Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2005. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi vásár és hetipiac működéséről

Hatályos: 2005. 11. 01- 2014. 09. 12

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2005. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi vásár és hetipiac működéséről

2005.11.01.

A Képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet célja, hogy Szakoly Község Önkormányzata által fenntartott hetipiacon a kereskedelmi ellátást szervezett és szabályozott keretek között, kulturált és színvonalas formában biztosítsa a község polgárainak és az idelátogató turistáknak.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Szakoly Község Önkormányzata által fenntartott és működtetett hetipiac területére, illetve az ott kereskedelmi tevékenységet folytatókra.

(2) A rendezhető vásárok a fenntartható piacok típusai:

a) élelmiszerpiac,

b) helyi kirakódóvásár.

VÁSÁR, PIAC RENDEZÉSE ÉS FENNTARTÁSA

3. § (1) Az Önkormányzat a vásár és piac üzemeltetését, szervezését a saját hatáskörben (továbbiakban: Üzemeltető) biztosítja.

(2) Vásárt és piacot Szakoly Község Önkormányzatának a tulajdonában lévő 816. hrsz. területen a rendelet 3. sz. mellékletében feltüntetett térkép alapján lehet tartani.

A PIACOK ÉS VÁSÁROK IDŐPONTJA ÉS IDŐTARTAMA

4. § (1) A hetipiac a hét csütörtöki napján az alábbi időpontokban kerül megtartásra:

Április 1-től szeptember 30-ig 5-12 óráig,

Október 1-től március 31-ig 6-12 óráig.

(2) Az eladásra szánt áruk gépjárművekkel történő beszállítása, és azok elhelyezése a vásár és piac kezdő időpontját megelőzően egy órával kezdődhet meg. Az árusító személyek a piac területét 13 óráig kötelesek elhagyni az árusításra felhasznált mobil szerkezetek (sátorvas, asztal stb.) elszállításával együtt.
(3) Vásáron és piacon az ide vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások betartásával áru- és termékértékesítés, kölcsönző, megőrző, valamint helyben végezhető szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható.
(4) A nyitva tartási idején túl a piac és vásár területét az Üzemeltetőnek zárva kell tartani.

HELYFOGLALÁS

5. § (1) A vásári és piaci állandó árusítóhelyekért az árusoknak területhasználati díjat vagy napi helypénzt kell fizetni.

(2) Ez elárusító által igénybe vehető terület nagysága legfeljebb 10 fm alapterület lehet.

(3) Az elárusító helyeket a nyitás előtt 1 órával lehet elfoglalni. A nyitást követő 1 órával el nem foglalt helyek aznap szabadon értékesíthetők.

TERÜLETHASZNÁLATI DÍJ

6. § (1) A vásári és piaci állandó árusítóhelyekért az árusoknak területhasználati díjat kell fizetni. A területhasználati díj mértékét a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az éves területhasználati díjat két részletben január 15. és július 15. napjáig kell megfizetni.

(3) A területhasználati szerződéssel rendelkező és területhasználati díjat fizető személyek e díjon felül heti kirakodóvásári napokon napi helypénz megfizetésére nem kötelezhetők.

HELYPÉNZ

7. § (1) A vásári és piaci napokon történő értékesítői tevékenység után az e rendelet 6. §-ában meghatározott területhasználati díjat nem fizető árusok részére 1. sz. mellékletben megállapított napi díjtételeket kell fizetni.

(2) Helypénzt a ténylegesen elfoglalt terület nagysága után kell megfizetni, minden megkezdett fm egésznek számít.

(3) A helypénzt az árusításra kijelölt és igénybe vett terület elfoglalásakor kell megfizetni, melynek érvényessége a megváltás napján nyitástól-zárásig tart.

(4) A helypénzt befizető részére hely-jegyet kell adni, amely a megváltás napjára szól, másra át nem ruházható. A helyjegyet az ellenőrzés alkalmával be kell mutatni. Aki hely jegyét felmutatni nem tudja, köteles újat váltani.

(5) Az, aki a megfizetett helypénz szerinti területnél nagyobbat foglal el, vagy áruját eltitkolja, a különbözeti díj ötszörösét tartozik megfizetni.

(6) A helypénz beszedésére, a helypénzszedésre megbízottak jogosultak.

VÁSÁROK ÉS PIACOK MŰKÖDÉSI RENDJE

8. § (1) A vásárok és piacok rendjét, a forgalomba hozott termékeket, valamint a jogszabályokban foglaltak megtartását a jegyző, a köztisztviselő – hatósági jogkörrel felruházott -, az ellenőrzésre jogosult más hatóságok, valamint tagjaik tekintetében a területi gazdasági kamarák végzik.

(2) Az árusok az általuk árusított termékek eredetét, minőségét, mennyiségét az egyéb jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően kötelesek igazolni a helyszínen tartott bizonylattal, tanúsítvánnyal, az ellenőrzésre jogosultaknak.

