotására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 132. § (4) bekezdés g) pontja hatalmazza fel a települési önkormányzatot. A törvény alapján „ a települési önkormányzat rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.”
Önkormányzatunk az arra rászoruló személyeknek, családoknak a következő települési támogatásokat biztosíthatja: települési támogatás a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások támogatása címén, rendkívüli települési támogatás, rendkívüli települési támogatás a temetési költségek támogatása címén, települési támogatás a 60. életévét betöltött személyek hulladékkezelési közszolgáltatási díjának eseti támogatása címén, húsvéti támogatás a 62 éven felüliek részére, köztemetés, tanévkezdési települési támogatás, karácsonyi települési támogatás.
A Képviselő-testület a 4/2015.(III.2.) számú rendelettel (a továbbiakban: R) szabályozta a szociális ellátások helyi szabályait. A R. 7/A §-ában rögzítve vannak a karácsonyi ünnepekre tekintettel, karácsonyi támogatás címén juttatott természetbeni települési támogatás megállapításának részletes szabályai.
A nyugdíjak és az egyéb jövedelmek emelkedésével összefüggésben a képviselő-testület korábbi ülésén javaslatot tett a karácsonyi támogatás jogosultsági feltételeként az egyedül élőknél meghatározott egy főre jutó jelenleg 300000 Ft-os jövedelemhatár felemelését 400000 Ft-ra, a többszemélyes háztartásoknál meghatározott egy főre jutó jelenleg 250000 Ft-os jövedelemhatár felemelését 300000 Ft-ra annak érdekében, hogy ez a támogatási forma a jelenlegi gazdasági helyzetben minél több családhoz és egyedül élőhöz eljusson annak kérelmezése esetén. Javasoljuk továbbá a rendelet szövegének pontosítását olyan módon, hogy a természetbeni támogatás élelmiszer vásárlására jogosító utalvány formájában is történhet.
A módosító rendelet a javaslatok szerint készült el azt az elvet követve, hogy a rendeletben felvállalt szociális kiadásokat ki is tudjuk fizetni az érintettek részére.
A rendelet tartalmazza a helyi ellátások igénybevételének a módosított szabályait.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján, jelen indokolást, a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.