Tiszabezdéd Község Önkormányzata képviselő testületének 6/2015 (III.1..) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2018. 12. 05

Tiszabezdéd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ban, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében,  132. § (4) bekezdésében, 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja


1.§ E rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

A rendelet hatálya


2.§ A rendelet hatálya kiterjed Tiszabezdéd község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 3.§-ában meghatározott személyekre.

Az önkormányzat által biztosított támogatások köre


3.§  A települési önkormányzat képviselő-testülete az Sztv-ben és e rendeletben foglaltak alapján


a) pénzbeli ellátásokat

aa) települési támogatást

ab) rendkívüli települési támogatást,


b) jellegéből fakadóan természetbeni ellátást

ba) köztemetést


c.)    személyes gondoskodást nyújtó ellátásként:

ca) szociális étkeztetést,

cb) házi segítségnyújtást,

cc) jelzőrendszeres házi segítségnyújtást,

cd) családsegítést és

ce) idősek nappali ellátását biztosít.

4.§ (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó pénzbeli vagy természetben nyújtott szociális ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre (a továbbiakban: szociális igazgatási eljárás) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2)       A szociális ellátás iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén biztosított nyomtatványon lehet előterjeszteni. A kérelem a nyomtatvány kitöltésével nyújtható be, de az ügyfél által más formában előterjesztett kérelmét is be kell fogadni elbírálásra. Elektronikus eljárásra nincs lehetőség.

5.§ (1) Ha a szociális ellátásra való jogosultság a jövedelmi, vagy a vagyoni viszonyok függvénye, a kérelmező köteles családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni.

  

(2) E rendelet alkalmazásában a fogalmak meghatározására az Sztv. 4.§. (1) bekezdésében meghatározottak az irányadóak.


(3) Ha a Sztv. másképp nem rendelkezik, a jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző egy hónap, egyéb jövedelmeknél pedig egy év.


(4) Ha az Önkormányzat hivatalos tudomása vagy a tényállásra tekintettel beszerzett környezettanulmány megállapításai alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50%-át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembevételével vélelmezhető.


(5) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet.


(6) Ha a pénzbeli és a természetben nyújtott ellátásra vonatkozó igény jogerősen megállapításra kerül, az ellátás a kérelem benyújtásától esedékes.


(7) A jogosulatlanul felvett ellátás visszafizetésére az Sztv. 17. §-ában meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.


(8) A rendszeres pénzbeli ellátások kifizetése a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig az ellátásban részesülő személyek által közölt bankszámlára történő átutalással, illetve készpénzben történik.

Rendkívüli települési támogatás


6.§ (1)  Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül állóak esetében 200 %-át és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, mert

a) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesése következett be, vagy

b) elemi kár, vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett, vagy

c) nyugdíjszerű ellátásának kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik, vagy

d) nagyobb összegű, váratlan, vagy előre nem látott kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni, vagy

e) gyermek nevelésével, gondozásával, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásai keletkeztek.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a rendkívüli települési támogatás összege legfeljebb 10.000 Ft, de nem haladhatja meg a tényleges költség mértékét, és egy éven belül legfeljebb 2 alkalommal állapítható meg.


(3) Különös méltánylást érdemlő esetben (különösen: haláleset, hosszan tartó súlyos betegség miatti keresetkiesés, magas gyógyszerköltség) a kérelmező jövedelmére tekintet nélkül méltányossági rendkívüli települési támogatásban részesíthető. A méltányosságból adott rendkívüli települési támogatás összege a 20.000 Ft-ot nem haladhatja meg.


(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmeket a Szociális és Ügyrendi Bizottság bírálja el. 

Települési lakhatási támogatás 


7.§ (1) Települési lakhatási támogatás kerülhet megállapításra kérelem alapján annak, aki az  életvitelszerű, állandó lakó- vagy tartózkodási helyéül szolgáló lakás  fenntartásával kapcsolatos rendszeres költségeket létfenntartásának veszélyeztetése nélkül nem tudja viselni. 


(2) Települési lakhatási támogatásra való jogosultság állapítható meg  a kérelmezőnek, ha: 

  1. a háztartásában az  egy főre jutó havi jövedelem összege a kérelem benyújtását megelőző hónapban nem érte el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül álló esetén 400 %-át és nem rendelkezik vagyonnal;
  2. a lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres költségek viselését legalább egy, a  saját nevére szóló és 3 hónapnál nem régebbi, lakhatással összefüggő kiegyenlített számla (víz, gáz, áram, hulladék, szilárd fűtőanyag)  bemutatásával igazolja.


