Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjáról

Hatályos: 2021. 07. 07

Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjáról

Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testülete, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdés a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében megfogalmazott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) Önkormányzat által a házasságkötésre kijelölt hivatali helyiség a Faluház, valamint az önkormányzati hivatal polgármesteri tárgyalója, a hivatali munkaidőt az önkormányzati hivatal szervezeti és működési szabályzata határozza meg.

(2) Hivatali helyiségen vagy hivatali munkaidőn kívül anyakönyvi eseményt, munkaszüneti napok kivételével az alábbiak szerint lehet lebonyolítani:

  • a) hétfőn, kedden, szerda, csütörtökön 13.00 és 17.00 óra,
  • c) pénteken 12.00 és 16.00 óra
  • d) szombaton 9.00 és 18.00 óra között.

(2) A hivatali helyiségen vagy hivatali munkaidőn kívül, valamint az (1) bekezdésben meghatározott időpontoktól eltérően történő anyakönyvi esemény engedélyezésére irányuló kérelmet, az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani a rendelet 1-2. függeléke szerinti nyomtatványon.

(3) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolítása különleges körülmények között (föld alatt, víz alatt, levegőben, nyomás alatt, mozgó járműben, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények között), illetve vallás gyakorlására szolgáló épületben.

2. § (1) Az önkormányzat hivatali munkaidőben, valamint az 1. § (1) bekezdésében meghatározott időpontokban térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyiséget.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény, hivatali helyiségben történő lebonyolításáért nem állapít meg szolgáltatási díjat.

(3) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja 30.000,-Ft+ÁFA/esemény.

(4) A házasulni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében, az egészségügyi és szociális intézményben, vagy az érintettek valamelyikének lakásán lebonyolított anyakönyvi esemény térítésmentes.

3. § (1) A díjfizetési kötelezettség az önkormányzat házi pénztárába történő készpénz befizetéssel, vagy az önkormányzati hivatal fizetési számlájára történő átutalási megbízással teljesíthető.

(2) A díjnak készpénzben történő befizetését, illetve átutalási megbízással való teljesítését az erről szóló bizonylat másolati példányával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A díjmegfizetését legkésőbb az anyakönyvi esemény időpontját megelőző egy héttel kell teljesíteni.

(3) Kétség esetén a díjfizetést igazoló bizonylat eredeti példányának bemutatására kötelezhető az ügyfél.

(4) A befizetett díjat vissza kell utalni a díjat megfizető részére, ha

  • a) az anyakönyvi esemény lebonyolítása az önkormányzat hibájából meghiúsul,
  • b) A házasulni kívánók valamelyike szándékától eláll és ezen irányú jognyilatkozatát, az anyakönyvi esemény tervezett dátuma előtt legalább 5 nappal a jegyzőnek benyújtja.

(5) A díj meg nem fizetése esetén az anyakönyvi eseményt, hivatali munkaidőn kívül vagy hivatali helyiségen kívül megtartani nem lehet.

4. § (1)[1] A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenkénti, bruttó 15000.- Ft díjazás illeti meg.

(2)[2] A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenkénti, bruttó 20000.-Ft díjazás illeti meg

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult eljárások során kell alkalmazni.


[1] A 4. § (1) bekezdése a Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.
[2] A 4. § (2) bekezdése a Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.