Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
Az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 91. §(1) bekezdése szerint: „A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.”
A Képviselő-testület a 3/2022.(II.15.) önkormányzati rendeletével fogadta el a 2022. évi költségvetését: 552 599 891 Ft bevétellel és ugyanennyi kiadással. A költségvetés módosítására 5 alkalommal került sor. A módosítást az állami támogatások bevétele, a beruházások- felújítások, a pénzmaradvány változása tette szükségessé. Az önkormányzat 2022. évi módosított bevételi és kiadási előirányzata 667 677 006 Ft lett.
A rendelet 1. melléklete önkormányzati szinten az önkormányzat és az önkormányzat alá tartozó költségvetési szervek összes bevételét és kiadását tartalmazza jogcímenként mérlegszerűen, ezen belül a kötelező feladat ok, önként vállalt feladatok és az államigazgatási feladatok szerinti bontásban mutatja be a bevételek és a kiadások alakulását.
A 2. melléklet a működési és felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat mutatja be mérlegszerűen.
A 3. melléklet az önkormányzat beruházási kiadásainak előirányzatát és teljesülését tartalmazza.
A 4. melléklet az önkormányzat felújítási kiadásainak előirányzatát és teljesülését tartalmazza.
Az 5. melléklet az önkormányzaton kívüli EU-s projektekhez történő hozzájárulást mutatja be, amely esetünkben nem tartalmaz adatot.
A 6. melléklet az önkormányzat, a közös önkormányzati hivatal és az óvoda, bölcsőde és konyha költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítését mutatja be.
A 7. melléklet a költségvetési szervek maradványát és azok felhasználását mutatja be.
A 8. melléklet az önkormányzat 2022. évi általános működési és ágazati feladatai támogatásának alakulását mutatja be.
A 9. melléklet a 2022. évi céljelleggel adott támogatások felhasználását mutatja be.