Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017.(VII.4.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2017. 07. 05

Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselőtestülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A. § (2) bekezdésében, valamint 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a következőket rendeli el.


1.§ E rendelet hatálya Szabolcsveresmart Község Önkormányzata közigazgatási területén arra a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezést alkalmazóra terjed ki, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá (továbbiakban: kibocsátó).

2.§ (1) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítani, bevallani és önadózás keretében egyösszegben megfizetni a (4) bekezdésében megjelölt számlára a tárgyévet követő év március 31-ig.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően az évközi változásról (kötelezettség megszűnése, csatornarákötés vagy tulajdonjog, használati jog változása miatt) annak bekövetkezésétől számított 30 napon belül kell a díjat megállapítani, bevallani és megfizetni.

(3) A bevallást a Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Jegyzőjéhez (a továbbiakban: Jegyző) mint önkormányzati adóhatósághoz kell megtenni az 1. melléklet szerinti nyomtatványon.

(4) A talajterhelési díjat az önkormányzat 11744034-15403911-10030008 számú Talajterhelési díj számlája javára kell megfizetni.

3.§ (1) A kibocsátó a tárgyévben felhasznált víz mennyiségéről, a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségéről és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítására feljogosított közszolgáltató által elszállított szennyvíz igazolt mennyiségéről a bevallásban köteles adatot szolgáltatni a Jegyző részére.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítására feljogosított közszolgáltató által elszállított szennyvíz mennyiségének igazolására a bevalláshoz mellékelni kell az elszállításról szóló számlákat vagy azok fénymásolatait.

(3) Ha a kibocsátó több ingatlannal vagy telephellyel rendelkezik, bevallásában az adatokat ingatlanonként, telephelyenként kell feltüntetnie.

(4) A talajterhelési díj megfizetésének kötelezettsége a tényleges kibocsátót terheli abban az esetben is, ha a fogyasztásmérő (vízóra) nem az ő nevén van. Több tényleges kibocsátó esetén a talajterhelési díjat a vízdíjfizetés arányában kell megfizetni.

(5) A közszolgáltató által biztosított adatok alapján az önkormányzat adóhatósága a bevallásban foglaltakat ellenőrizheti.

4. § (1) A közszolgáltató a talajterhelési díj megállapításához és ellenőrzéséhez szükséges adatokat a Szabolcsveresmart Község Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) a (2) és (3) bekezdés szerint küldi meg.

(2) A tárgyévet követő év február 28-ig a kibocsátók azonosításához szükséges adatokat, valamint a talajterhelési díj alapjának megállapításához szükséges adatokat.

(3) A negyedévet követő hó 10-ig a közcsatornára való rácsatlakozók köréről, valamint a kibocsátók körében történt változásról.

5. § (1) A kibocsátót, a talajterhelési díj megfizetése alól, a (2) és (3) bekezdés szerinti díjmentesség illeti.

(2) Díjmentesség illeti meg azt a kibocsátót, akinek kizárólag kerti csapról van vízvételi lehetősége.

(3) Díjmentesség illeti meg azt a kibocsátót, akinek a talajterhelési díj alapja az évi 24 m3-t nem haladja meg.

(4) A kibocsátó a díjmentesség megállapítását a bevallással egyidejűleg benyújtott bejelentésével kezdeményezheti, melyben hitelt érdemlően igazolnia kell a díjmentességre való jogosultságát.

6. § (1) E rendelet a 2017. június 5 napján lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit 2018. március 31-ig határidős bevallásra vonatkozóan kell alkalmazni, az első bevallási időszak kezdete 2017. január 1.

(3) Az önkormányzat talajterhelési díjról szóló 9/2013.(IX.18.) önkormányzati rendelete 2018. január 1-én hatályát veszti.


Mellékletek