Szabolcsveresmart Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 4.) önkormányzati rendelete

A tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 05. 06

Szabolcsveresmart Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 4.) önkormányzati rendelete

A tanyagondnoki szolgálatról


Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Szabolcsveresmart Község Önkormányzat Polgármestere a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 59. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39. §-a értelmében a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Szabolcsveresmart Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Szabolcsveresmart egyéb belterületi lakosai esélyegyenlőségének növelése érdekében, a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások, és egyéb szolgáltatások biztosítására tanyagondnoki szolgálatot működtet a 2. §-ban meghatározott célok megvalósítása érdekében.

(2) A tanyagondnoki feladatellátás egyszemélyes szolgálat keretében működik.

(3) A rendelet hatálya kiterjed Szabolcsveresmart Község közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodókra, akik szociális körülményeik, ezen belül koruk, egészségi állapotuk és egyéb élethelyzetük alapján esetenként vagy tartósan rászorulnak a tanyagondnoki szolgálat igénybevételére.

(4) A rendelet hatálya kiterjed továbbá az Önkormányzat intézményeire és egyéb szervezetekre is.

A rendelet célja

2. § (1) A tanyagondnoki szolgálat célja

  • a) elősegítse a településen élők számára a községben hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgálatokhoz való hozzájutást,
  • b) elősegítse a rászorult személyek szállítási problémáinak megoldását,
  • c) segítse a település lakosságát érintő információk gyűjtését és továbbítását, kapcsolattartást,
  • d) segítse az Önkormányzat feladataihoz kapcsolódó szállítási feladatokat.

A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

3. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok

  • a) közreműködés
    • aa) az étkeztetésben,a
    • ab) házi segítségnyújtásban,
    • ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,
    • ad) egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben;
  • b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása
    • ba) háziorvosi rendelésre szállítás,
    • bb) egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,
    • bc) gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;
      c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.

(2) A tanyagondnoki szolgálat számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek

  • a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,
  • b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
  • c) az egyéb lakossági szolgáltatások.

(3) A tanyagondnoki szolgálat által nyújtott közvetett- az önkormányzati feladatok megoldását segítő- szolgáltatások

  • a) az ételszállítás önkormányzati intézménybe,
  • b) a település ellátását, működését szolgáló anyag- és árubeszerzés az önkormányzat és intézményei számára
  • c) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére (írásos anyagok, szórólapok terjesztése, helyi hirdetőtáblákon való elhelyezés, illetve a szórólapok házhoz juttatása)
  • d) önkormányzati rendezvények szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feladatok a szolgáltatás nyújtás legfeljebb 50%-át tehetik ki.

Közreműködés az étkeztetésben

4. § (1) A tanyagondnok kiemelt feladata az igénybe vevők részére a napi egyszeri meleg étel házhoz történő szállítása.

(2) Kapcsolódó feladata a szolgáltatást igénybe vevőkkel való beszélgetés során a további alapellátási igények felmérése, azok írásban történő rögzítése és továbbítása a fenntartó felé. A felmerült igények megoldására javaslattal élhet.

Közreműködés a házi segítségnyújtás biztosításában

5. § (1) A házi segítségnyújtás keretében a tanyagondnok azon feladatot látja el, amely kívül esik a házi szociális gondozó által végezhető feladat körén.

(2) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat biztosítja: a házi gondozó munkájában előforduló - nem szakmai jellegű - feladatok ellátását, pl.: favágás, fa behordás, takarítás, bevásárlás, gyógyszer kiváltás.

(3) A tanyagondnok a bevásárlási kérelmeket írásban rögzíti, a vásárlás igénylőjétől előleget vesz át, és a kért árucikkeket helyben vagy az útja során érintett más településen vásárolja meg. A vásárlásról köteles nyugtát kérni, és a vásárolt árucikkekre az igénybe vevőtől kapott készpénzzel a bizonylat átadásával – a beszerzett áru átadásával egyidejűleg– elszámolni.

Közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában

6. § (1) A tanyagondnok feladata a helyben vagy a legközelebbi településeken elérhető szolgáltatások igénybevételének lehetőségeire vonatkozó információforrások és információk felkutatása, és a lakosság ezek alapján történő tájékoztatása.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése

7. § (1) A tanyagondnok közreműködik a betegek háziorvosi rendelőbe, gyógyszertárba, egyéb egészségügyi intézményekbe történő szállításában. Ezt a feladatát a polgármester felhatalmazása alapján látja el.

(2) A szállítás engedélyezésekor figyelembe kell venni:

  • a) az igénylő egészségügyi állapotát,
  • b) az igénylő és családja szociális helyzetét.

(3) A tanyagondnok a betegszállítás tekintetében kompetenciáját nem lépheti át, a sürgősségi betegszállítást nem helyettesítheti, kizárólag járóbeteg-szállítást végezhet.

Közreműködés az egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben

8. § (1) Segítséget nyújt a gyermekjóléti szolgálat igénybevételéhez, kapcsolatot tart ezen intézményekkel és szakemberekkel, igény esetén közreműködik a szakemberek szállításában.

(2) Figyelemmel kíséri a lakosság, és különösen a veszélyeztetett családok életkörülményeit. Veszélyhelyzet észlelése esetén megteszi a szükséges jelzést az illetékes szervek felé.

(3) Figyelemmel kíséri a magányosan élőket, esetleges egészségromlásukról tájékoztatja a háziorvost. Amennyiben azt tapasztalja, hogy önmagukról saját háztartásukban már segítséggel sem képesek gondoskodni, jelzi az ellátás szükségességét a fenntartónak, ill. a szociális intézményhálózat munkatársainak.

Gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása

9. § (1) Az óvodások és iskolások szállítási feladata azt jelenti, hogy meg kell oldani az önkormányzat közigazgatási területén – különösen a lakott külterületen, illetve egyéb belterületen - lakó gyermekek (2) bekezdésben meghatározott intézményekbe, ill. onnan vissza történő alkalmankénti szállítását. A gyermekszállítási feladatok továbbá pl. logopédiai és egyéb fejlesztő foglalkozások, úszásoktatás, zenetanulás, néptánc, sportolási lehetőségek, színház, bábszínház stb. Ide tartozik a gyermekek iskolai rendezvényekre, versenyekre, a fiatalok sportversenyekre való szállítása is.

(2) Az óvodai nevelést, valamint az általános iskolai oktatást és nevelést ellátó intézmény: Szabolcsveresmarti Óvoda és Kazinczy Ferenc Általános Iskola.

A tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladatai

10. § (1) A tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatásokon belüli kiegészítő feladatai a következők:

  • a) közösségi, művelődési, sport- és szabadidős rendezvények szervezése, segítése során a gépjárművel történő szállítás (helyi egyesületek, nyugdíjasok, sportolók, illetve a rendezvényekre más települések közösségei, valamint a rendezvényekkel kapcsolatos beszerzések, helyszín biztosítása, berendezése stb.) megoldása,
  • b) rendezvények szervezésében, népszerűsítésében való közreműködés,
  • c) a településen kívüli közösségi, kulturális események szervezésére színházlátogatás, nyugdíjasok kirándulása, gyógyfürdőbe, egyházi eseményekre történő szállítás,
  • d) segítségnyújtás a lakosság hivatalos ügyeinek intézésében, amely történhet a szolgáltatást igénylők adott hivatalokba, intézményekbe történő szállításával, illetve az ügyek tanyagondnokok által történő elintézésével,
  • e) segíti az önkormányzati munkát a hivatal leveleinek, szórólapjainak kézbesítésével, a hirdetmények hirdetőtáblára történő kihelyezésével,
  • f) közreműködés az egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában (bevásárlások intézése, igénybe vevő üzletbe történő eljuttatása, eszközbeszerzések, gépek szervizbe szállításában segítség nyújtása),
  • g) A tanyagondnok az általa átvett térítési díjakkal a következő munkanap végéig köteles elszámolni a Szabolcsveresmarti Polgármesteri Hivatal pénztárosánál.

Egyéb szállítási feladatok

11. § A tanyagondnoki szolgálat által használt gépjárművet alkalmanként – az alapfeladat sérelme nélkül – a polgármester engedélyével egyéb szállítás céljából önköltséges térítés mellett igénybe lehet venni.

