Szabolcsveresmart Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjáról szóló 5/2013.(III.13.) számú önkormányzati rendelet módosításáró

Hatályos: 2021. 07. 07

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjáról szóló 5/2013.(III.13.) számú önkormányzati rendelet módosításáró

Végső előterjesztői indokolás

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és díjáról szóló 5/2013.(III.13.) számú önkormányzati rendeletben foglaltak alapján a hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy díjazás illeti meg, melyet a munkáltató fizet meg számára. A 5/2013.(III.13.) számú rendeletünkben szabályoztuk az eseményenkénti bruttó 10.000,- Ft díjazást, a munkaidőn kívüli házasságkötés tekintetében, míg a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért bruttó 15.000,-Ft díjazást rögzít a rendelet.

A rendelet megalkotása óta a díjazás nem emelkedett, azonban a számfejtési szabályok változása miatt a kifizetésre kerülő nettó összege csökkent. Az utóbbi időkben tapasztalható megnövekedett esküvők száma is indokolja a díjazási összeg növelését, mivel a házasságkötéseken történő illő megjelenés biztosítása, az arra fordított összeg függvénye.

A fentiekre tekintettel javaslom, hogy az anyakönyvvezető hivatali munkaidőn kívül történő esküvőnkénti díjazását 2021. június 8. napjától a Képviselő-testület bruttó 15.000,- forintban, míg az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában való részvételét a Képviselő-testület bruttó 20.000,- forintban állapítsa meg.