Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2022. 02. 16

Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

2022.02.16.

Tiszabezdéd Község Önkormányzata – a muzeális értékekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetést követően, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tiszabezdéd Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, az integrált közösségi és szolgáltató térre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § Az önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja, támogatja:

a) közművelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain,

d) a helyi civil szervezetek, önszerveződő közösségek kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése, működésükhöz helyiségek és színtér biztosítása.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § (1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a tulajdonában lévő tiszabezdédi 498 hrsz-ú, Tiszabezdéd, Kossuth út 35. szám alatti tájházban, közösségi színtérben és tiszabezdédi 106 hrsz-ú. Tiszabezdéd, Kossuth út 2. szám alatti integrált közösségi és szolgáltató térben látja el, mely könyvtárként működik.

(2) A közművelődési feladatellátást az önkormányzat a 082092 közművelődés – hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása COFOG-on látja el, éves költségvetésében ezzel kapcsolatos bevételeit és kiadásait elkülönítetten kezeli.

(3) Az önkormányzat ingyenesen biztosítja a közösségi színtér és az integrált közösségi és szolgáltató tér használat.

(4) Az önkormányzat a közösségi színtér feladat ellátásának személyi feltételeit közművelődésszervező foglalkoztatásával biztosítja.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a közösségi színtér és integrált közösségi és szolgáltató tér működését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2022. február 16-án lép hatályba.

6. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 13/2020. (VI. 08.) önkormányzati rendelet.