Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021.(I.21.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 3/2018. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 23- 2021. 01. 24

Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021.(I.21.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 3/2018. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.01.23.

Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Szabolcsveresmart Község Önkormányzat Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településkép védelméről szóló 3/2018. (II.15.) számú önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. §

1. A településkép védelméről szóló 3/2018. (II.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R )13. § -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

13. § (1) A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények a következők:

a) rikító színű fémlemez, rikító színű cserepes lemezfedés nem alkalmazható.

(2) Az épület szélességének, hosszanti méretének, arányainak megválasztása során a környezet kialakult állapotától nem lehet eltérni.

(3) Az építési telken tervezett építménynek a településképbe illesztés biztosítása érdekében nem lehet eltérni a környezetében lévő

a) tetőidomoktól, azok formáitól, az épület főgerinc irányoktól;

b) kialakult párkánymagasságoktól;

c) tetőfelépítmények jellegétól, arányaitól;

d) homlokzati arányoktól, tömegarányoktól.

(4) A környezethez való illeszkedés érdekében az egyedi homlokzatkialakítás módja nem térhet el a következőktől:

a) Az illeszkedés érdekében a településrészen jellemző homlokzati nyílások arányrendszerétől, teljes homlokzati felülethez való arányától, a homlokzati díszítő elemek és tagozatok, továbbá a környezet színezésétől nem lehet eltérni.

b) A tetőszerkezet kialakítása, hajlásszöge, a tetőgerinc magassága, tetőfelépítménye, anyaghasználata, annak színhasználata a környezet adottságaitól nem térhet el, ennek érdekében lépcsőzetes magasságok is alkalmazhatók.

c) Az épület-ornamentika (díszítőelemek), anyaghasználat, homlokzati felületi megjelenés nem térhet el az épület arányaitól, és nem térhet el a környezet adottságaitól.

(5) Magastetős épületen, utcaképben megjelenő napelem, napkollektor a tetősíktól eltérő hajlásszögben nem helyezhető el.”

2. A R. 16. § (1) c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

c) Szociális és iroda épületeken a hagyományos építőanyagok - különösen: tégla agyagcserép natúr fa – kizárólagos alkalmazása nem kötelező és síkban eltolt tömegkialakítással is építhetők. A manzárd tető kialakítás nem lehetséges.

3. A R 21. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében az esemény napját megelőző legfeljebb 5 naptári hét időszakban az eseményre vonatkozó hirdetmények elhelyezhetők a településen.

4. A R 30. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A településkép érvényesítési eszközökkel kapcsolatos döntés be nem tartása esetén a polgármester figyelmezteti a jogkövetkezményekre az ingatlan tulajdonosát, és 8 napos határidőt szab a határozatban foglaltak betartására. Amennyiben a felszólítás eredménytelen, a polgármester településkép-védelmi bírságot szabhat ki, mely többször is kivethető, amennyiben a jogszerűtlen állapot fennmarad.

5. A R 30. § (3) bekezdése „A településképi bírság összege:” szövegrész helyébe a „A településkép-védelmi bírság összege:” szövegrész lép.

6. Hatályát veszti a R: 3. §; 5. § a),g),k) pontjai; 12. § ; 20. §; 21. § (2) bekezdése; 24. § (3) bekezdése ad) pontja; 25. § ; 29. §; 30. § (1) bekezdés,30. § (3) bekezdés d)pontja, 30. § (4) bekezdése; 31. §

2. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

Kihirdetve: 2021. január 22.
Dr. Kósáné Fuder Laura jegyző