Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009.(XI.1.) önkormányzati rendelete

A települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2018. 09. 01

Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009.(XI.1.) önkormányzati rendelete

A települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

2018.09.01.

Szabolcsveresmart Önkormányzat Képviselőtestülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. /továbbiakban : Hgt. 21-23. §-aiban foglalt felhatalmazás alapján – figyelemmel a hulladékkal kapcsolatos tevékenység végzésének feltételeiről szóló 213/2001. /XI.14./ Kormány rendelet, valamint a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Kormány rendelet előírására –a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 224/2004 Kormány rendelet alapján az alábbi rendeletet a l k o t j a :

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.

A rendelet hatálya

2. § (1)1 A rendelet tárgyi hatálya a Hgt-ben meghatározott települési folyékony hulladék gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Szabolcsveresmart közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint Szabolcsveresmart területén a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira, /továbbiakban: tulajdonos /, ahol a folyékony hulladék keletkezik.

A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje

3. § /1/ A rendeletben meghatározott területen a kötelező települési folyékony hulladék összegyűjtési, elszállítási és ártalommentes elhelyezési feladatait végző közszolgáltatót, valamint a szolgáltatási időszakot, mely időszakban kizárólagosan jogosult és köteles ellátni a közszolgáltatást, a rendelet 1. melléklete tartalmazza

/2/ A települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésre – jelen rendeletben szabályozott módon – az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

A szolgáltató kötelezettségei

4. § (1)2 Az összegyűjtött szennyvizet a Szabolcsveresmart község tulajdonát képező, a Nyírségvíz Zrt. által üzemeltetett (továbbiakban üzemeltető) Szennyvíztisztító Telep (Szabolcsveresmart 070/2 hrsz) szennyvíztelepen, az erre a célra kialakított műtárgyban kell a szolgáltatónak ürítenie

(2) A szolgáltató az ürített szennyvíz mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az üzemeltetőnek.

(3) A szolgáltatót a közszolgáltatásból ki kell zárni, amennyiben a folyékony hulladékot nem a 4. §. /1/ bekezdés szerint kijelölt üríti le. A kizárásról a képviselő-testület dönt.

(4) A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.

(5) A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles elvégezni.

(6) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény /továbbiakban : Hgt. / 23. §. g./ pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(7) A közszolgáltató a Hgt. 23. §. g./ pontjában meghatározott közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére jogosult.

(8) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(9) A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.

Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás, vagy törlés, illetőleg sérülés, vagy megsemmisülés ellen.
(10) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos /illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult/ azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.
(11) A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.

A szolgáltatásra vonatkozó egyéb előírások

5. § /1/ A települési folyékony hulladék gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

/2/ A gyűjtésre és szállításra használt eszközökön a szolgáltató azonosító számát, jelét jól olvasható, nagyobb távolságból is beazonosítható módon, az alapszíntől eltérő színű felületen fel kell tüntetni.
/3/ Amennyiben a települési folyékony hulladék gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítani, és fertőtlenítenie kell.

Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei

6. § /1/ Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban meghatározott módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj-vagy talajvízszennyezést.

/2/ Az /1/ bekezdés szerint az ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – a Hgt. 12-13., illetve a 20-21. §-ai és a 23. §. b./ pontja alapján – e rendeletben meghatározott a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatásáét köteles igénybe venni.
/3/ A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles e rendelet szerinti díjat megfizetni.

A közszolgáltatási szerződés létrejötte

7. § /1/ A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a tulajdonos és a szolgáltató között az erre vonatkozó írásos szerződés megkötését követően és/vagy a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

/2/ A Hgt. 21. §. /3/ bekezdés b./ pontja, illetve a 23. §. b./ pontja alapján a feljogosított közszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között – az önkormányzat által a Hgt. 22. §-a alapján a kötelezően szervezett közszolgáltatásra – a Ptk. közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerinti /Ptk. 387-388. §./ szerződéses jogviszony jön létre.
/3/ A települési folyékony hulladék elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.
/4/ A szolgáltatást igénybe vevő a folyékony hulladék elszállítására vonatkozó igényét a közszolgáltatónak személyesen /vagy telefonon/ jelentheti be telephely diszpécserszolgálatánál, vagy a Polgármesteri Hivatalban.

A közszolgáltatás díja

8. § /1/ A folyékony hulladék gyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni.

/2/ A szolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év november 30-ig jelezheti a Polgármesteri Hivatal felé.
/3/ A képviselőtestület a szolgáltatási díjat évente felülvizsgálhatja.

A rendelkezések betartásának ellenőrzése

9. § /1/ Nyílt árokba, csapadékvíz elvezető csatornarendszerbe történő illegális bevezetések ellenőrzéséről, az önkormányzat a polgármester útján gondoskodik.

Záró rendelkezések

10. § Aki e rendelet 3. §. /4/, 4. §. /1/, 5. §. /1/ - /4/, 6. §. /1/, /2/ bekezdéseiben foglaltakat megszegi szabálysértést követ el, és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Nagy Béla sk.
polgármester

Váriné Lunczer Enikő sk.
jegyző

1. melléklet a 12/2009. (XI.01.) rendelethez3

Szabolcsveresmart Önkormányzat Képviselő-testülete a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatás ellátásával a TI-KÖSZ Nonprofit Közhasznú KFT. (4628, Tiszaszentmárton, Damjanich út 64., képviseli Varga Béla ügyvezető) közszolgáltatót bízza meg, 2018. szeptember 1-2020. szeptember 1-ig terjedő időszakra.
A folyékony hulladék gyűjtésének, tárolásának és ártalmatlanításának elhelyezésének kalkulált díja:
1.152.-.-Ft/m3 + áfa a díjkalkuláció szerint
1

Módosította a Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testültének 8/2014.(VIII.15.) önkormányzati rendelete 1. § 1. bekezdése

2

Módosította a Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testültének 8/2014.(VIII.15.) önkormányzati rendelete 1. § 2. bekezdése

3

Módosította a Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testültének 7/2018.(VIII.15.) önkormányzati rendelete 1. §-a