Tiszabezdéd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

Az államháztartáson kívüli forrás átvétele és átadása szabályairól szóló rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2021. 07. 09

Tiszabezdéd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

Az államháztartáson kívüli forrás átvétele és átadása szabályairól szóló rendelet megalkotásáról

Tiszabezdéd Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. § A rendelet hatálya

(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes személyekre, valamint az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden az államháztartáson kívülről származó pénzeszköz átvételére és az államháztartáson kívülre történő végleges pénz eszközátadásra.

A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a tárgy szerinti külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra és a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok

(1) Az államháztartáson kívüli forrás – az alapítványi forrás kivételével – önkormányzat részére történő átvételéről a polgármester dönt.

(2) A polgármester az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a döntést követő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

3. §

Az államháztartáson kívülre történő forrás átadásának szabályai

(1) Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott költségvetési előirányzatainak terhére támogatást nyújthat a társadalmi önszerveződő közösségek, sportegyesületek, klubok, alapítványok részére.

(2) Az (1) bekezdésben szereplő támogatások folyósítására támogatói megállapodás alapján kerülhet sor. A megállapodásban szükséges rögzíteni: a támogatás összegét, célját, rendeltetésszerű felhasználási kötelezettséget, elszámolási kötelezettséget, a finanszírozó ellenőrzési kötelezettségét, az előírt számadási kötelezettség elmaradása és a nem cél szerinti felhasználás esetén a következményt.

(3) A (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően felhatalmazza a Polgármestert a támogatói megállapodások aláírására. Felhatalmazza a pénzügyi főelőadót az elszámolások ellenőrzésére és a Képviselő-testület tájékoztatására a költségvetési zárszámadási rendelet megalkotásáig.

(4) A támogatási kérelem az adott évi költségvetés elkészítéséig nyújtható be.

(5) A támogatás folyósítására a támogatási megállapodás aláírását követő 30 napon belül kerül sor.

(6) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik.

(7) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év január 31. napjáig köteles eleget tenni.

(8) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 3 évig nem ítélhető meg.

4. § Ez a rendelet 2021. július 9-én lép hatályba.