Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek neveinek megállapításáról és azok jelöléséről szóló 12/2004. (V.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 21

Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.21.
a közterületek neveinek megállapításáról és azok jelöléséről szóló 12/2004. (V.01.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz
Általános indokolás
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya szakmai konzultáció keretében kapcsán jogszabálysértő rendelkezésekre hívta fel az Önkormányzat figyelmét. A helyi önkormányzati rendeletnek meg kell felelnie a magasabb szintű jogszabályokban foglaltaknak, továbbá logikailag jól felépítettnek, jól áttekinthetőnek kell lennie. A közterületek neveinek megállapításáról és azok jelöléséről szóló 12/2004. (V.01.) önkormányzati rendelet helyi rendelet felülvizsgálata vált szükségessé. A rendelet megalkotása a mulasztásos törvénysértés következményeinek elhárítását célozza meg, elmaradása törvényességi felügyeleti eljárás megindítását vonja maga után. A rendeletnek nincs európai uniós joggal kapcsolatos összehangolási és egyeztetési vonatkozása.
Részletes indokolás
A Törvényességi Felügyeleti Szerv éves törvényességi célellenőrzése keretében megállapított jogszabálysértő rendelkezések felülvizsgálatának elvégzését követően a módosító rendelettel a közterületek neveinek megállapításáról és azok jelöléséről szóló 12/2004. (V.01.) önkormányzati rendelet (Rendelet) egyes rendelkezései módosításának, illetve hatályon kívül helyezésének szabályozása történt meg.
Az 1. §-hoz
A Rendelet bevezető részének újraszabályozását tartalmazza.
A 2. §-hoz
A Rendelet 2. § -a a (2a) és a (9) bekezdéssel került kiegészítésre, amely a közterület-elnevezés kezdeményezésére, valamint a változások közlésének rendjére vonatkozóan tartalmaz szabályokat.
A 3. §-hoz
A 2. § (3) bekezdésében foglalt közterület-elnevezési szabály pontosítása történt meg.
A 4. §-hoz
A Rendelet 4. § (1) bekezdése pontosításra került tekintettel az Mötv. 14/A. § (2) bekezdésére.
A Rendelet 4. §-a egy (5) bekezdéssel egészült ki, amely értelmező rendelkezést tartalmaz a helytörténeti érték meghatározására.
Az 5. §-hoz
A Rendelet 6. § (2) bekezdésében foglalt értesítendő szervek pontosítását tartalmazza.
A 6-8. §-hoz
A 7. § (9) bekezdésében pontosítását tartalmazza.
A 8. § (1) bekezdés pontosítását tartalmazza.
A 2. § (2) bekezdése pontosítását tartalmazza.
A 9. §-hoz
A Rendelet egyes rendelkezéseinek (2. § (1) bekezdése, 3. § (4) bekezdése, 5. §-a, 7. § (2) bekezdése, 9. §-a) hatályon kívül helyezése történt meg.
A 10. §-hoz
A Rendelet hatályba lépését és hatályon kívül helyezését tartalmazó rendelkezést tartalmazza.