Kapcsolattartási feladat

12. § (1) A tanyagondnoki szolgálat kapcsolattartási feladatot is ellát:

  • a) az önkormányzat és a lakosság, valamint
  • b) az önkormányzat intézménye és a lakosság között.

(2) A kapcsolattartás önkormányzati vonatkozásai tekintetében a konkrét feladatokat a polgármester határozza meg.

A tanyagondnoki szolgálat igénybevételi rendszere, a tanyagondnoki szolgálat ellátása

13. § (1) A szolgálat iránti igényeket a tanyagondnoknál személyesen vagy telefonon, illetve a polgármesternél személyesen vagy írásban lehet kérelmezni.

(2) A szolgálatra igényt tartó személy a településen belüli szolgáltatási igényét minimum három munkanappal előbb bejelentheti és egyeztetheti a tanyagondnokkal, a településen kívüli szolgáltatási igényét pedig öt munkanappal előbb. A feladatellátás egyrészt a bejelentés sorrendjétől, másrészt a bejelentett probléma fontosságától függ, mely esetek többségében a tanyagondnok mérlegelve dönt. Vitatott kérdésben, vagy különlegesnek számító esetben az engedélyt a polgármester adja meg.

(3) Azon szolgáltatási, szállítási igényeket, amelyek eltérnek a rendszeres tevékenységektől, a polgármesterrel kell egyeztetni.

(4) A tanyagondnoki szolgálat során az igények teljesítésének mérlegelésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy az időben is rendszeres, közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapellátási feladatok nem sérülhetnek, valamint a gazdaságosság szempontjának figyelembevételével kell dönteni.

(5) A feladatellátás részletes szabályait képviselőtestületi határozattal elfogadott szakmai program tartalmazza. A szakmai programot évente felül kell vizsgálni.

(6) A tanyagondnoki szolgálat megszűnik:

  • a) kérelmező halálával
  • b) kérelmező általi lemondásával
  • c) ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

14. § A tanyagondnoki szolgálat jogszabályban meghatározott szolgáltatásainak igénybevétele térítésmentes.

15. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat 1 fő tanyagondnok, a szolgálat rendelkezésére álló gépjárművel látja el.

(2) A gépjármű használatát a képviselőtestületi határozattal elfogadott gépjármű üzemeltetési szabályzat tartalmazza.

(3) A tanyagondnok vezetni köteles a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételekről szóló 1/2000. (I.07.) SZCSM rendelet melléklete szerinti tevékenység naplót. A tevékenységnaplót a szolgáltatást igénybe vevőnek alá kell írnia. Az adott napi teljesítés igazolására a polgármester jogosult.

(4) A tanyagondnok felett az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja. A tanyagondnok feladatait a munkaköri leírásában, valamint a polgármester utasításainak megfelelően látja el.

(5) A tanyagondnoki szolgálatot igénybe vevő, az ellátással kapcsolatban személyesen vagy írásban a polgármesternél panasszal, kifogással élhet. A panaszt a polgármester 15 napon belül kivizsgálja és annak eredményéről 3 munkanapon belül értesíti az ellátást igénybe vevőt, és tájékoztatja a képviselő-testületet a soron következő ülésén.

(6) Munkaidején kívül eső feladatok ellátása esetén a tanyagondnokot szabadidő illeti meg.

(7) A tanyagondnoki szolgálatot a tanyagondnok szabadsága, betegsége, egyéb távolmaradása esetén helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.

(8) A tanyagondnok a tevékenységéről évente egy alkalommal beszámol a Képviselő-testületnek.

(9) A tanyagondnoki szolgálat szervezeti – és működési szabályzata képviselőtestületi határozattal elfogadott.

A külön eljárás nélküli azonnali ellátás rendje

16. § (1) Ha a kérelmező élete vagy testi épsége veszélybe kerül, a polgármester döntése alapján, külön eljárás nélkül azonnali ellátás biztosítható. Erre vonatkozóan a polgármester és az ellátást igénybe vevő között megállapodás jön létre.

Záró rendelkezés

17. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet kihirdetve: 2021. május 05. napján