(3) A települési lakhatási támogatás összege havonta 3.000.-Ft. 


(4) A települési lakhatási támogatás:

a) ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül az ott élő háztartások számától;

b) üresen álló, életvitelszerűen nem lakott lakóingatlanra támogatás nem állapítható meg.


(5) Nem állapítható meg települési lakhatási támogatás, ha a kérelmező, vagy ugyanazon lakcímen élő hozzátartozója lakásfenntartási támogatásban részesül.


(6) A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani, de 2015. évben ez év december 31. napjáig.


(7) A lakhatási támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.


(8) A települési lakhatási támogatás iránti kérelmeket a jegyző bírálja el.

Települési temetési támogatás 


8.§ (1) Kérelem alapján települési támogatás állapítható meg annak a Tiszabezdéden állandó lakcímmel rendelkező személynek, aki elhunyt hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodott és a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.


(2)  A temetési települési támogatás összege: 15.000.- forint,


(3) A támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a kérelmező, vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó nevére a temetési szolgáltatást végző által kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot. Az települési támogatás megállapítása a polgármester átruházott hatásköre.


(4) A települési temetési támogatás iránti kérelmeket a polgármester bírálja el.


Kamatmentes  kölcsön


9.§ (1) Települési támogatás címén kamatmentes kölcsön nyújtható a szociálisan rászorult személynek az önhibáján kívül adódó átmeneti nehézségek enyhítésére.


(2) A kölcsön célja lehet:

a) saját tulajdonban lévő családi ház halasztást nem tűrő felújítása, karbantartása,

b) előre nem látható rendkívüli körülmények (különösen: betegség, haláleset, elemi kár) okozta nehézségek áthidalása.

c) elmaradt közüzemi költségek kiegyenlítése.


(3) Kamatmentes kölcsön azon kérelmező részére állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó  havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj 200 %-át, egyedül álló esetén a 250 %-ot.


(4) A kamatmentes kölcsön összege maximum 100 000 forint lehet, és az maximum 10 hónapra adható.


(5) A kamatmentes kölcsön kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.


(6) Az esedékes törlesztő részlet megfizetésének elmulasztása esetén a teljes hátralékos    összeg esedékessé válik. Aki a hátralékos összeget nem fizeti meg az önkormányzat részére, annak a tulajdonában álló ingatlanra a tartozás erejéig jelzálogjog kerül bejegyeztetésre az önkormányzat javára.


(7) Nem részesíthető önkormányzati támogatásban az, aki a korábban igénybe vett kamatmentes kölcsönt maradéktalanul nem fizette vissza


(8) A kölcsön folyósításának részletes feltételét a jogosulttal szerződésben kell rögzíteni, melyet a polgármester ír alá az önkormányzat nevében

 Köztemetés



10.§ (1) A köztemetést a polgármester rendeli el az Szt. 48 §-ában foglalt rendelkezések szerint. 


(2) A képviselő-testület az Sztv. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén (pl. egyedülálló, rokkant, kórházi ápolásra szorul az eltemettetésre köteles személy, vagy nincs más eltemettetésre köteles személy) mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások



(1) A személyes gondoskodás magában foglalja a szociális alap ellátásokat, melyek a községünkben az alábbiak:


a) szociális étkeztetés egyszeri meleg étkeztetés formájában

b) házi segítségnyújtás

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

c) családsegítés

d) idősek nappali ellátása.


(2) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátásokat az önkormányzat a Mándoki Kistérségi Szociális Központ  útján biztosítja.


(3) Az igénybevételt az intézmény székhelye szerint alkotott rendelet szabályozza, melyet az önkormányzatok a társulási megállapodásban jelöltek ki.


(4) A szociális alapszolgáltatásokon túl legalább napi egyszeri meleg étkeztetést kell biztosítani, tartósan, vagy átmeneti jelleggel kérelmére, annak aki  a

a) a 62. életévét betöltötte vagy

b) fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

c) daganatos beteg, vagy

d) cselekvőképességet kizáró, vagy korlátozó gondnokság alatt áll, vagy

e) alkohol-epilepszia betegségben szenved.

 Záró rendelkezések


11 Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

Hatályát veszti:

  1. A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 3/2013. (II. 15.) önkormányzati rendelet
  2. A szociális ellátások helyi szabályairól és az egyes gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló rendeletek módosításáról szóló 13/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelet


Daku Attila                                                                                      Dr. Szép Béláné

polgármester                                                                                   jegyző


  

Kihirdetési Záradék!

Kihirdetés napja: 2015. március 01.                               Dr. Szép Béláné

jegyző