Szabolcsveresmart Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2020. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 03. 01

Az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Részletes indokolás

Az 1–18. §-hoz

1. §-hoz

Az önkormányzat 2020. évi költségvetési bevételi-, kiadási főösszegét tartalmazza. Az esetlegesen jelentkező hiány összege működési és felhalmozási hiány. A hiány finanszírozásának módja: pénzmaradvány, működési célra átvett pénzeszközként szereplő a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló rendkívüli támogatás.

2. §-hoz

Az Áht. 5. §(2) bekezdése alapján a rendelet 1. mellékletében került meghatározásra az önkormányzat bevételei előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti részletezettségben.

3. §-hoz

A 2. mellékletben található az önkormányzat kiadási előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok rovatrend szerinti részletezettségben.

4. §-hoz

A 3. mellékletben található az önkormányzat által irányított költségvetési szervek bevételei előirányzat-csoport, kiemelt előirányzatok szerinti részletezettségben.

5. §-hoz

A 4. mellékletben található az önkormányzat által irányított költségvetési szervek kiadásai előirányzat-csoport, kiemelt előirányzatok rovatrend szerinti részletezettségben.

6. §-hoz

A az önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát, külön bemutatva a közfoglalkoztatottak létszámát az 5. melléklet tartalmazza.

7. §-hoz

A 6. mellékletben az önkormányzat fejlesztési céljait, ezek bevételeit és kiadásait fogta el.

8. §-hoz

A 7. melléklettel az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait hagyja jóvá.

9. §-hoz

A 8. mellékletben a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait évenkénti bontásban és összesítve állapította meg.

10. §-hoz

A 2. mellékletben került kimutatásra az általános és a céltartalék összegéről való rendelkezés. A tartalékkal való rendelkezés, az év közben keletkező bevételi többlet felhasználása, a feladat elmaradásból származó megtakarítások felhasználása jogát a Képviselő-testület nem ruházta át.

11. §-hoz

Az önkormányzat által nyújtott támogatásról való rendelkezés, figyelembe véve gazdasági helyzetét.

12. §-hoz

A polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális juttatásokról szóló rendeletének megfelelő juttatások meghatározása.

13. §-hoz

Pályázat nyújtható be működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatásra, a központosított és egyéb pályázatokra. Rendelkezik az átmeneti gazdálkodás szabályairól. A betétként történő elhelyezést a polgármester gyakorolhat átruházott hatáskörben.

14. §-hoz

Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek bevételeit és kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatai szerint a kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, valamint államigazgatási feladatok bontásában tartalmazza.

15. §-hoz

Az önkormányzat 2020. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét mutatja be.

16. §-hoz

Az önkormányzat 2020. évi költségvetéséi mérlegét közgazdasági tagolásban rovatrend szerint állapítja meg.

17. §-hoz

Az önkormányzat 2020-2023. évi gördülő tervezését tartalmazza.

18. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezés.