Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 2/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 27

Mezőladány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.27.
Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 2/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény megállapítja az állami és a helyi önkormányzatok tulajdonában álló vagyon, (együtt: nemzeti vagyon) megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit, az állam és a helyi önkormányzatok kizárólagos tulajdonának körét, a nemzeti vagyon feletti rendelkezési jog alapvető korlátait és feltételeit, valamint az állam és a helyi önkormányzat kizárólagos gazdasági tevékenységeit.
A fenti törvény meghatározza, hogy a helyi önkormányzatok vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet. A törzsvagyon a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja. A törzsvagyon forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyoni elemekből áll. A forgalomképtelen törzsvagyon körébe tartozik a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyon, valamint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősített vagyon.
A forgalomképes üzleti vagyonával a – jogszabályban meghatározott keretek között – szabadon gazdálkodhat.
A Képviselő-testület a 2/2013.(II.4.) számú önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: vagyonrendelet) szabályozta az önkormányzat vagyonával való gazdálkodás helyi szabályait.
A vagyonrendelet 1.-3. mellékletei tartalmazzák az önkormányzat forgalomképtelen, korlátozottan forgalomképes és forgalomképes ingatlanvagyonelmeit.
A jelenlegi szabályozás az önkormányzat ingatlanvagyon-kataszter nyilvántartásával nincs összhangban, mert nem tartalmazza a rendelet hatályba lépése óta megvásárolt, vagy ingyenesen átvett forgalomképes ingatanokat. (Révész porta, Koleszár porta, Angyal porták, Fiókgyógyszertár épülete), illetve a Kormányhivatal Földhivatali Osztálya által törvényi hivatkozásokkal még 2019-ben és 2020-ban átadott, korábban a Rákóczi MGTSZ tulajdonában volt forgalomképtelen külterületi utakat és vízelvezető árkokat.
Fentiek alapján javasoljuk a Képviselő-testületnek, hogy a vagyonrendelet szerinti módosításával hajtsa végre az önkormányzat ingatlanvagyon-kataszter nyilvántartásával való egyezőséget.
Javasoljuk továbbá az idejétmúlt, aktuális értékeket nem tartalmazó 4. melléklet hatályon kívül helyezését.
A módosító rendelet a javaslatok szerint készült el.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdése alapján, jelen indokolást, a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.