(3) Az üzemeltető az árusításra vonatkozó szabályok, valamint a vásár, illetve piac rendjének megszegőit legfeljebb 3 hónapra a vásár, illetve a piac területéről kitilthatja.

(4) Az üzemeltető az ellenőrzési jogosultsággal megbízott személyt megbízólevéllel látja el.

(5) A megbízólevél tartalmazza a megbízó adatait, a megbízott nevét, megbízás időtartalmát, fényképét, a megbízó aláírását és a hatóság bélyegzőjét. A megbízott jogait, kötelességét.

9. § (1) Bérleti szerződés alapján árusítók 5-7 óra közötti időben foglalhatják el helyüket.

(2) A napi helyhasználat esetén az árusok az árusított cikkek szerint kijelölt helyen az érkezés sorrendjében választhatnak helyet.

(3) Az árusok egymás tevékenységét nem akadályozhatják, és nem zavarhatják.

(4) A piac nyitvatartási idejét követően az árusok, áruszállítók gépkocsijaikkal, utánfutóikkal csak ki- és berakodás ideje alatt (max. 30 perc) tartózkodhatnak az árusításra fenntartott területen. A piac közlekedési útjait, valamint a piac parkolójának közlekedési útjait gépjárművel, utánfutóval, göngyöleggel, áruval eltorlaszolni nem lehet.

(5) Az árusítás befejezése legkorábban 10.30 órától kezdődhet meg, de rendkívüli időjárási viszonyok esetén az időpont megváltoztatható.

(6) Nyitvatartási időn túl a piacon árusítani tilos!

(7) A községi hetipiacon önkényesen területet elfoglalók esetében a piacról történő időleges kitiltás szabályait kell alkalmazni.

(8) Az árusítási hely használatára jogosult személyek a „helyüket” áruba nem bocsáthatják, azt másnak nem adhatják át térítés nélkül sem, az ilyen ügyletben résztvevő személyek az árusításból kizárásra kerülnek.

(9) Azok a személyek, akik nem a területbiztosítási szerződésben rögzített helyen folytatnak kereskedelmi tevékenységet, a piacról időlegesen kitiltásra kerülnek. Az így időlegesen felszabadult árusítóhelyek kiadása – napijegy alapján – az Üzemeltetőn keresztül történik.

10. § (1) A községi hetipiac területének folyamatos tisztántartásáról, takarításáról, a szemét és hulladék anyagok tárlására alkalmas gyűjtő-edényzetek, műanyagzsákok elszállításáról, hóeltakarításáról az Üzemeltető gondoskodik.

(2) A helyhasználó az árusító helyen és annak közvetlen környékén köteles az általa keletkezett minden szemetet és hulladékot összetakarítani és műanyagzsákba elhelyezni. Az árusítás befejezése után a zsákot bekötve a helyszínen kell hagyni. A papírgöngyöleget összekötve az árusítóhelyen kell tárolni az elszállításig.

(3) A városi piac területét – beleértve az árusító asztalokat, berendezési tárgyakat – beszennyezni, zöldség-gyümölcs hulladékot, egyéb szemetet elszórni tilos.

ÁLLATFORGALMI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI RENDELKEZÉSEK

11. § (1) A hetipiac területén csak vészmentes helyről származó, állategészségügyi szempontból kifogástalan állat árusítható.

(2) A városi piac területére állatot bevinni és árusítani csak állatorvosi vizsgálat után szabad.

(3) Az elhullott állatot a tulajdonos köteles azonnal a vásár területéről eltávolítani.

RENDÉSZETI INTÉZKEDÉSEK

12. § (1) A községi hetipiac területén a rendészeti, tűzrendészeti, közlekedésrendészeti, közegészségügyi és köztisztasági, valamint az állategészségügyi szabályokat be kell tartani.

(2) A községi hetipiac területén lévő építményeket – ideértve az elárusító asztalokat is – a, burkolatokat megrongálni tilos.

(3) A községi hetipiac területén tilos a forgalmat akadályozni, a közlekedési utakat eltorlaszolni, hangoskodni, mások alkudozásába beleszólni, azt megzavarni.

(4) Az el nem adott árut az árusítási idő befejeztével a vásártér területéről el kell szállítani.

SZABÁLYSÉRTÉS

13. § Aki e rendelet 9. § (3), (4), (6), (8), (9) bekezdéseiben, 10. § (2), (3) bekezdéseiben, 11. § (1), (2), (3) bekezdéseiben, 12. § (2), (3), (4) bekezdéseiben foglalt szabályokat megszegi, szabálysértést követ el, és akivel szemben a mindenkor érvényben lévő szabálysértési jogszabály alapján eljárás indítható.

HATÁLYBALÉPÉS

14. § (1) Ez a rendelet 2005. november 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a vásárokról és piacokról szóló 18/1995. (XI.29.) KT. rendelet.

3. melléklet

Térkép