Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2013. (XII.23.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2014. 01. 01

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


(1) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania és bevallania az Önkormányzat által rendszeresített formanyomtatványon a tárgyévet követő év március 31-ig.

(2) Ha a kibocsátó több ingatlannal vagy telephellyel rendelkezik, bevallásában az adatokat ingatlanonként, telephelyenként kell feltüntetnie.

(3) A talajterhelési díjat egy összegben, a tárgyévet követő év március 31-ig kell megfizetni.

2. §


(1) A közszolgáltató az önkormányzati adóhatóság megkeresésére köteles 15 napon belül, díjmentesen nyilvántartása alapján adatot szolgáltatni a

a) a szolgáltatott víz m³-ben megjelölt éves mennyiségről,

b) az ivóvíz vezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz m³-ben megjelölt éves mennyiségéről,

c) az állami tulajdonú vízi közmű igénybevételével összefüggő locsolási kedvezményről szóló, 8/2000. (X. 18.) KöViM rendelet alapján locsolásra felhasznált víz m³-ben megjelölt mennyiségéről,

d) az önkormányzati adóhatóság részére a kibocsátó személyek megállapításához szükséges adatokról,

e) adott ingatlan esetébe a csatornahálózatra való rákötés időpontjáról.

3. §


(1) A rendszeres szociális segélyben, vagy időskorúak járadékában tárgyév január 1-jén részesülők kérelemre mentesülnek a talajterhelési díj megfizetése alól.

(2) Mentesül kérelemre a talajterhelési díj megfizetése alól a 70. életévet tárgyév január 1-jéig betöltött egyedül elő személy. A mentesség csak egy ingatlan után illeti meg a magánszemélyt. 

(3) Az (1) –(2) bekezdésben foglalt mentességek a tárgyévi díjbevallásnál akkor érvényesíthetők, ha azok a díjfizetési időszak (naptári év) teljes egészében fennálltak. 

(4) A jegyző fizetési halasztást és részletfizetést engedélyezhet a talajterhelési díj fizetésére kötelezett számára, ha a fizetési nehézség

a) átmeneti jellegű, tehát a talajterhelési díj későbbi megfizetése valószínűsíthető, és

b) a díj megfizetése a kérelmező és vele közös háztartásban lakók havi összjövedelmének legalább 50 %-át meghaladja. 

4. §


A kibocsátó által beadott bevallásokat az önkormányzati adóhatóság a szolgáltató által küldött adatszolgáltatás alapján ellenőrzi, egyezteti és eltérés esetén határozatban állapítja meg a kibocsátó részére a fizetendő vagy visszaigényelhető díjat.

5. §


A talajterhelési díjat Szakoly Község Önkormányzat 68800123-11106100 számú talajterhelési díj elnevezésű számlájára kell megfizetni.

6. §


(1) E rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének a talajterhelési díjról szóló 22/2004. (XI. 29.) önkormányzati rendelete.