Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi szabályairól és a térítési díjakról

Hatályos: 2022. 11. 01

Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a gyermekvédelem helyi szabályairól és a térítési díjakról
Részletes indokolás
Az 1–11. §-hoz és az 1. melléklethez
Indokolás
a gyermekjóléti alapellátásokról és a térítési díjakról szóló 16/2022. (X.28.) önkormányzati rendelethez
Általános indokolás
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya szakmai konzultáció keretében jogszabálysértő rendelkezésekre hívta fel az Önkormányzat figyelmét. A helyi önkormányzati rendeletnek meg kell felelnie a magasabb szintű jogszabályokban foglaltaknak, továbbá logikailag jól felépítettnek, jól áttekinthetőnek kell lennie. A gyermekvédelem helyi szabályait az idei évben már érintette az önkormányzat, ez azonban csak a térítési díjakra vonatkozóan került felülvizsgálatra, az ellátásokról és azok igénybevételének szabályairól egy a korábbiakhoz képest részletesebb szabályozást tartalmazó rendelet megalkotására kerül sor.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet hatályát tartalmazza. A rendeletben szükséges szabályozni a rendelet tárgyi hatályát, amely az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi természetbeni és gyermekjóléti alapellátásokra terjed ki.
2. §-hoz
Az önkormányzat által biztosított ellátási formákat tartalmazza.
3-8. §-hoz
A helyi gyermekvédelmi és gyermekjóléti ellátások szabályait, azok igénybevételének módját meghatározó rendelkezéseket tartalmazza.
9. §-hoz
Az ellátás megszűnésének és szüneteltetésnek szabályait tartalmazza.
10. §-hoz
A gyermekétkeztetés nettó összegben meghatározott térítési díjakat rögzíti, amelyet a rendelet 1. melléklete tartalmaz részletesen, valamint a díjak megfizetésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, utalva az igénybe vevőket megillető kedvezmények lehetőségére, amelyet a szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet 18. §-a szabályoz.
11. §-hoz
A hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.